Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: error icon in sys tray when opening win live mail

08 Jan 2010   #1
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 
error icon in sys tray when opening win live mail

Hello All,

When I open Windows Live Mail I get the usual messages in the system tray area such as Connecting, Authorizing,updating calendar, and then It finishes up with an Error Icon in the system tray. (Yellow triangle w/ exclamation point.)

Then mail which has already been received opens in my inbox but the client doesn't seem to check the server for new e-mails at the time I open it. It takes ten minutes for the new mails to come into my inbox.

Under "Tools" > "Options" > "General Tab" I have selected "Send and Receive messages at startup" and "Check for new messages every ten minutes"

Can anyone tell me why this is happening? If you need any more info on this ask and I'll respond.

Thank you very much,
ranger72


My System SpecsSystem Spec
.
08 Jan 2010   #2
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Sounds like it is a corrupt install. Uninstall Control panel...programs and features....windows essentials. The use Ccleaner. Then reinstall.

Make sure that you back up everything, before you start.


CCleaner - Home
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #3
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 

Thank you Richard for your response. I'll give it a try. I also use ccleaner so I don't need to go through that drill! Meaning download/install ccleaner. I will let you know what the results are.

Thanks again,

Ranger72
My System SpecsSystem Spec
.

08 Jan 2010   #4
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

I use the same mail client. We will work this out together.
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #5
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 

10 Dash 4!

ranger72
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #6
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 

ok, This shouldn't have taken this long but I have been having trouble all day with my Hughes satellite connection probably due to the weather, but not sure! Weather has been crappy, severe overcast, snow etc. bad news for a satellite connection.

I uninstalled windows live essentials and ran ccleaner and then re-installed the mail client, (this is the only app I use from win live essentials)

After the download/install the app came back with all my original settings and I was a little suspicious of this. So I went back into control panel to see what the installation date was for win live mail and it was changed to 1-8-2009 so I am reasonably sure that i have a new install.

However, I am having the same issues with the error icon in my system tray and the app doesn't seem to be checking with the server for mail as soon as I open the program but the settings remain the same within the tools > options > general tabs.

thanks again,
ranger72
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #7
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

One possible problem is that your email service is slow. What email do you use?
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #8
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 

I'm sorry I don't fully understand the your question. My ISP is Hughes satellite, my e-mail client has been win live mail since I was running the release candidate of Win 7 last may or so. I now am running win 7 ultimate (full version) and have been running win live mail since this os has been installed. I pre-purchased this os from the MS online store and I have my full installation disk.

OH! and this is a pop 3 account if that is what you mean? does that help? If not please clarify.

Thank you very much again,

ranger72
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #9
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Do you use the mail service provided by Hughes or do you use something like GMail or Yahoo mail? Have use used the same mail before you had the problem.?

Did the problem just start when you began to useWLM? Did you change anything else when you began to use WLM?
My System SpecsSystem Spec
08 Jan 2010   #10
ranger72

Win 7 Ultimate-64 Bit, Vista Home Premium-32 Bit, LinuxMint 17, Qiana 64 Bit
 
 

Oh, I see! I have a hughes account which I can access but I very rarely use it. Usually to check other e-mail accounts. I also have a yahoo mail account which I also never use.

I have used the win Live mail account since the release candidate of win 7 and also with Win 7 ultimate full version and I have had this issue since the beginning. This is not a new problem to me but today is the first time I have tried to spend time trying to solve it.

Thank you Richard
My System SpecsSystem Spec
Reply

 error icon in sys tray when opening win live mail




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Is there a way to close Windows Live Mail to system Tray?
Hi, Is there any way closing Windows Mail to system Tray? Always see it in the task bar makes me crazy :mad: http://img96.imageshack.us/img96/3706/sshot40.png
Browsers & Mail
LIVE MAIL opening without need for signon
Hi, just thought I'd let people know there is a solution to the problem of live mail opening when you go to Messenger and displaying your Live inbox without having to sign in:confused: which is pretty annoying as other people use my pc :mad:! Just uninstall Live Essentials and reinstall just...
Browsers & Mail
Error when opening a link in Windows Live Mail
Hello all, I'm new here, so here goes. I have searched the forums and not found an answer to this problem, so I hope I'm not re-asking an old question... I am running Windows Seven Home Premium 64-bit and Windows Update isn't showing any more possible updates. My computer is a HP Pavilion...
Browsers & Mail
Minimizing Windows Live Mail 2011 to System Tray not working
I changed the compatibility to Vista SP2 and restarted Live Mail, right clicked the taskbar icon but there is no option to minimize to system tray. Has something changed?
Browsers & Mail
Win Live Mail opening delays 10 secs.
Recently, apparently after an upgrade or update, Win Live Mail now takes almost 10 seconds to open the last email received. This is not the email provider's problem, the email client won't even open the already received and downloaded mail before this 10 seconds wait is over. Why the delay? Does...
Browsers & Mail
Opening .doc Attachments in Live Mail
Hello guys. Not sure if this has been posted already, I did try searching but gave up as i couldn't find anything for this problem in Windows 7, only Vista. Basically I'm trying to open word (.DOC) attachments in windows live mail, and keep getting an error message telling me the file does...
Browsers & Mail


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App