Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD (of course) mostly on startup

10 Dec 2010   #1
dlhoward

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
BSOD (of course) mostly on startup

Hey all,
I'm hoping for some help. I'm using a Dell Inspiron 545s slimline. It's been working fine for about 18 months but just started having BSODs today. These mostly happen right away on startup. In fact, I was worried that I couldn't gather the data you needed. But things have been stable for 15 minutes so hopefully I can get this out.

Nothing has changed recently that I know of - this is my son's comp and all he does is play Flash games (and Heroes of Might and Magic).

I think I've attached the info necessary. The PerfMon report is in the Zip file with the jcgriff information. Any thoughts about problems with the machine?

Thanks in advance!!
David


My System SpecsSystem Spec
.
10 Dec 2010   #2
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Welcome to SF.

It can be a driver problem.
Quote:
An attempt was made to access a pageable (or completely invalid) address at an
interrupt request level (IRQL) that is too high. This is usually
caused by drivers using improper addresses.
Please upgrade your video driver:
Driver c:\windows\system32\drivers\igdkmd64.sys (8.14.10.1930, 5.89 MB (6,180,832 bytes), 9/23/2009 7:23 PM)

Upgrade your network controller:
Driver c:\windows\system32\drivers\rt64win7.sys (7.12.1218.2009, 307.03 KB (314,400 bytes), 12/19/2009 9:11 AM)

I also suggest running malwarebytes, a free program.
My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2010   #3
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

In addition to Lemur's advice:

The crashes seem to be somewhat related to network; AtBroker.exe was running in front in five of the crashes, and other network-related processes were shown too.

I suspect the cause may lie here:
Code:
PROCESS_NAME:  TmProxy.exe
TmPreFlt.sys    Wed Oct 20 06:46:37 2010 (4CBEC88D)
tmtdi.sys       Wed Jan 06 22:41:25 2010 (4B4557E5)
TmXPFlt.sys     Wed Oct 20 06:46:42 2010 (4CBEC892)
VSApiNt.sys     Wed Oct 20 06:41:23 2010 (4CBEC753)
Try removing Trend Micro with this tool: http://solutionfile.trendmicro.com/s...ool_64-bit.exe

Replace it with MSE: http://www.microsoft.com/security_essentials

Finally, install these updated Realtek Ethernet drivers: Realtek

...Summary of the dumps:
Code:

Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 18:31:05.959 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:01:05.847
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiSystemServiceHandler+7c )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  taskhost.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiSystemServiceHandler+7c
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 18:23:54.515 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:40.404
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiSystemServiceHandler+7c )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  AtBroker.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiSystemServiceHandler+7c
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 18:22:16.802 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:46.690
Probably caused by : ataport.SYS ( ataport!IdeCompleteScsiIrp+62 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  AtBroker.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_ataport!IdeCompleteScsiIrp+62
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 18:16:06.372 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:41.887
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiPageFault+260 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  AtBroker.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_nt!KiPageFault+260
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 18:14:47.171 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:03:11.059
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!ObpDeleteNameCheck+2a )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  dllhost.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!ObpDeleteNameCheck+2a
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 17:50:23.972 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:56.612
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiTryUnwaitThread+28 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  wmpnscfg.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiTryUnwaitThread+28
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 17:48:48.169 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:40.809
Probably caused by : ataport.SYS ( ataport!IdeCompleteScsiIrp+62 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  svchost.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_ataport!IdeCompleteScsiIrp+62
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 17:47:20.967 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:03:48.855
Probably caused by : win32k.sys ( win32k!GdiUnmapGDIW32PIDLockedBitmaps+44 )
BUGCHECK_STR:  0x1E_c0000005
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  mscorsvw.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x1E_c0000005_win32k!GdiUnmapGDIW32PIDLockedBitmaps+44
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:36:52.696 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:44.584
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiSystemServiceHandler+7c )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  AtBroker.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiSystemServiceHandler+7c
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:35:25.831 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:56.472
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiDoubleFaultAbort+b2 )
BUGCHECK_STR:  0x7f_8
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
PROCESS_NAME:  AtBroker.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x7f_8_nt!KiDoubleFaultAbort+b2
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:33:54.814 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:48.703
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiPageFault+260 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  taskhost.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_nt!KiPageFault+260
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:32:09.752 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:01:01.641
Probably caused by : ataport.SYS ( ataport!IdeCompleteScsiIrp+62 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  System
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_ataport!IdeCompleteScsiIrp+62
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:30:32.181 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:01:56.069
Probably caused by : ataport.SYS ( ataport!IdeCompleteScsiIrp+62 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  System
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_ataport!IdeCompleteScsiIrp+62
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:27:54.825 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:56.714
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiPageFault+260 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  taskhost.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_nt!KiPageFault+260
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Fri Dec 10 08:19:12.782 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:00:44.671
Probably caused by : ataport.SYS ( ataport!IdeCompleteScsiIrp+62 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  WerFault.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_ataport!IdeCompleteScsiIrp+62
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
Built by: 7600.16617.amd64fre.win7_gdr.100618-1621
Debug session time: Thu Dec  9 20:07:20.770 2010 (UTC - 5:00)
System Uptime: 0 days 0:01:23.658
Probably caused by : ntkrnlmp.exe ( nt!KiPageFault+260 )
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0xA
PROCESS_NAME:  TmProxy.exe
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0xA_nt!KiPageFault+260
ииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии``
  
My System SpecsSystem Spec
.

