Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow browsing after Win 7 Pro 64 install

23 Sep 2010   #1
the1moe

Win 7 Pro 64 bit
 
 
Slow browsing after Win 7 Pro 64 install

After my initial install, everything went fine for about a week and then the bottom fell out and was unable to effectively browse the internet, due to very slow to almost no ability to browse... my system would just hang up... read a lot of threads about this issue... Microsoft has not addressed it yet as far as I can tell; and it appears to be a very big problem... I went through and ensured all my drivers were up to date... started droppping all antivirus software trying to locate the cause to no avail... even tried restoring to earlier and the 1st restore point to no avail... I reinstalled 7 again... however, while still off the net, turned all "auto" updates off... so far so good on day 2 of reinstall... want to run the internet heavy to see if I can cause my system to slow down or freeze as before... but have not been able to yet....will keep you posted as to what is happeneing... I also understand that the 1st svc pack isn't due out until next year some time, so may just not download any updates to 7 until after the service pack is released.... Moe


My System SpecsSystem Spec
.
23 Sep 2010   #2
Hondajt

Windows 7 Ultimate x64 Steve Ballmer Edition
 
 

when you say it hangs, can you be more specific? Is it opening, but not loading? OR is it taking forever to open. Is this IE8 you are referring to? Maybe try downloading IE9 beta. I have been using it and love it.
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2010   #3
Carl Lawrence

Dual-boot: Windows 7 HP 32-bit SP1 & Windows XP Pro 32-bit SP2.
 
 

What browser are you using?
My System SpecsSystem Spec
.

23 Sep 2010   #4
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

Sites like this one might give you a good idea of your speed with your ISP.
Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2010   #5
the1moe

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Sorry for lacking the more detail... using IE 8... by hanging up I mean that my browser would just go so slow it would leave you hanging with nothing happening... It happened to other browers like firefox or chrome nothing would work... I would get to a page or two and then start going really slow... Still I am using EI8 with no updates applied and all is working well... I will continue to run this for a while and maybe after a week, down load a single update to see if that is where the problem is originating.... just trying to find what is causing to help others get over the hump also...
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2010   #6
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

check you're anti virus settings i often find that when my explorer hangs i put my a/v on gamer mode and the bs will stop you're anti virus probally is the culprit cause i know on certain sites it does this not all of them so i got used to the idea of just using gamer mode all the time i play games anyway and still will be protected

but i would look into changing some a/v settings then go from there also the firewall look into it

I seen that you did check the virus did you ever look into using google chrome and see if it hangs too?
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2010   #7
roncerr

Windows 8 Pro w/MC 32-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by the1moe View Post
...read a lot of threads about this issue... Microsoft has not addressed it yet as far as I can tell; and it appears to be a very big problem...
If anyone can complain about slow browsing it should be me. Using a 1GHz processor, 1 GB RAM, and a 1.5 Mb/s connection and IE8 on a 2 year old Vista Ultimate installation! Yet I would not say it's so slow I cannot browse effectively. My Windows 7 PC is faster. But I admit I'm sticking with 32-bit versions of everything since my RAM is still under 4 gigs.

How was Windows installed (upgrade or clean=custom)? If you have a clean install, added all the Windows updates (except the ones for drivers unless your manufacturer says it's ok to change the factory drivers) then it should work fine on a good connection. Was the Dell previously running Vista-64 with Vista-64 drivers? Windows 7 has been out for quite a while so if Microsoft hasn't addressed the problem by now it may be it's not their problem.

It may be a good idea to add the updates slowly, but keep in mind you're at risk for viruses untill all the security updates are installed. And for an anti-virus use only MSE to avoid slowing things down.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2010   #8
the1moe

Win 7 Pro 64 bit
 
 

Roncerr...thanks, this was a clean install not an upgrade... I was using Vista 32 and am now using the Win 7 64 bit... I may add a 2nd update today or tomorrow and watch and see what happens.... I was using AVG (free) which does a really good job... hate to reload it for fear of bringing my browser to a stand still... will continue to tinker until I find the answer and will then post... thanks all for your replies...
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2010   #9
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Try using Microsoft Security Essentials (it's free) http://www.microsoft.com/security_essentials/

AVG has "LinkScanner", which really slows your browser down.
My System SpecsSystem Spec
24 Sep 2010   #10
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

IMHO AVG would be deleted and MSE would be installed.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow browsing after Win 7 Pro 64 install




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Browsing very slow
My browser (Opera) has slowed to an aggravating slow speed. Seems there is something running in the background that is just eating up processes. Tried IE also, same thing with it. Also slow with other programs such as MS Word and others. Tried connecting computer directly to my cable modem...
Performance & Maintenance
PC running really slow when browsing
It runs call of duty fine with no issues .,It's only when I start browsing that the pages take 10 -20 seconds to load and sometimes shows the "not responding" , It happens on chrome and firefox, it's even lagging when I'm typing here . when I check on the performance it's using %23 on CPU and %40...
Performance & Maintenance
Slow browsing.
Hey guys. Had my new machine 4 or 5 months now, running great. Very high spec. Just yesterday, I was using Google Chrome and it just suddenly... wouldn't load ANY pages. My internet is working fine. So I used Firefox instead, as that seemed to be working fine. But today, that's being really...
Browsers & Mail
browsing is slow / stucks
Hi, I have a problem, with anykind of browser some times about for 30sec in 2-3 minutes i can't load anyweb page, however the connection is good, i can use the connection with any other programs, and this problem happens only with this machine with windows7, others pcs in the lan doesn't have this...
Browsers & Mail
fresh install, slow browsing
Here's the skinny. Recently installed Windows 7 on my extra HDD to make sure I liked it before getting rid of XP. Install goes off without a hitch. Once I'm in I slow speeds when navigating TO a website, but once on the website, it navigates just fine. So I download Chrome and try it, still no...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:12.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App