Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: New Update Killed Internet

27 Jan 2010   #1

New Update Killed Internet

EDIT : Ignore this thread, it turned out to be Malware

Hi All,

Sorry for the lack of information here - but last night I updated my computer and my internet stopped working. Still could get IP etc, but internet would not work.

Used system restore (for the first time ever and was impressed by 7 doing it well as I heard lots of bad things with XP) and went back 2 days and all was fine... 10 minutes later, it died again - it had auto updated.

I tested it again and sure enough it died after the updates.

I am unsure which update it was, there was 2 - one was a IE8 update and one was a Windows 7 compatability update. I am not at home right now so I cannot be sure.

FYI my system is;
core i5 750, 4gb DDR3 1333, Gigabyte P55-UD3
64 bit windows 7

Only just installed it last week, so it was all up to date except those 2 updates, which means it is a recent update (26 or 27 january)

Sorry for not having all the info - Just wanted to give a heads up if anyone else sees the issue. I will try to get more info tonight if I have time.


My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2010   #2

Windows 7 Ultimate 32 bit

I am not a believer in automatic updates. I have mine set to notify me of updates. When I am notified I select custom install. That way I can control what is on my computer.

You can install one of the updates and work with your computer a while to see if the problem occurs. If it does, you have foaund the culprit. Roll back to a previous restore point and don't install it. If your computer is OK, try installing the other update and see what happens.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2010   #3

Windows 7 32bit RTM

Is this from an RC build? cause my rc had the same problem. just decided switch to rtm X_X;
My System SpecsSystem Spec

28 Jan 2010   #4


Hi - Windows 7 Ultimate 64 but RTM is what I have.

I am quite confused however. It was a problem again this afternoon, even though I had turne off auto updates. So maybe it was a co-incidence.

I have restored back a few days again and turned off auto updates, however it says in the windows update history that it has been installed...but if I try to remove it, it is not in the add/remove updates list....Seems system restore misses bits?

The update causing the problem is either;

KB978506 Update for Internet Explorer 8 Compatibility View List for Windows 7 for x64-based Systems (KB978506)

Update type: Recommended
This Compatibility View List update helps make Web sites that are designed for older browsers look better in Internet Explorer 8. When users install Internet Explorer 8, they will be given a choice about opting-in to a list of sites that should be displayed in Compatibility View. After you install this item, you may have to restart Internet Explorer.



Update for Windows 7 for x64-based Systems (KB977074)

Update type: Important
This is a reliability update. This update resolves some reliability issues in Windows 7. By applying this update, you can achieve better reliability in various scenarios. After you install this item, you may have to restart your computer.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2010   #5


update : Looks like it was not the update, it was just a coincidence that the same time it was installed some malware got through. This happened on 3 occasions so I assumed it was the update.

So ignore my ramblings
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2010   #6

Windows 7 Ultimate x64

As the original poster said, this turned out to be a malware issue.

With regards to automatic updates, I've used them for years and I've rarely experienced a problem because of an update. A system restore point or an image based backup could easily put me back if something really did wreak havoc...but thus far it's been pretty darn painless.
My System SpecsSystem Spec

 New Update Killed Internet

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Windows experience index update killed my video playback
everything was fine i was able to play video normally until i updated my windows experience index after which videos will play for a few seconds losing quality as it goes until about 3 sec in when it just gives up music doesn't even get that far. the only thing i did this time was update the index....
Music, Pictures & Video
USB/Net drivers killed by Windows 7 auto update, unfixable?
My ASUS Notebook was running fine when I went to bed the other night and Windows 7 did an auto update. I logged on the next morning and all the USB, Network Adapter, and Sound drivers were dead. I checked, and it appears that a few of the components of the Windows update did not complete...
Windows 7 suddenly killed my internet connection.
Wheter or not this is the right section to post this in, I desperatly need some help. Yesterday, I was playing an online game (minecraft) but that doesn't really matter, does it? Sudenly my internet connection dropped away, it doesn't even show the name of my router anymore. The name of the router...
Network & Sharing
Latest 7 updates killed my AVG & internet
I've had to do a restore 6 times so far to get my connection back & AVG up & running again. I disabled the auto-install feature for Windows Update, thought the problem was fixed (finally) but late last night I once again lost my internet connection & AVG Firewall won't start. I have a wireless...
Windows Updates & Activation
XP Anti-Spyware 2011 Virus has killed my internet connection.
I have successfully removed the virus but it stopped my internet connection. So now I don't have internet. Can anyone help?
System Security
Windows 7 Killed My Internet Speed
Thank you in advance for anyone brave enough to attack this mystery of the ages. The bottom line is that my wireless internet connection speed has plummeted following installation of Windows 7. I have AT&T Uverse fiber optic service (2WIRE modem) with max download speeds of 6.0 Mbps. When I...
Network & Sharing

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:10.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App