11 Dec 2010   #4
dlhoward

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Lemur & Jonathan_King,
Thanks for the suggestions. It's been difficult, since most of the times I start up the machine it goes to a BSOD immediately, but I've gotten in enough times to do as you suggested.

1) I replaced the network driver with the one that Jonathan_King recommended.
2) I updated the video driver by going to Intelо Driver Update Utility for graphics drivers - Check for the latest driver.
3) I uninstalled TrendMicro. I have not yet installed MS Security Essentials - I figured it was better to get things running right before adding more stuff.
4) I didn't run malwarebytes yet...

Anyway, it now seems to be stable more frequently, but I've still had two crashes in the last hour. I re-ran the reports and have attached the results - any more great ideas?

And I just have to say that this forum (and obviously Lemur and Jonathan_King as individuals so far) is a great thing!

Thanks in advance again,
David
My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2010   #5
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Jonathan and I are glad to help. Please run malwarebytes and we'll look at your latest upload.
My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2010   #6
Lemur

Systems 1 and 2: Windows 7 Enterprise x64, Win 8 Developer
 
 

Double check on your video driver:
Driver c:\windows\system32\drivers\igdkmd64.sys (8.14.10.1930, 5.89 MB (6,180,832 bytes), 9/23/2009 7:23 PM).

Although I just checked and I can't find anything newer. Ugh... It's weird they have newer drivers for XP than Win 7. Now that's strange.

I suggest running drive verifier
Driver Verifier - Enable and Disable

My System SpecsSystem Spec
12 Dec 2010   #7
dlhoward

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

OK, I got through a malwarebytes scan. It located only one problem: root.TDSS.kit or something like that. I had malwarebytes remove that file and now cannot boot the computer at all. After the BIOS flashes by, I see:

Boot from CD :
No boot device available, Press ENTER key to retry
SATA-0: Installed
SATA-1: Installed
SATA-4: None
SATA-5: None

I think at this point I'm reduced to restoring the machine (if I can find the restore disc).

Thanks for all the help folks!!
David
My System SpecsSystem Spec
13 Dec 2010   #8
Jonathan_King

Windows 7 Professional x64
 
 

I suggest a custom install: Custom Install Windows 7

That should preserve your data.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD (of course) mostly on startup




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD during windows startup; can't safe mode; startup repair can't fix
Consistent BSOD during Windows startup for both normal mode and safe mode. BSOD problem started shortly after buggy installations of Microsoft Visual C++ 2005 x64, Microsoft .Net Framework 1.1, and AMD Catalyst Drivers 13.9; and turning off Microsoft .Net Framework 3.5.1. Startup Repair is...
BSOD Help and Support
Brief BSOD on Startup, Startup Recovery Hangs
I have Win 7 Home and in the last couple of days I have been trying to do a backup onto an external drive. The problem comes in when I attempt to start my laptop so that I can begin the backup process, the screen flickers a BSOD, says startup failed and do I want to run Startup Recovery. If I say...
BSOD Help and Support
BSOD on startup, unknown error, startup repair running too long
As the title suggests, my Acer Aspire has been running startup repair for over 20 hours following a BSOD yesterday. I'm not sure if it's worth the wait so maybe you all can shed some light. Yesterday I was stressfully trying to search for something (using Chrome) and the website I was on froze;...
BSOD Help and Support
BSOD on Startup - Startup Reapir not working
On Startup, after POST, I get this BSOD: STOP: c000021a {Fatal System Error} The verification of a knownDLL failed. system process terminated unexpectedly with a status of 0xc000012f (0x00360bf0 0x00000000). The system has shut down. Upon Reboot, I am advised to go to the startup repair....
BSOD Help and Support
BSOD at startup, cant repair startup
i had a bsod 3 days ago with no reason when its at Welcome screen and my startup items are not loaded at all(all drivers programs etc.). i tried to reboot and my pc gone wild. it cant even see welcome screen cuz of bsods. also i am having black screens when booting up. sometimes its just freezes...
BSOD Help and Support
BSOD on startup , error 0x000000f4 . startup takes half an hour
so everything was fine when my laptop started to become very slow and i used to get the BSOD very often so i decided to recover the system to the initial state . i did that and everything was fine , then i updated the windows 7 service pack 1 and finished the installation and rebooted my computer ,...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

й Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:26.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App