Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD on new build

26 May 2011   #1
Reubenb04

Windows 7 Ultimate x64
 
 
BSOD on new build

Hi,

need some help. My system is running Win7 Ultimate 64bit.
-Intel Q9650(3Ghz) overclocked to 3.5Ghz
-Gigabyte GA-P35-DS3
-4gb DDR2 800Mhz
-250gb WD Cavier Blue
-Freezer Pro rev2
System has been running stable for about 3 weeks now. Changed the hard drive 3days ago and yesterday i had 3 BSODs, non so far today.

Any help will be very much appreciated.

I have attached the Windows_NT6_BSOD file and Perfmon report file.


My System SpecsSystem Spec
.
26 May 2011   #2
Reubenb04

Windows 7 Ultimate x64
 
 

more info about BSOD

Problem signature:
Problem Event Name: BlueScreen
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 2057

Additional information about the problem:
BCCode: 3b
BCP1: 00000000C0000005
BCP2: FFFFF80002ECB4FE
BCP3: FFFFF880083FEE20
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

Files that help describe the problem:
C:\Windows\Minidump\052611-18252-01.dmp
C:\Users\Dave Quadcore\AppData\Local\Temp\WER-39624-0.sysdata.xml

Read our privacy statement online:
Windows 7 Privacy Statement - Microsoft Windows

If the online privacy statement is not available, please read our privacy statement offline:
C:\Windows\system32\en-US\erofflps.txt
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #3
yzcderf

Xp/Vista/Win7 x86 x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
.

26 May 2011   #4
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Your crash was caused by Catalyst Control Center, part of your ATI video card driver package.



Code:
 
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION (3b)
An exception happened while executing a system service routine.
Arguments:
Arg1: 00000000c0000005, Exception code that caused the bugcheck
Arg2: fffff80002ecb4fe, Address of the instruction which caused the bugcheck
Arg3: fffff880083fee20, Address of the context record for the exception that caused the bugcheck
Arg4: 0000000000000000, zero.
Debugging Details:
------------------
 
EXCEPTION_CODE: (NTSTATUS) 0xc0000005 - The instruction at 0x%08lx referenced memory at 0x%08lx. The memory could not be %s.
FAULTING_IP: 
nt!KiSwapContext+9e
fffff800`02ecb4fe 440f285980      movaps  xmm11,xmmword ptr [rcx-80h]
CONTEXT:  fffff880083fee20 -- (.cxr 0xfffff880083fee20)
rax=000007ffffedc000 rbx=fffff8000303be80 rcx=00000000c0000102
rdx=00000000000007ff rsi=fffffa8006939060 rdi=fffff80003049cc0
rip=fffff80002ecb4fe rsp=fffff880083ff800 rbp=fffffa8006939060
 r8=fffffa8005dc9bb8  r9=0000000000000000 r10=fffffffffffffffe
r11=00000000000156df r12=0000000000000000 r13=0000000000000000
r14=fffffa8005dc9b30 r15=fffff80000b96080
iopl=0         nv up ei pl nz ac pe cy
cs=0010  ss=0018  ds=002b  es=002b  fs=0053  gs=002b             efl=00010213
nt!KiSwapContext+0x9e:
fffff800`02ecb4fe 440f285980      movaps  xmm11,xmmword ptr [rcx-80h] ds:002b:00000000`c0000082=????????????????????????????????
Resetting default scope
CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1
DEFAULT_BUCKET_ID:  VISTA_DRIVER_FAULT
BUGCHECK_STR:  0x3B
PROCESS_NAME:  CCC.exe
CURRENT_IRQL:  2
LAST_CONTROL_TRANSFER:  from 0000000000000000 to fffff80002ecb4fe
STACK_TEXT:  
fffff880`083ff800 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiSwapContext+0x9e
 
