Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: BSOD Win 7 AMD Phenom II, Gigabyte MB

21 Mar 2010   #1
zxmike99

Windows 7 64 Bit
 
 
BSOD Win 7 AMD Phenom II, Gigabyte MB

My Windows 7 64 Bit crashes randomly. I say randomly, its mostly on start up when the PC is cold. Once its up and running, its fine and can run all day without crashing. I even tried rebooting and rebooting to see if it would crash when warm but it doesn't !

I have been working with Microsoft Tech Support for nearly a week now disabling all thrid party drivers etc. but I suspect this is a HW problem somewhere. Is it possible to be temperature related ? Not suggesting any cooling problems just seems worse when PC is cold.

I am also concernced having read threads in the this forum as many of the BSOD posts relate to AMD Phenom II processors and a few to Gigabyte MBs. I have updated to the latest F6 MB BIOS today and I still have crashes on start up.

The STOP errors vary but most are Page Fault in non paged area and PFN List corrupt errors.

This has been going on for a few weeks now. Ive done start up repairs, rebuilt from the CD's, CHKDSK, Memory tests etc etc and haven't found anything !

The MB, Processor, memory & PSU are new. Both SATA drives have been used in a previous system although the system with the 500GB Western Digital drive did have occasional crashes under XP. Windows 7 was a clean install and the system has been run on the 200GB Maxtor with the WD unplugged and still crashes.

Any suggestions ?

Should have said - updated BIOS today because System also sometimes hangs on boot I think when detecting SATA drives. Have also updaed AMD SATA Driver.

System Manufacturer/Model Number Home Build OS Windows 7 64 Bit CPU AMD Phenom II x2 550 3.1 Ghz Motherboard Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H Memory G-Skill 4GB Ripjaws DDR3 PC12800-1600Mhz Cas7 Kit (2 x "GB) Graphics Card(s) On Board ATI Radeon HD 4200 Sound Card On Board Realtek HD Audio Monitor(s) Displays GNR Screen Resolution N/A Hard Drives Western Digital Caviar 500GB SATA II 32MB Cache
Maxtor L200M0 200GB Sata II Drive PSU Win Power PSU 500W 20 + 24 pin ATX12V 12cm fan SATA


My System SpecsSystem Spec
.
21 Mar 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zxmike99 View Post
My Windows 7 64 Bit crashes randomly. I say randomly, its mostly on start up when the PC is cold. Once its up and running, its fine and can run all day without crashing. I even tried rebooting and rebooting to see if it would crash when warm but it doesn't !

I have been working with Microsoft Tech Support for nearly a week now disabling all thrid party drivers etc. but I suspect this is a HW problem somewhere. Is it possible to be temperature related ? Not suggesting any cooling problems just seems worse when PC is cold.

I am also concernced having read threads in the this forum as many of the BSOD posts relate to AMD Phenom II processors and a few to Gigabyte MBs. I have updated to the latest F6 MB BIOS today and I still have crashes on start up.

The STOP errors vary but most are Page Fault in non paged area and PFN List corrupt errors.

This has been going on for a few weeks now. Ive done start up repairs, rebuilt from the CD's, CHKDSK, Memory tests etc etc and haven't found anything !

The MB, Processor, memory & PSU are new. Both SATA drives have been used in a previous system although the system with the 500GB Western Digital drive did have occasional crashes under XP. Windows 7 was a clean install and the system has been run on the 200GB Maxtor with the WD unplugged and still crashes.

Any suggestions ?

Should have said - updated BIOS today because System also sometimes hangs on boot I think when detecting SATA drives. Have also updaed AMD SATA Driver.

System Manufacturer/Model Number Home Build OS Windows 7 64 Bit CPU AMD Phenom II x2 550 3.1 Ghz Motherboard Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H Memory G-Skill 4GB Ripjaws DDR3 PC12800-1600Mhz Cas7 Kit (2 x "GB) Graphics Card(s) On Board ATI Radeon HD 4200 Sound Card On Board Realtek HD Audio Monitor(s) Displays GNR Screen Resolution N/A Hard Drives Western Digital Caviar 500GB SATA II 32MB Cache
Maxtor L200M0 200GB Sata II Drive PSU Win Power PSU 500W 20 + 24 pin ATX12V 12cm fan SATA

You have several causes to the crash but most point back to memory. When you tested the memory what app did you use and for how long?

I would
download memtestx86 and run it for at least 5 passes.
run a system file check.

to do that type cmd in search>right click and run as admins>sfc /scannow (note the space between the sfc and "/")

If this doesnt fix the situation we can get more agressive by using driver verifier.

