Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Backup no longer works

11 Aug 2010   #1
imacken

Windows 7 64-bit
 
 
Backup no longer works

Haven't run a backup with Backup and Restore for a while as I've been using Geniesoft Timeline, but I like to keep 2 backups and run B&R occasionally to an external drive M:.
Today, I have the problem shown in screenshot attached. Not sure what it means. The external drive is accessible as I can read/write to it no problem.
Any ideas?




Attached Images
Backup no longer works-back.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.
11 Aug 2010   #2
Bare Foot Kid
Microsoft MVP

W 7 64-bit Ultimate
 
 

Hello imacken.





I've heard some, I have no first-hand experience with it; some have problems with Windows backup and I would not count on it to perform in a pinch.
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #3
Innoko

Windows 7
 
 
Same thing here

I use Windows 7 backup (Windows 7 Pro in a domain) every week. More fool me.. After applying the latest patches this morning I cannot backup. When I click BACK UP NOW, I get 'Windows could not launch the automatic backup job for the following reason: Access is Denied (0x80070005) Try again...' IF I try the manage space option, I get 'Windows Backup requires administrator privileges'. Furthermore, I get the 'Windows cannot find the disk or network location where your backups are being saved' message, even though the USB disk is plugged in, shows in Explorer with the same drive letter, and can be explored.
Oh dear!... Is this connected to your error??
My System SpecsSystem Spec
.

11 Aug 2010   #4
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #5
Shadowjk

Windows 7 Professional x64 SP1 ; Windows Server 2012 R2 Standard
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by imacken View Post
Haven't run a backup with Backup and Restore for a while as I've been using Geniesoft Timeline, but I like to keep 2 backups and run B&R occasionally to an external drive M:.
Today, I have the problem shown in screenshot attached. Not sure what it means. The external drive is accessible as I can read/write to it no problem.
Any ideas?
Is the Device attached? if so you may want to format the backup location and start again I must say Windows Backup isn't the best Backup program I have used

Hope This Helps,
Josh
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #6
imacken

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks guys. I appreciate the comments, but I haven't had a problem with Windows backup at all until today. It has always seemed like a good 'backup' Backup program to supplement my Timeline backups.
So, no thoughts on solving the error except for changing programs?
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #7
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Try this, if errors are found run several time. If it does not work. We can do a repair install.

SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #8
Innoko

Windows 7
 
 
More info

Just tried the same on a Windows 7 Pro machine which is not in a Domain... works OK. IMAcken.. is your machine in a domain??

I was a Local Admin yesterday.. today I am not.. I wonder what changed that setting...
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #9
Shadowjk

Windows 7 Professional x64 SP1 ; Windows Server 2012 R2 Standard
 
 

also check if Volume shadow copy and windows backup services are running and set to automatic in Services Console.

1. Click on Start, type Services in Start Search. When the Services page is open, scroll the page to find Volume Shadow Copy and Backup service.

2. Right click on them and check if they are started.

3. If the services are disabled, start the services and set it to Automatic and check if the issue gets resolved.




Hope This Helps,
Josh
My System SpecsSystem Spec
11 Aug 2010   #10
imacken

Windows 7 64-bit
 
 

Thanks again guys.
1) I tried Paragon Backup but couldn't see how to select files and not whole drives/partitions
2) set Volume Shadow Copy and Windows Backup services to Start and Automatic
3) formatted the external drive
4) sfc /scannow was 100% OK.
None of the above has made any difference!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Backup no longer works




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
USB 3.0 no longer works
I bought an HP Pavilion 2 years ago. AMD A-10 proc with 8gig mem. Worked fine for 6 months. HDMI quit working. Started using VGA. Bought Seagate USB 3.0 2 TByte for backup. Worked fine. 18 months later MSI MS-7778 motherboard started giving me trouble on start up. I'd push the power button...
Hardware & Devices
Sound no longer works
After the last update from MS, my sound no longer works. I rolled back to the last restore point, and then to the one just prior to that. Still doesn't work. I've changed no drivers in a long, long time. Suggestions?
Sound & Audio
Windows Fax and Scan no longer works
We used to use ZetaFax, I'm told. I'm new to the company. We no longer use ZetaFax. Since bringing in Windows Vista Business and Windows 7 Pro computers, and Windows 2008 Server, we now use Windows Fax and Scan. We use Fax Server on the server with quad port RocketModems installed. Now,...
General Discussion
Flash no longer works
It seems my Flash no longer works. When I go to a site that uses Flash, there is a blank screen where the Flash player is located. I am using IE8 (32 bit). When I go to download Flash from the Adobe site, I get an error that there was a GUI error. Any ideas what is happening? BTW, I assumed...
Browsers & Mail
Xp Internet no longer works under win 7
Ok I just made the switch from xp to win 7 ultimate (64) and everything is working great exept the Internet, inside my computer I have a dlink DGE-530t I installed the driver on the cd, I also have a cable modem from videotron plugged in a dlink wireless router (with good win7 64 bit driver! ...
Network & Sharing
Mute no longer Works
Well I had an issue with my volume randomly turning itself down it seems to have solved itself I dunno how but i am not questioning it... now my mute on my quick launch buttons no longer functions would this be an indication of a driver issue with the quick launch or the sound device driver??
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:06.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App