FOLLOWUP_IP: 
nt!KiSwapContext+9e
fffff800`02ecb4fe 440f285980      movaps  xmm11,xmmword ptr [rcx-80h]
SYMBOL_STACK_INDEX:  0
SYMBOL_NAME:  nt!KiSwapContext+9e
FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner
MODULE_NAME: nt
IMAGE_NAME:  ntkrnlmp.exe
DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  4d9fdd5b
STACK_COMMAND:  .cxr 0xfffff880083fee20 ; kb
FAILURE_BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiSwapContext+9e
BUCKET_ID:  X64_0x3B_nt!KiSwapContext+9e
Followup: MachineOwner
---------
Uninstall your ATI graphics drivers, and install new ones.

Drivers - Clean Left over Files after Uninstalling
You might consider just loading the drivers and not CCC.

You can use MSI Afterburner it's a good GPU control program.

Latest AMD Catalyst Video Driver for Windows 7


Do you have the latest version of Avast installed?
Latest version of Avast Antivirus
Code:
 
Event[391]:
  Log Name: System
  Source: Service Control Manager
  Date: 2011-05-25T22:47:14.405
  Event ID: 7026
  Task: N/A
  Level: Error
  Opcode: N/A
  Keyword: Classic
  User: N/A
  User Name: N/A
  Computer: DaveQuadcore-PC
  Description: 
The following boot-start or system-start driver(s) failed to load: 
aswSnx - This is an Avast driver
 
Event[4316]:
  Log Name: System
  Source: Service Control Manager
  Date: 2011-05-24T09:50:23.321
  Event ID: 7022
  Task: N/A
  Level: Error
  Opcode: N/A
  Keyword: Classic
  User: N/A
  User Name: N/A
  Computer: DaveQuadcore-PC
  Description: 
The avast! Antivirus service hung on starting.
Have you been having problems with your CD-ROM?
A lot of these errors.
Code:
 
Event[1261]:
  Log Name: System
  Source: cdrom
  Date: 2011-05-25T10:21:25.517
  Event ID: 15
  Task: N/A
  Level: Error
  Opcode: N/A
  Keyword: Classic
  User: N/A
  User Name: N/A
  Computer: DaveQuadcore-PC
  Description: 
The device, \Device\CdRom0, is not ready for access yet.

D/L and run Western Digital Lifeguard– Quick Test and Extended Test
Code:
Event[5754]:
  Log Name: System
  Source: Disk
  Date: 2011-05-22T21:12:06.221
  Event ID: 7
  Task: N/A
  Level: Error
  Opcode: N/A
  Keyword: Classic
  User: N/A
  User Name: N/A
  Computer: DaveQuadcore-PC
  Description: 
The device, \Device\Harddisk0\DR2, has a bad block.
 
 
Event[6160]:
  Log Name: System
  Source: Ntfs
  Date: 2011-05-22T19:09:19.219
  Event ID: 55
  Task: N/A
  Level: Error
  Opcode: N/A
  Keyword: Classic
  User: N/A
  User Name: N/A
  Computer: DaveQuadcore-PC
  Description: 
The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume E:.
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #5
yzcderf

Xp/Vista/Win7 x86 x64
 
 

Hi Dave76,
May i know please what program you used to get this info(Bugcheck Analysis) a link can help?
Thanks in advance
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #6
Reubenb04

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi Dave76, many thanks for your reply.

I will uninstall the ATI drivers in about 3hrs time as am currently running a simulation in excel. There have been no crashes for the last 10hrs.

I have the latest Avast(free) installed but will uninstall and go for AVG.

My DVD rom works ok. Never had any errors.

The hard drive is new WD Cavier Blue 250gb that i installed on monday. The BSOD errors started on monday too. How can i fix the bad block? Or do i have to get another hard drive?
My System SpecsSystem Spec
26 May 2011   #7
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Your welcome.

Let us know if you get any more BSoDs.

Personally, I would stay with Avast, but it's your choice.

