Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Internet Explorer 11 Install Fails 'cos Neutral package install failed

02 May 2019   #1
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 
Internet Explorer 11 Install Fails 'cos Neutral package install failed

Hi All
HpDV6 Windws 7 Ultimate - all updates.


I dont (normally) use Internet Explorer but needed to install it for some other software so . . .
Downloaded IE9 install and set it running but . .IE9 says newer version of IE installed
Nothing visible in Programs and Features or Windows features or Windows updates

2 directories (Internet Explorer\program files\ and Internet Explorer\program files (x86)\) with files like
iecleanup.exe, ieinstal.exe, ieproxy.dll etc



So tried IE11. Downloaded and starte the install.
IE11 install downloads updates, starts install, installing, restarting programs finally 'Did not finish Installing'
IEMain.log says Neutral package installation failed (exit code = 0x800f081e (2148468766)).
www says exit code means "specified package not applicable to this machine"
which is daft as the install process downloaded the neutral package (according to the log - see below)



So how do I get round this little problem?


TFAI




00:56.239: INFO: The neutral pack was successfully downloaded from the internet. Installation will continue using the downloaded package.
00:56.239: INFO: Waiting for 0 language pack downloads.
00:56.254: INFO: Language pack downloads completed. (exit code = 0xffffffff (4294967295)).
00:56.317: INFO: No reboot logic message NrApiStart(0), lParam=0x00192f70 returned 0x00000000.
00:58.033: INFO: No reboot logic message NrApiScan(1), lParam=0x00000001 returned 0x00000000.
00:58.033: INFO: No reboot logic message NrApiStartInstall(4), lParam=0x00000001 returned 0x00000014.
00:58.033: INFO: Installing with the downloaded package. C:\Windows\TEMP\IE1DBBE.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab
00:58.048: INFO: Launched package installation: C:\Windows\SysNative\dism.exe /online /add-package /packagepath:C:\Windows\TEMP\IE1DBBE.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab /quiet /norestart
01:15.037: INFO: Process 'C:\Windows\SysNative\dism.exe /online /add-package /packagepath:C:\Windows\TEMP\IE1DBBE.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab /quiet /norestart' exited with exit code 0x800F081E (-2146498530)
01:15.037: ERROR: Neutral package installation failed (exit code = 0x800f081e (2148468766)).
01:15.037: INFO: No reboot logic message NrApiInstallDone(7), lParam=0x00009c59 returned 0x00000000.
01:15.037: INFO: No reboot logic message NrApiStartFinish(11), lParam=0x00000000 returned 0x00000000.
01:15.037: INFO: No reboot logic message NrApiFinish(12), lParam=0x00000000 returned 0x00000016.
01:15.037: INFO: Waiting for Active Setup to complete.
01:15.037: INFO: Waiting for Active Setup to complete. ({89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383})
01:20.044: INFO: Waiting for Active Setup to complete. ({89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383})
01:25.037: INFO: Waiting for Active Setup to complete. ({89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383})
01:30.044: INFO: Waiting for Active Setup to complete. ({89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383})
01:35.036: INFO: Waiting for Active Setup to complete. ({89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383})
01:40.184: INFO: PauseOrResumeAUThread: Successfully resumed Automatic Updates.
02:01.010: INFO: Link clicked, opening URL in new window:'http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=299204'


My System SpecsSystem Spec
.
03 May 2019   #2
wither 2

Windows 7 Pro SP1 64 bit
 
 

Would you right click on the IE 11 installation file and select "run as administrator?
My System SpecsSystem Spec
04 May 2019   #3
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 

Thanks for the thought but sadly I still get

00:37.612: INFO: Launched package installation: C:\Windows\SysNative\dism.exe /online /add-package /packagepath:C:\Windows\TEMP\IE19465.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab /quiet /norestart
01:10.902: INFO: Process exit code 0x800B0100 (-2146762496) [No signature was present in the subject. ]
01:10.902: ERROR: Neutral package installation failed (exit code = 0x800b0100 (2148204800)).



I've tried downloading the package from https://www.microsoft.com/en-gb/down....aspx?id=43898 and instlalling it but get the same error message



Run as Admin: I thought Windows Trusted Installer was about the highest level you could get. The files in the Internet Explorer directories are owned by the Trusted Installer.
My System SpecsSystem Spec
.

04 May 2019   #4
wither 2

Windows 7 Pro SP1 64 bit
 
 

I ran the link in the last sentence of your original post and it contains some useful information which you might look at-

https://support.microsoft.com/en-us/...et-explorer-11
My System SpecsSystem Spec
04 May 2019   #5
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 

Yes - I've worked my way through that lot to no avail
KB re all installed
I have a hybrid video (HP dv6) but its not the model mentioned and hte drivers are up to date
No outstanding windows updates
Ive turned of virus software.
Something has got screwed because the install thinks the package is not appropriate for my image . . . but why?
My System SpecsSystem Spec
04 May 2019   #6
wither 2

Windows 7 Pro SP1 64 bit
 
 

Did you uninstall the KB 2670838 update?

