Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Image your system with free Macrium

18 Jan 2014   #1321
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
How did you install win7 without keyboard/mouse?
The mouse/keyboard work perfectly in the BIOS/UEFI environment, Windows environment and they worked fine during the installation of Windows (booted from Win7 SP1 disk). It's only the Macrium disk that has this problem

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
If you attach an external disk or flash disk to same usb2.0 port... does macrium see it?
How could I know that if i can't navigate the rescue media?

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
Try machine's other usb2 ports
There are only four, and they're all on the chipset's controller. None of them work.

When I boot from the disk, I get to the 'desktop' where I see a message saying I might need to install network (N/A for my purposes) and USB (these will be for the motherboards USB 3.0 controller which I don't need). The mouse doesn't work, the keyboard doesn't work, and all I can do is hard-reset the PC.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Jan 2014   #1322
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Try making your macrium winpe with this: https://www.dropbox.com/s/21wh1sm9z4...EALLx64v16.zip

Just unzip it exactly like this:

Image your system with free Macrium-peallv16-zip.jpg

Then rt click and run as admin on the .cmd file:

Image your system with free Macrium-peallv16-run.jpg

It will ask if you want to d/l a couple of tiny things to include. e.g. Recuva, not required, you can just say no to any questions if you like. Macrium will be included automatically.


My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1323
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

You can try with my WinPE which works on many systems and with wired and wireless mices. Download the .iso from here and burn it to CD.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Jan 2014   #1324
Scoop

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Mang Nux,

I hope you get it resolved. As whs suggested, try that link if you haven't done that yet. I recall having some difficulties creating the WinPE CD. It took 2-3 attempts but I was able to create a working bootable CD.

It was a little confusing for me at first as I was getting a query to load drivers during the ISO setup dialog in Macrium Reflect (free version). It loaded all but 1 driver for my Laptop, an Ethernet Adapter driver indicated that it didn't load but I don't need that to boot from the CD and to process clones or images.

I was able to create the CD from the ISO setup dialog on my Mom's older XP Desktop PC without any "drivers not loaded" dialog's and the CD tested ok. I've processed a couple of clones and an image on Mom's PC using the boot CD.

Another member here that's been using Macrium (free ver) for years helped me understand this "drivers not loaded" dialog box when booting to the CD. He mentioned that the message isn't uncommon to see when booting the CD.

I recall that I selected WinPE 3.0 instead of the latest version which, if I recall, is 4.0 or similar.

When I tried to setup the media-creation dialog with the latest WinPE version I had problems so I used the ealier PE version which worked on my Desktop and Laptop PC's.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1325
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote:
I recall that I selected WinPE 3.0 instead of the latest version which, if I recall, is 4.0 or similar
The latest verion is 5 - that's what is on my Skydrive (5.2)
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1326
Scoop

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
Quote:
I recall that I selected WinPE 3.0 instead of the latest version which, if I recall, is 4.0 or similar
The latest verion is 5 - that's what is on my Skydrive (5.2)
Thanks, I was going by memory which isn't near as good as my PC's RAM .
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1327
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

The macrium site said that 3.1 is based on Windows 7 and 4.0 is based on 8. I'm using Windows 7 x64, so I thought that 3.1 was the one I should use (when I first burned it through Macrium, it automatically selected 3.1, so that reinforced my suspicion). Is that wrong, or doesn't it matter?

Anyway, I tried the image you linked linked whs, but the same problem occurs. There's no more message about drivers, but the mouse and keyboard are still completely dead. I even tried a different keyboard and nothing. The keyboard is lit up right until I get to the 'desktop' of the rescue media, then all the lEDs go out.

Should I still try SIW2's method even though the other one failed?

I'm using a UEFI BIOS and Windows 7 is installed in UEFI mode with GPT formatting. I don't suppose the linux based rescue media supports UEFI booting?

The HDD light is constantly flashing mildly, so I hope it doesn't risk my data when I have to reset the system to get out of the rescue media every time.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1328
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

You can give the 4.0 version a go, I thought it was for a UEFI install. I could never boot it.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1329
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Don't mess with the Linux CD. Did you download the .iso from my Skydrive.

There is no restrictions using version 4 or 5. They work in 7 and 8 alike. And the recovery CD should not be effected by UEFI - at least I think so.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1330
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
Don't mess with the Linux CD. Did you download the .iso from my Skydrive.
Yes, as I mentioned in my last post. Same problem with unusable M/K. Since your ISO appeared to include drivers for my USB 3.0 controller (no warning message), I even tried it a second time with everything connected to USB 3.0 ports, but again, no luck.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Image your system with free Macrium




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Macrium Free vs Macrium Pay
I am using the free version. I have visited the site and read what the pay version does. As far as I can tell the incremental backups is really the only thing that seems worthwhile. I was just curious if anyone has tried the pay version and found a feature that made it worth paying for. Thanks,
Backup and Restore
Macrium Reflect Free, AHCI, IDE system backup & restore
Hi, I have just upgraded my system and am now using a single Windows 7 install on a Samsung SSD hard drive. This was installed and running under AHCI rather than IDE which I was previously used to. This is for the performance benefits of Sata/SSD from what I can understand. I know that I...
Backup and Restore
Macrium Reflect Free ...I'm in :-)
Sorry, it's me again! I started my Macrium imaging experience today with the Tecra R840 laptop (Win7 Pro 64-bit). 1- After installation, I created the Rescue disc with sucess :) (I already had the 1.7 GB WAIK stored in one of my USB 3.0 external hdd, so it was done in a breeze. But...I...
Backup and Restore
Tie In Between Macrium Boot Disk And System Image
I have a Macrium boot disc (CD) and an Image (External HD). Is the Boot disc only for this particular image ? Same question with Windows 7 Repair Disc I made long ago. Is it tied to one particular system image ?
Backup and Restore
Macrium free 5 couldn't create image
Hi guys, I recently built a pc and all is well. Clean install of w7 HP 64. For the first couple of days I was in and out of the system as the default admin (user you are asked to create during w7 install). It wad during this time I installed macrium reflect free 5. I images the system after...
Backup and Restore
Macrium free backup won't end
Every time I do a system backup it progresses fine until both progress bars get to Overall Progress 99% and Time remaining 01 second. It continues to run as long as I allow it. Finally after a half hour I click cancel, but it still continues to run so I have to do a hard shut down to end it. This...
Backup and Restore


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:45.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App