Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows Update will not run ... says service is not running but it is

08 Oct 2015   #1
sgreenblatt

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
Windows Update will not run ... says service is not running but it is

Looks like this is a not too uncommon problem. I tried the basics (like making sure the services are running, etc.) but nothing work.

NoelDP seems to have a lot of great tips ... but I'm not having any luck.

I tried to run the SURT ... but it fails with error code 0xc800033ea and I ran Scannow 3 times but it was unable to fix files all 3 times.

I don't have any screenshots to share ... and I tried to attach the zip of my CBS logs but it's too large. The logs are over 4GB ... and zipped they're in the hundreds of MB.

NoelDP ... if you're still out there providing help ... I could use some!!

Thanks,
Steve


My System SpecsSystem Spec
.
09 Oct 2015   #2
wben353

Win 7 Home Premium x64/Linux Lite 2.6 x64
 
 

Please follow Windows Update Posting Instructions. If you don't provide the requested logs, how are we supposed to help you? It appears you are trying to upload the CBSpersist.log. CBS.log is not that large. If I cannot help you NoelDP is the go to guy. He is very busy and may take a while to respond.
My System SpecsSystem Spec
10 Oct 2015   #3
sgreenblatt

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
CBS.log now attached

The directions on how to post indicate that you need the entire directory. I've attached just the CBS.log now.

Thanks for the the help.

Steve
My System SpecsSystem Spec
.

18 Oct 2015   #4
sgreenblatt

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

Any help would be appreciated! Thanks!

Steve
My System SpecsSystem Spec
18 Oct 2015   #5
wben353

Win 7 Home Premium x64/Linux Lite 2.6 x64
 
 

Try running SFCfix by Niemero SFCfix.exe Save to desktop and run it. Post SFCfix.txt when it completes. It may take a while to finish. Do you have a Win7 Disk?
My System SpecsSystem Spec
19 Oct 2015   #6
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

You appear to have a massive number of POQs in the SFC scan results - this is usually caused by having all MUI Language packs installed, resulting in the system 'clogging up' - what's worrying is that your system shouldn't have any MUI Packs installed at all, since it's Home Premium (according to your specs, at least?)

You should uninstall all MUI language packs - and get back down to the basic one that came with the system.

Once you've done that, run SFC /SCANNOW again, and post back with a new CBS.log file.

If you have no MUI packs installed, then I suspect that you have a major problem
Both SFC scans in that log terminated abnormally - with the following error...
Code:
2015-10-08 22:20:08, Info                  CSI    00000a6c [SR] Beginning Verify and Repair transaction
2015-10-08 22:20:08, Error                 CSI    00000a6d (F) STATUS_OBJECT_NAME_NOT_FOUND #21666437# from Windows::Rtl::SystemImplementation::DirectFileSystemProvider::SysCreateFile(flags = (AllowSharingViolation), handle = {provider=NULL, handle=0}, da = (SYNCHRONIZE|FILE_READ_ATTRIBUTES), oa = @0x26ecc70->OBJECT_ATTRIBUTES {s:48; rd:NULL; on:[98]"\??\C:\Windows\WinSxS\x86_microsoft.vc80.atl_1fc8b3b9a1e18e3b_8.0.50727.4053_none_d1c738ec43578ea1"; a:(OBJ_CASE_INSENSITIVE)}, iosb = @0x26ecc50, as = (null), fa = 0, sa = (FILE_SHARE_READ|FILE_SHARE_WRITE|FILE_SHARE_DELETE), cd = FILE_OPEN, co = (FILE_SYNCHRONOUS_IO_NONALERT|0x00004000), eab = NULL, eal = 0, disp = Invalid)
[gle=0xd0000034]
2015-10-08 22:20:08, Error                 CSI    00000a6e@2015/10/9:02:20:08.429 (F) d:\win7sp1_gdr\base\wcp\sil\merged\ntu\ntsystem.cpp(2057): Error STATUS_OBJECT_NAME_NOT_FOUND originated in function Windows::Rtl::SystemImplementation::DirectFileSystemProvider::SysCreateFile expression: (null)
[gle=0x80004005]
2015-10-08 22:22:48, Error                 CSI    00000a6f (F) STATUS_OBJECT_NAME_NOT_FOUND #21666436# from Windows::Rtl::SystemImplementation::CDirectory::OpenExistingDirectory(...)[gle=0xd0000034]
2015-10-08 22:22:48, Error                 CSI    00000a70 (F) STATUS_OBJECT_NAME_NOT_FOUND #21666435# from Windows::Rtl::SystemImplementation::CDirectory_IRtlDirectoryTearoff::OpenExistingDirectory(flags = 0, da = (SYNCHRONIZE), oa = @0x26ed568->SIL_OBJECT_ATTRIBUTES {s:40; on:"x86_microsoft.vc80.atl_1fc8b3b9a1e18e3b_8.0.50727.4053_none_d1c738ec43578ea1"; a:(OBJ_CASE_INSENSITIVE)}, sa = (FILE_SHARE_READ|FILE_SHARE_WRITE|FILE_SHARE_DELETE), oo = (FILE_DIRECTORY_FILE|FILE_SYNCHRONOUS_IO_NONALERT|FILE_OPEN_FOR_BACKUP_INTENT), dir = NULL, disp = Invalid)
[gle=0xd0000034]
The error you quote for the CheckSUR failure is not one that I or Google have ever seen before - and has an extra/redundant character in it somewhere. Please try CheckSUR again, and post the error code you get this time.
My System SpecsSystem Spec
19 Oct 2015   #7
sgreenblatt

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
Results of SFCFix

NoelDp ... thanks for your reply. I'll look into the MUI packs shortly.

