Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win7 Updates malfunctioning AGAIN

15 Feb 2016   #11
Benteke

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ThrashZone View Post
Hi,
A 32 bit system was acting up Friday and what I finally did Saturday
Was to go to windows update settings and make sure the box
Give me recommended updates the same way as Important updates was Unchecked

Then just switched the top setting to automatic
Set the install schedule for a few hours from when I changed the setting and on that day.
Then restarted the machine.

And it worked and got me this months round which was about 16 Important updates

So exactly which update through a fit ?
I also have no idea which thread Torchwood was helping you on ?

Lastly since it was not offered as Optional I did install this after the other updates install for good measure
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3135445
Thanks ThrashZone, the update I was trying to install was (KB3072305)

Here is the thread where Roy was helping me Windows 7 Update error


My System SpecsSystem Spec
.
15 Feb 2016   #12
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 
updates

Mine took ages to update yesterday check/download/install.
I just think they wanna bully us into a W10.. IT only took me 2 1/2 hours to download and install my latest TP version....

Roy
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2016   #13
Benteke

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Okay, I managed to install the updates today. Yesterday, they wouldn't DL and my cpu was pegged @ ~60%. Today, they installed normally (about 10mins) and cpu load was normal. Not sure why but am thankful nonetheless.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Feb 2016   #14
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Hi
Since M$ changed to it's new update system it has been very weird experience for a lot of people
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2016   #15
legacy7955

win 7 home premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torchwood View Post
Mine took ages to update yesterday check/download/install.
I just think they wanna bully us into a W10.. IT only took me 2 1/2 hours to download and install my latest TP version....

Roy
Whatever the specifics SOMETHING STRANGE is going on with Windows Update for Windows 7!

I've noticed on TWO different computers (not networked together) both are stable and have been trouble free for years and now BOTH have odd results when trying to use WU to install updates, (I have not used any method to reset or fix it) On BOTH units when you even try to download a small update oddly the windows servers will SHUT OFF AT ABOUT 75% downloaded for EVERY update no matter what the size actually is, I kid you not this definitely seems to be originating with Microsoft servers! I've watched on my modem as the Microsoft servers turn off and deny service. Again TWO different NON networked computers with healthy valid installs of genuine 7 Home Premium.

I went over to Microsoft Community forums on the Windows 7 updates forum and LOTS of users are reporting VERY similar issues to ours, OBVIOUSLY this is a MS issue and NOT individual computer owners. Not only that I would say that since the end of last year there has been some kind of issue going on.

WHAT IS GOING ON MS!???
My System SpecsSystem Spec
16 Feb 2016   #16
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Yep Chrome can't get to some M$ sites I've read so it seems most likely server issues.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2016   #17
Benteke

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

UPDATE:

Same problem happening again! Had 13 Important updates, clicked to start downloading, 90 mins later was still showing 13 updates downloading, 0 KB total 0% complete. Tried to update Win Defender, same thing.... Bar reached the quarter mark after a few seconds and remained there for the next 30 mins.

Some things I've noticed:-
1) WU NEVER informs me that I have new updates available. I have to manually check for updates. (Yes, the WU service is running & I have it set to check for updates but let me choose whether to DL & install)
2) The cpu & memory peg @ 25-30% & 45-50% respectively without any apps/browsers etc running. (cpu & mem are usually @ 0% & 20%)
3) As soon as I disable WU in taskmgr, cpu fall to 0% & mem to 20%)


Quote   Quote: Originally Posted by Callender View Post
RE: Services. Defaults are:

Windows Updates (Automatic Delayed Start)
BITS (Manual)
Cryptopgraphic (Auto)

That's what I have and everything works.

I did previously have an issue where BITS would not start when called by Windows Updates.

RE: Problems with Windows Updates returning after fixing. This has happened many times on my machine during the last year. Finally everything works and has worked for 3 months now without issues.
Only difference in my services from the ones you listed is BITS is set to auto delayed start.
My System SpecsSystem Spec
16 Mar 2016   #18
Callender

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

BITS should be set to Manual. That's the default setting. Also regarding WU notifications - mine started working again after the latest round of updates this month.
Win7 Updates malfunctioning AGAIN-updates-notify.jpg
That was after installing .NET Framework 4.6.1 as one of the available updates this month along with KB 3138612 - Mar 2016 Windows Update Client.


My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2016   #19
Benteke

Windows 7 Home Premium x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Callender View Post
BITS should be set to Manual. That's the default setting. Also regarding WU notifications - mine started working again after the latest round of updates this month.
Okay, good to know... I'll set BITS to manual.... Not sure why it's set to auto (delayed Start), if manual is the default.... I don't recall messing with 'services' since my last Win7 reinstall.
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2016   #20
Callender

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Benteke View Post
Okay, good to know... I'll set BITS to manual.... Not sure why it's set to auto (delayed Start), if manual is the default.... I don't recall messing with 'services' since my last Win7 reinstall.
You can refer to the chart here for default settings for services in Windows 7 editions:

Black Viper’s Windows 7 Service Pack 1 Service Configurations – Black Viper | www.blackviper.com
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win7 Updates malfunctioning AGAIN




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Why does my HP printer keep malfunctioning?
What happens is, I'll go to print a word document. About half of the time, the document says "error-printing". Sometimes, deleting it will remove it from the printer menu; at other times, it perpetually says it is deleting. The only way to remove it is by shutting the computer down and unplugging...
Hardware & Devices
Win7 Updates changes settings to Never Check for Updates
Hi, For a while now I have been experiencing a strange problem. My laptop keeps changing the Windows Updates without my consent. I know this has been raised in the past but my problem is slightly different. I prefer to choose "Check for updates but let me choose whether to download or...
Windows Updates & Activation
Win7 32x, format & reload, win updates 60% failing (50+ updates)
Last week I formatted my hard drive and did a clean install of Win7. Windows update found 99 updates, eventually these were all installed. No progs were loaded at this time. More than half have failed; five pages full on a 22" monitor. Many are 'important'. jpeg shows about 1/5 of the failures....
Windows Updates & Activation
MS VisualStudios Malfunctioning
yesterday, I had MS VS 2010n ultimate installed and i was getting out of daten errors. I uninstalled the oprogram, but there was so many libraries, tools, and junk, that were in the programs and functions. I wanted to do a clean reinstall.. Besides the prog, I removed: MS VS runtime for office...
Software
explorer malfunctioning
hey friends, whenever i open folder in explorer, each folder opens up in separate windows. i have also checked settings in folder options. Please help me..!!:cry::cry::cry:
General Discussion
Malfunctioning Homegroup?
I'd search for this myself, but I'm not even sure what's going on. I think the problem was caused by me leaving my homegroup, but let me tell you what's wrong first. I cannot access anything that requires administrator rights (Only user, Admin of course). This means I cannot run CMD as a...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:13.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App