Which video graphics do you have installed.

What is a hte driver?
My System SpecsSystem Spec
04 May 2019   #7
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 

Thx for the reply

KB2670838 is listed as installed

Display Adapters are
Intel HD Graphics 4000 10.18.10.4368 (21/12/2015)
'Update driver' (from device manager) reports that "The best driver software for your device is already installed.
NVIDIA GEforce GT 635M driver 9.18.13.3788 (19/5/2014). Update Driver downloaded a new driver and then reported "The best driver software for your device is already installed"!!
A check of the driver details confirmed it changed nothing.

However, I was pretty sure it was not the latest so I downloaded a newer driver from NVIDIA and installed that
Driver now updated to 23.21.13.9135 (23/03/2018).

Sadly a rerun of IE11 install (as administrator) fails for the same reason
My System SpecsSystem Spec
.
04 May 2019   #8
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 

And to be safe, I checked Intel and discovered a later driver for the other display adapter, downloaded and installed that. Now updated to Driver Version: 10.18.10.5059 Release Date: September 5, 2018.


Even after a reboot it made no difference to the install error
00:34.164: INFO: Launched package installation: C:\Windows\SysNative\dism.exe /online /add-package /packagepath:C:\Windows\TEMP\IE16D3.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab /quiet /norestart
00:57.549: INFO: Process exit code 0x800B0100 (-2146762496) [No signature was present in the subject. ]
00:57.549: ERROR: Neutral package installation failed (exit code = 0x800b0100 (2148204800)).
My System SpecsSystem Spec
04 May 2019   #9
wither 2

Windows 7 Pro SP1 64 bit
 
 

I asked you about uninstalling that KB because I followed a link in the link I gave you and ended up here-

https://support.microsoft.com/en-us/...aphics-systems

If you wade through the verbage, it recommends that you uninstall that KB until Microsoft can do a further evaluation.

That article was written in December 2018 and I don't know if they ever resolved the issue. Most of the problems seem to occur with AMD graphics but I would uninstall that KB and try the installation.
My System SpecsSystem Spec
06 May 2019   #10
Rincewindwiz

64 bit Win 7 Ultimate
 
 

Indeed it does but
- that link refers to IE10
- the page was last updated 6 months ago
- I have installed all the latest graphics drivers
So it seemed unlikely to be relevant.


But I guess it cant hurt.


Im probably going to do a repair install (or whatever it is called) later this week so I might as well try this first


So it took ages and . . . . got stuck . . . . and failed to uninstall.

So I'll have another go
Eventually completed but . . .
06:18.755: INFO: Installing with the downloaded package. C:\Windows\TEMP\IE17158.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab
06:18.755: INFO: Launched package installation: C:\Windows\SysNative\dism.exe /online /add-package /packagepath:C:\Windows\TEMP\IE17158.tmp\IE11-neutral.Downloaded.cab /quiet /norestart
06:24.979: INFO: Process exit code 0x800B0100 (-2146762496) [No signature was present in the subject. ]
06:24.979: ERROR: Neutral package installation failed (exit code = 0x800b0100 (2148204800)).
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Internet Explorer 11 Install Fails 'cos Neutral package install failed




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Update failed to install Internet Explorer 10 - Code 9C59
I'm running Windows 7 x86_64 architecture, and I am trying to install Internet Explorer 10 via the Windows Update service (currently I have Internet Explorer 8 installed). This update is continually failing with a 9C59 error (screenshot attached). I have tried to update to Internet Explorer 10...
Windows Updates & Activation
Internet gets slow after windows updates failed to install
So, today I downloaded and installed some windows updates which I think important. but, because of my internet connection was using USB modem, it seems that some of the updates failed to download and I stopped it. and then I installed the rest which successfully downloaded and logged back in....
Windows Updates & Activation
How to install Language Package
I have an English version of windows home premium, and want to intall a dutch language package, but when I go to "control panel" and "clock, language and region" I can't find the place to install the language packages. It is supposed to be below "keyboard and other input methods" but it is empty...
Installation & Setup
Two issues: Upgrade install of W7x86 fails and W7x64 fails to clean install
Clean installing W7 x86 is no problem. But 1) upgrading Vista x86 to W7 x86 fails and automatically rolls back to Vista, and 2) attempt to clean install W7 x64 results in BSOD when rebooting to finalize the process. Any suggestion would be appreciated.
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:09.
Twitter Facebook