In the meantime I was able to get the results from the SFCFix that I ran. I have pasted them below:
SFCFix version 2.4.5.0 by niemiro.
Start time: 2015-10-18 15:02:33.728
Microsoft Windows 7 Service Pack 1 - amd64
Not using a script file.




AutoAnalysis::
FIXED: Successfully repaired missing store directory C:\Windows\winsxs\x86_microsoft.vc80.atl_1fc8b3b9a1e18e3b_8.0.50727.4053_none_d1c738ec43578ea1.



FIXED: Corruption at C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-u..ed-telemetry-client_31bf3856ad364e35_6.1.7601.18869_none_fde7d5f71db043ad\utc.app.json has been successfully repaired from C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-u..ed-telemetry-client_31bf3856ad364e35_6.1.7601.23040_none_fe7de82236c5fac8\utc.app.json.
FIXED: Corruption at C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-u..ed-telemetry-client_31bf3856ad364e35_6.1.7601.18869_none_fde7d5f71db043ad\telemetry.ASM-WindowsDefault.json has been successfully repaired from C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-u..ed-telemetry-client_31bf3856ad364e35_6.1.7601.23040_none_fe7de82236c5fac8\telemetry.ASM-WindowsDefault.json.


CORRUPT: C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-directx-direct3d10.1_31bf3856ad364e35_7.1.7601.16492_none_9f6794084b5ae01c\d3d10_1core.dll
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-e..estorageengine-isam_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17577_none_4fcc6da642d93cf5\esent.dll
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-errorreportingfaults_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ce2d22115368db7a\Faultrep.dll
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-errorreportingfaults_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_ce2d22115368db7a\WerFault.exe
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\amd64_microsoft-windows-p..randprintui-printui_31bf3856ad364e35_6.1.7601.17514_none_3a5b55d98a9a0bfd\printui.dll
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\x86_microsoft-windows-errorreportingcore_31bf3856ad364e35_6.1.7601.18381_none_222f511b6461ebd9\wer.dll
CORRUPT: C:\Windows\winsxs\x86_microsoft.vc80.atl_1fc8b3b9a1e18e3b_8.0.50727.4053_none_d1c738ec43578ea1\ATL80 .dll


SUMMARY: Some corruptions could not be fixed automatically. Seek advice from helper or sysnative.com.
CBS & SFC total detected corruption count: 13
CBS & SFC total unimportant corruption count: 0
CBS & SFC total fixed corruption count: 3
SURT total detected corruption count: 0
SURT total unimportant corruption count: 0
SURT total fixed corruption count: 0
AutoAnalysis:: directive completed successfully.




Successfully processed all directives.
SFCFix version 2.4.5.0 by niemiro has completed.
Currently storing 3 datablocks.
Finish time: 2015-10-19 09:10:31.525
----------------------EOF-----------------------
My System SpecsSystem Spec
19 Oct 2015   #8
sgreenblatt

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 
No MUI Language Packs are installed

@NoelDP ... I just checked and there are no additional languages installed. Sounds like a "major problem"

All of my data, etc is backed up on this machine and I only use this laptop when I travel (I have a desktop for primary use). The laptop didn't come with a Windows disk (probably bc it doesn't even have a CD drive). I'm not sure how I could get back to factory setup ... but I guess that might be a possibility.

Steve
My System SpecsSystem Spec
19 Oct 2015   #9
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

There should be a Recovery partition with associated software installed - check the manual for details.

The SFCFix results are about as expected - the FIXED files didn't actually need to be fixed at all, since once the updates are all in, they would be properly controlled (it's a coding bug by MS rather than a real problem)

It may simply be that the errors you do have are confusing matters for SFC - I'll post a fix protocol for the ones found later and we'll see what happens.
My System SpecsSystem Spec
19 Oct 2015   #10
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

I've uploaded a file - SFCFix.zip - to my OneDrive at Noel's OneDrive
Please download and save it.
Right-click on the downloaded file, and drag the SFCFix.zip file over onto the SFCFix.exe file you downloaded earlier - this should force SFCFix to run the file

It will create a new log file - please upload that.
*
Now run SFC /SCANNOW again (it may take a while) and post the new CBS.log file
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Update will not run ... says service is not running but it is




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Update Service Not Running
Trying to update Windows and it states windows update service not running, need to restart. Ran this report as suggested. Any Help is appreciated. Not great at computers but can probably hold my own.... Thanks, Peter Diagnostic Report (1.9.0027.0):...
Windows Updates & Activation
Windows Update Service Not Running
Hi, I have read about this issue with other users, saying Windows can not update, please restart. I also ran the Elevated Command Prompt with the following commands NET START BFE NET START BITS NET START WUAUSERV NET START TRUSTEDINSTALLER and the results came back as: ...
Windows Updates & Activation
Windows Update, service not running
According to logs my Laptop updated successfully in June 2013, last week I started getting Windows Genuine versions warnings and was prompted to validate on-line, this failed with an error message. I have since found that windows update wont run, it always says the service is not started, I have...
Windows Updates & Activation
Win 7 Msg: Windows Won't Update Because Service Is Not Running
I have a netbook computer I use sporadically and I wanted to update it but when I go to Windows Update I get a message that says it can't update because "the service is not running." It says I might need to restart the computer. Well, I've done that. My internet connection is fine. I actually...
Windows Updates & Activation
windows update service is not running !!!
hey guys,i got a problem,reinstaled the windows that i had before(7 ultimate 32) on a new and bigger hdd,before was working,all good,now it wont update(win update service is not running),and also the search index service not working !!! please help !!!
Windows Updates & Activation
Windows Update says service isn't running (When it is)
Hello I've been unable to run windows update due to an error that says "Windows Update cannot currently check for updates, because the service is not running. You may need to restart your computer" I've check the Windows update service and its states that its running. I have also...
Windows Updates & Activation


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:38.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App