Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows crashes on startup only when powering on system

25 Jul 2011   #91
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

Here are the screenshots you asked for.


My System SpecsSystem Spec
.
25 Jul 2011   #92
essenbe

Windows 10 Pro/ Windows 10 Pro Insider
 
 

Don't ask what the difference, but NB and CPU NB are different. If you don't have that particular setting never mind for right now.
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #93
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

CPU/NB offset voltage: 1.100
NB voltage: 1.093

DRAM voltage was up to 1.643, and the sticks say 1.5v.

SATA ports with RAID HDDs are set to RAID and not AHCI. Should they be set to AHCI? I didn't know there was much of a difference, and I figured if they were RAID drives, they should be set as RAID. If that's not what they should be set at, I'll change them. If it doesn't matter, I'll leave it.

I've had a couple problems starting the system up from restarts now, too.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Jul 2011   #94
essenbe

Windows 10 Pro/ Windows 10 Pro Insider
 
 

Set the dram voltage to 1.5
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #95
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
Set the dram voltage to 1.5
Okay, I did. I can only hope that it helps. I'm going to try shutting down and powering on a few times. I'll post again whether or not the system stabilized.
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #96
pooch

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MelancholyRose View Post
CPU/NB offset voltage: 1.100
NB voltage: 1.093

DRAM voltage was up to 1.643, and the sticks say 1.5v.

SATA ports with RAID HDDs are set to RAID and not AHCI. Should they be set to AHCI? I didn't know there was much of a difference, and I figured if they were RAID drives, they should be set as RAID. If that's not what they should be set at, I'll change them. If it doesn't matter, I'll leave it.

I've had a couple problems starting the system up from restarts now, too.
They should be set to RAID
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #97
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

After setting the voltage, I had 4 successful boot-ups after powering on. The fifth time, the Windows logo froze and the system auto-rebooted. It started fine after that, though. I don't know how stable it'll be. I'm going to attempt putting the second RAM stick in and I'm going to see if it crashes or not.

I still don't consider this solved, but at least the blue screens seemed to have gone away for now. I'll have to see what happens with the other RAM stick in.

When I get a hold of the Windows disc, which is at another location, I'm going to try running startup repair and maybe that will help, too.
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #98
pooch

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MelancholyRose View Post
After setting the voltage, I had 4 successful boot-ups after powering on. The fifth time, the Windows logo froze and the system auto-rebooted. It started fine after that, though. I don't know how stable it'll be. I'm going to attempt putting the second RAM stick in and I'm going to see if it crashes or not.

I still don't consider this solved, but at least the blue screens seemed to have gone away for now. I'll have to see what happens with the other RAM stick in.

When I get a hold of the Windows disc, which is at another location, I'm going to try running startup repair and maybe that will help, too.
I agree but we seem to be a step in the right direction,
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #99
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

Well, I tried it with both sticks and instant crash. I'm thinking of trying each of my two sticks in the DIMM slot one by one, and I'll have to see if it helps anything.
My System SpecsSystem Spec
25 Jul 2011   #100
MelancholyRose

Windows 7 64-Bit Home Premium Service Pack 1
 
 

Tried putting one of my sticks in, and it auto-rebooted Windows at the startup logo again, but once again, it started fine after that the second time it tried.

So I'm going to assume that that particular stick is okay, since the same thing happened with only one stick. I'm going to test my other stick of RAM in his machine, too, just in case that stick is bad, too, so I can RMA both bad sticks instead of RMA one while I still have one other bad one that I need to send.

So, I may have stopped the BSODs, but Windows is still acting up on startup, but hopefully that's something that a startup repair can mend. I'm still going to work on this, but I need a break right now. I've been working on this since 8 a.m. and it's 2:20 now.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows crashes on startup only when powering on system




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 crashes after startup
Have Windows 7 on a laptop. Windows has been crashing last couple of weeks. Not sure why. I've attached the DMP files. Appreciate if anyone could help. I've already reinstalled Windows 7 from scratch. Problem still persists. The crashes are inconsistent. Sometimes during startup, sometime later....
BSOD Help and Support
Windows won't startup, System Repair and System Restore failed.
Gateway DX4720-03, Windows 7 HP 64-bit. Living is south FL can be a bitch when the rains come as there often is a ton of accompanying lightening that plays havoc with the electrical system, even though I have surge protectors inside and outside the house. We just had some very heavy rains with...
General Discussion
Gigabyte GTS 450 Crashes on Windows 7 64 Bit Startup
Recently bought Gigabyte GTS 450 Graphics Card. 90% of the time, I can get to the Windows login screen, but when it tries to go to the desktop, the screen goes black, my Graphics Card fans speed up until they sound like jet engines and I have to hit the reset button to get any signal. Sometimes I...
Graphic Cards
Windows 7 Crashes after startup
This problem has been pissing me off for a while because since two weeks ago after Steam installed some AMD program or something, my windows 7 has been crashing after 5 or 7 minutes. At first, i just clean boot it after restarting it a couple of times, but now it comes back. I don't understand why,...
BSOD Help and Support
system crashing and powering off
my computer running win 7 Home Edition Premium 32 bit crashes periodically, especially when running internet games. Info includes: error 7001 - service control manager xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> - <System> <Provider Name="Service Control Manager"...
BSOD Help and Support
Windows 7 Crashes After Startup
I've been using build 7000 since it was released back in January and it has been generally an enjoyable experience. Today, however, the OS keeps crashing into a blue screen immediately after startup. Sometimes while the log in tune is still playing (making it loop) and sometimes shortly thereafter....
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:13.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App