To check the HDD status and repair the bad blocks run Western Digital Lifeguard– Quick Test and Extended Test.
Let us know what the tests report.
My System SpecsSystem Spec
27 May 2011   #8
Reubenb04

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi,

I ran WD Lifeguard extended and hard drive passed. I also uninstalled and reinstalled ATI drivers. I was able to play F1 2010 for about an hour then system crashed.
Finally i uninstalled avast and have been runnning Excel&VB simulations for the last 11hrs and still no BSOD. Am begining to think that Avast was the culprit.

Dave76, a final question thats a bit off topic. With the simulations i ran, all 4 cores are processing with only 1 core working at about 90% and the other 3 at 60%. Is it possible to set all cores to run at 100% with the hope that it would cut down processing time by about 2hrs.

many thanks
My System SpecsSystem Spec
27 May 2011   #9
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Did you get dump files?
Post them here if you did.

If it is more stable after you deleted Avast, then D/L Microsoft Security Essentials for testing. IF everything is stable, then you can change to something else.

Did you install the same ATI drivers?
Which ones?
Are you still using CCC?
CCC has been known to cause crashes.
MSI Afterburner is good, have been using it with no issues, it's more stable and easier to adjust/monitor your ATI card.
Sometimes you might need to install an older version of the ATI drivers, they seem to be having a lot of bugs now and a lot of fixes, so you might have to try a few different ones.

As far as the CPU core settings, these are usually set by the program that you have running.
My System SpecsSystem Spec
27 May 2011   #10
Reubenb04

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Hi Dave76, thanks once again.

I have now attached the new dump files.
I installed the latest ATI Catalyst Display Drivers rev. 11.5 release date 5/9/2011. Will uninstall the CCC and install MSI afterburner.

cheers.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD on new build




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
BSOD After New System Build, Many Different Types of BSOD Errors.
I had been getting BSODs on an older custom PC so I decided it was time to upgrade and I recently put together a new system and have been having irregular BSOD errors since day 1. I initially thought that it was the RAM because that was the only other part besides the hard drives that was recycled...
BSOD Help and Support
BSOD - New PC Build
Hi all, Appreciate the level of detail you go in providing the tool to take all the relevant info and the support you give back, Many thanks. So I had a Dell XPS 700 which died and therein i learnt it wasn't really upgradable so went to NovaTech and purchased the necessary components to...
BSOD Help and Support
Can I install Icon Packs designed for Build 7600 on to Build 7601?
Can I install Icon Packs designed for Build 7600 to Build 7601? An Icon Pack was saying install on to 7600 only and after I checked my regedit, I learned that I have 7601 (Probably SP1, I don't know). Would I have any problems if I install the icon pack? Thanks.
Customization
New Build BSOD
Hi there, I have been trying to work through this problem with another forum but have so far not had much luck. So I want to start afresh with a new team. I built my own PC Intel Core i7 870 Lynnfield 2.93GHz 8MB ASUS P7P55D-E LX DDR3 LGA1156 SATA3+USB3 ATX OCZ Intel Extreme Series 2x2GB...
BSOD Help and Support
New Build PC BSOD
Hi All I built a new PC a couple of days ago. OS: Windows Home Premium 64 bit (I now know I have to upgrade this to utilize 24Gb RAM) CPU: i7-980X Extreme Edition MOBO: ASUS P6X58D-E RAM: Corsair XMS (6x4Gb) CMX4GX3M1A1333C9 VID: Gigabyte GTX480 HD: Crucial RealSSD 128Gb (2x128GB) ...
BSOD Help and Support
Windows 7 Build 7012 Screenshots Emerged & Build 7013 Details
Windows 7 Build 7012 Screenshots Emerged & Build 7013 Details http://www.blogsdna.com/wp-content/uploads/2008/12/windows-7-logo.jpg We all are waiting for Windows 7 Beta 1 build 7000 to get release but it seems some one out their already have access to Windows 7 Build 7012. Here is...
News


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:50.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App