Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Image your system with free Macrium

18 Jan 2014   #1331
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Only USB 2.0 has worked for me.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Jan 2014   #1332
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

I don't know what to say. This CD worked for me and for a few other people. I use it on 6 PCs and never had a problem. This is too bad.

Maybe try the Linux CD after all. It is different but maybe it works. It is easy to produce from the Macrium program. No WAIK required.
My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1333
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

I tried the Linux disk and that wont work either. I get to first screen where you choose between 'Macrium rescue CD' or 'Macrium rescue CD (Verbose)' I can select either with the keyboard, but upon pressing enter it goes black for a second then back to the same screen, only now there's no input. Again, all I can do is switch the PC off using the case switch.

I'm not even sure if the Linux disk supports UEFI booting. I can't find a definite answer anywhere on the net. That's probably the problem.

I would have been happy with the linux disk if it was compatible with UEFI and restoring GPT disks. I don't need any advanced manipulation of images, just straight restore. I used to use it on my old standard BIOS systems and it was fine.

Anyway, I'm at a loss as to what to do now. I knew I would regret buying a mobo without PS2 ports.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Jan 2014   #1334
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

If you are using 64 bit, this should make a working winpe with macrium ( or aomei backupper ).

https://www.dropbox.com/s/7xjp8pznpt1tnl8/winre64.zip

Extract it onto your drive like this:

Image your system with free Macrium-winre64-0.jpg

Then rt click and RUN AS ADMIN on the WINRE64-runmeasadmin.cmd


My System SpecsSystem Spec
18 Jan 2014   #1335
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

You are not the only one who is at a loss. The other option I could propose is to use AOMEI for imaging. That is a fine program too and maybe that works.

Free Hard Disk Partition Manager, Backup Software, NTFS to FAT32 Converter - AOMEI Technology

PS: I just saw the post of SIW2. He has always good ideas. Suggest you try his solution too.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2014   #1336
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SIW2 View Post
If you are using 64 bit, this should make a working winpe with macrium ( or aomei backupper ).

https://www.dropbox.com/s/7xjp8pznpt1tnl8/winre64.zip

Extract it onto your drive like this:

Attachment 302261

Then rt click and RUN AS ADMIN on the WINRE64-runmeasadmin.cmd
That doesn't work. I tell it to boot from the disk, but it just ignores it and boots to windows.

EDIT: and funnily enough, when I installed AOMEI and tried it's restore media, it acted exactly the same way. I don't think it's UEFI bootable, despite there being a UEFI folder on the disk.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2014   #1337
Kaktussoft

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bits 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mang Nux View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
How did you install win7 without keyboard/mouse?
The mouse/keyboard work perfectly in the BIOS/UEFI environment, Windows environment and they worked fine during the installation of Windows (booted from Win7 SP1 disk). It's only the Macrium disk that has this problem

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
If you attach an external disk or flash disk to same usb2.0 port... does macrium see it?
How could I know that if i can't navigate the rescue media?

Quote   Quote: Originally Posted by Kaktussoft View Post
Try machine's other usb2 ports
There are only four, and they're all on the chipset's controller. None of them work.

When I boot from the disk, I get to the 'desktop' where I see a message saying I might need to install network (N/A for my purposes) and USB (these will be for the motherboards USB 3.0 controller which I don't need). The mouse doesn't work, the keyboard doesn't work, and all I can do is hard-reset the PC.
After winpe has been booted.... macrium runs automatically. If you attach an usb external drive prior to booting you can see it in the macrium window
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2014   #1338
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Since those various different recovery media work fine for other people, there appears to be something wrong at your end.

Are you able to get everything functioning if you boot up winre? ( F8 -repair my computer)
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2014   #1339
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SIW2 View Post
Since those various different recovery media work fine for other people, there appears to be something wrong at your end.

Are you able to get everything functioning if you boot up winre? ( F8 -repair my computer)
I think so too. We must look somewhere else. Maybe it is the BIOS that is retarded.

I once bought a very expensive Sony Vaio laptop where the same problem existed. I was unable to move the cursor when booted with a live CD. After Sony had confirmed the problem from there test center, they took the laptop back.

OP - can you check whether the system can operate the cursor and keyboard with another live CD - maybe some Linux live CD.
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2014   #1340
Mang Nux

Windows 7 x64 Home Premium
 
 

I finally solved it. It was something to do with the XHCI setting in the BIOS. At the default of 'Smart Auto' or with it set to 'Enabled', there is no input with the rescue media. However, if I choose 'Disabled' or 'Auto', the USB mouse and keyboard work fine.

Thanks for all the help/suggestions.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Image your system with free Macrium




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Macrium Free vs Macrium Pay
I am using the free version. I have visited the site and read what the pay version does. As far as I can tell the incremental backups is really the only thing that seems worthwhile. I was just curious if anyone has tried the pay version and found a feature that made it worth paying for. Thanks,
Backup and Restore
Macrium Reflect Free, AHCI, IDE system backup & restore
Hi, I have just upgraded my system and am now using a single Windows 7 install on a Samsung SSD hard drive. This was installed and running under AHCI rather than IDE which I was previously used to. This is for the performance benefits of Sata/SSD from what I can understand. I know that I...
Backup and Restore
Macrium Reflect Free ...I'm in :-)
Sorry, it's me again! I started my Macrium imaging experience today with the Tecra R840 laptop (Win7 Pro 64-bit). 1- After installation, I created the Rescue disc with sucess :) (I already had the 1.7 GB WAIK stored in one of my USB 3.0 external hdd, so it was done in a breeze. But...I...
Backup and Restore
Tie In Between Macrium Boot Disk And System Image
I have a Macrium boot disc (CD) and an Image (External HD). Is the Boot disc only for this particular image ? Same question with Windows 7 Repair Disc I made long ago. Is it tied to one particular system image ?
Backup and Restore
Macrium free 5 couldn't create image
Hi guys, I recently built a pc and all is well. Clean install of w7 HP 64. For the first couple of days I was in and out of the system as the default admin (user you are asked to create during w7 install). It wad during this time I installed macrium reflect free 5. I images the system after...
Backup and Restore
Macrium free backup won't end
Every time I do a system backup it progresses fine until both progress bars get to Overall Progress 99% and Time remaining 01 second. It continues to run as long as I allow it. Finally after a half hour I click cancel, but it still continues to run so I have to do a hard shut down to end it. This...
Backup and Restore


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:36.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App