Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD when the GPU utilization is high

30 Jul 2011   #1
Lecthor

Windows 7 Professional 64bit
 
 
BSOD when the GPU utilization is high

Hello,
I have a new computer, and had 2 bluescreens over the last 2 or 3 days. The first one appeared while I was gaming. The second one while watching a video on youtube in HD quality (1080p).

I checked for driver and BIOS updates after the first bluescreen and updated the graphics driver, everything else was up to date.

The system health report file is in german, I don't know if it is possible to run the english version of the program in the german windows 7. I hope you can help me anyways.

Sorry for language errors, I am not a native english speaker (you guessed it ).

edit: system spec: Windows 7 Professional 64bit retail, hardware and OS installation are 2-3 days old


My System SpecsSystem Spec
.
30 Jul 2011   #2
panais

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lecthor View Post
Hello,
I have a new computer, and had 2 bluescreens over the last 2 or 3 days. The first one appeared while I was gaming. The second one while watching a video on youtube in HD quality (1080p).

I checked for driver and BIOS updates after the first bluescreen and updated the graphics driver, everything else was up to date.

The system health report file is in german, I don't know if it is possible to run the english version of the program in the german windows 7. I hope you can help me anyways.

Sorry for language errors, I am not a native english speaker (you guessed it ).

edit: system spec: Windows 7 Professional 64bit retail, hardware and OS installation are 2-3 days old
Hi Lecthor welcome to SF

Download the most recent ati software/driver.

Download and install Phyxion.net - Driver Sweeper

Uninstall ati software/driver,restart in safe mode,clean ati remaining files with driver sweeper,restart.

Install the new ati software/driver.

Update DirectX.

Run Video Card - Stress Test with Furmark

-------------------
Post back here the results.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2011   #3
Lecthor

Windows 7 Professional 64bit
 
 

I updated the ati drivers as you said (and actually found v11.7 on the AMD homepage. I used v11.6 from the HIS (my card's manufacturer) homepage previously).

How do I update DirectX? I have DirectX 11 installed and can't find a more precise version number or something like that.

Furmark 1.9.0 results:
resolution: 1920 x 1080
anti-aliasing: off
duration: 20 min
average fps: 16
average temp: 85C (185F)
max temp: 86C (187F), reached after 6 min

No bluescreen and no artifacts. I think so at least, all you could see were some blurry moving shapes, I don't know if it is supposed to look like this, but it didn't change over the time, so I guess it's alright.
My System SpecsSystem Spec
.

30 Jul 2011   #4
panais

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lecthor View Post
I updated the ati drivers as you said (and actually found v11.7 on the AMD homepage. I used v11.6 from the HIS (my card's manufacturer) homepage previously).

How do I update DirectX? I have DirectX 11 installed and can't find a more precise version number or something like that.

Furmark 1.9.0 results:
resolution: 1920 x 1080
anti-aliasing: off
duration: 20 min
average fps: 16
average temp: 85C (185F)
max temp: 86C (187F), reached after 6 min

No bluescreen and no artifacts. I think so at least, all you could see were some blurry moving shapes, I don't know if it is supposed to look like this, but it didn't change over the time, so I guess it's alright.
Is better to update graphic from the manufactures site AMD Graphics Drivers & Software

Ok now work,play as usual,wait and post back with any results.
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2011   #5
Lecthor

Windows 7 Professional 64bit
 
 

Alright, thank you for your help so far
My System SpecsSystem Spec
30 Jul 2011   #6
panais

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lecthor View Post
Alright, thank you for your help so far
Your welcome
My System SpecsSystem Spec
02 Aug 2011   #7
Lecthor

Windows 7 Professional 64bit
 
 

System is running fine now. Using the driver directly from AMD instead of the one from HIS solved it.

Thanks again
My System SpecsSystem Spec
02 Aug 2011   #8
panais

Windows 7 Ultimate 64bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Lecthor View Post
System is running fine now. Using the driver directly from AMD instead of the one from HIS solved it.

Thanks again
Good news!

Your welcome
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD when the GPU utilization is high




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
High CPU Utilization
Dear All, I am using HP ProBook 4520s laptop with Windows 7 Professional Edition with Service Pack 1 (Registered windows). I am using this laptop since more than a year and it was working absolutely fine. However now CPU utilization shoots to 100 % without any reason. Sometime Skype takes most...
Performance & Maintenance
Sapphire HD5770 Viper-X: high GPU utilization watching HDTV
Just a question... I recently upgraded my hardware because of a replacement for my old 21" CRT 1280x960 monitor with a new 24" LCD 1920x1200 monitor, being used as Monitor #2 in a 2-monitor setup. Monitor #1 is also a 24" LCD 1920x1200 monitor and remains unchanged. To properly support the...
Graphic Cards
Windows 7 hibernates if cpu utilization high
Hi All, I have a very annoying problem. If the CPU utilization is high on my laptop, windows 7 goes into hibernate. This happens, for example, if I run a virus program or run some applications that use too much CPU. Right after it wakes up from hibernate, again it goes into hibernate. This...
Performance & Maintenance
High CPU Utilization while streaming through Xbox
Hi all. I've got one I wanted to run by this group to see if anyone has run into a similar problem. I currently have a Dell desktop with an AMD Triple Core Phenom that I use as a media library. I stream content from there to my Xbox, mostly audio--it is connected to my audio system. I have other...
Network & Sharing
High CPU utilization
I have a new system running W7 X64. It's an ASUS I7 with 8GB of memory, and I expected it to be blazing fast. It only has a handful of programs installed, but it is slower than my old P4 XP box. Initial problems - on about the third day I had it, it refused to boot. Tried safe mode and system...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:35.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App