If you are overclocking stop. If you have set your ram voltages to something other than default set them back to default.

Let us know the results

Ken

Code:
031210-23150-01.dmp    3/12/2010 11:09:54 PM    IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL    0x0000000a    00000000`00000000    00000000`00000002    00000000`00000001    fffff800`02f194a2    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031210-23150-01.dmp    2    15    7600    
031210-18813-01.dmp    3/12/2010 11:15:04 PM    MEMORY_MANAGEMENT    0x0000001a    00000000`00041284    00000000`12b30001    00000000`00007a0f    fffff700`01080000    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031210-18813-01.dmp    2    15    7600    
031710-28516-01.dmp    3/17/2010 7:23:22 PM    NTFS_FILE_SYSTEM    0x00000024    00000000`001904fb    fffff880`062925d8    fffff880`06291e30    fffff800`02ef2ed7    Ntfs.sys    Ntfs.sys+213d8                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031710-28516-01.dmp    2    15    7600    
031210-23228-01.dmp    3/12/2010 10:56:08 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0011f36e    00000000`00000002    00000000`0011f36d    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031210-23228-01.dmp    2    15    7600    
031210-25880-01.dmp    3/12/2010 11:01:40 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0010f255    00000000`00000002    00000000`0010f245    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031210-25880-01.dmp    2    15    7600    
031310-21200-01.dmp    3/13/2010 4:54:44 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0011f3d6    00000000`00000002    00000000`0011f3d5    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031310-21200-01.dmp    2    15    7600    
031610-18938-01.dmp    3/16/2010 5:36:00 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0011e3c6    00000000`00000002    00000000`0011e6c5    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031610-18938-01.dmp    2    15    7600    
031610-19936-01.dmp    3/16/2010 5:15:58 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0011e32b    00000000`00000002    00000000`0011e328    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031610-19936-01.dmp    2    15    7600    
031610-21715-01.dmp    3/16/2010 5:07:34 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`000621b7    00000000`00000000    00000000`000619b7    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031610-21715-01.dmp    2    15    7600    
031610-22183-01.dmp    3/16/2010 5:22:30 PM    PFN_LIST_CORRUPT    0x0000004e    00000000`00000099    00000000`0011e1dd    00000000`00000000    00000000`0011e2dd    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031610-22183-01.dmp    2    15    7600    
031310-24944-01.dmp    3/13/2010 4:51:24 PM    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION    0x0000003b    00000000`c0000005    fffff800`02e78105    fffff880`0867db00    00000000`00000000    SRTSP64.SYS    SRTSP64.SYS+4ef80                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031310-24944-01.dmp    2    15    7600    
031610-21964-01.dmp    3/16/2010 5:27:28 PM    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION    0x0000003b    00000000`c0000005    fffff880`010b82f9    fffff880`09a71b00    00000000`00000000    fltmgr.sys    fltmgr.sys+92f9                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031610-21964-01.dmp    2    15    7600    
031710-18392-01.dmp    3/17/2010 12:15:20 AM    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION    0x0000003b    00000000`c0000005    fffff800`02ffb90d    fffff880`02ed5d40    00000000`00000000    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+71f00                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031710-18392-01.dmp    2    15    7600    
031810-21434-01.dmp    3/18/2010 10:51:14 AM    SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION    0x0000003b    00000000`c0000005    fffff800`0319d499    fffff880`02834d70    00000000`00000000    Ntfs.sys    Ntfs.sys+b3987                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031810-21434-01.dmp    2    15    7600    
031510-21715-01.dmp    3/15/2010 5:58:06 PM    SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED    0x1000007e    ffffffff`c0000005    fffff800`0317ae2d    fffff880`02ffc9f8    fffff880`02ffc250    ntoskrnl.exe    ntoskrnl.exe+361e2d                    x64        C:\Users\K\Desktop\New folder (3)\031510-21715-01.dmp    2    15    7600
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2010   #3
zxmike99

Windows 7 64 Bit
 
 

Thanks for your response.

I'm not overclocking and haven't adjusted voltages.

I used the Windows memory test available from boot options.

I tried the memtestx86 before posting but couldn't get it to run.

I dont have a floppy drive but downloaded to USB stick and set to boot from USB drive but couldn't get it to work. Any suggestions here ?

I will try the SFC.

Thanks again
My System SpecsSystem Spec
.

23 Mar 2011   #4
alcpower

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

My brother and I helped a friend build a pc with Phenom II with a gigabyte board. He got the same type of blue screen issues. At first, we thought it was the drivers so we updated all the drivers and Windows updates. The BSOD did not go away. Then we figured that it might be the PCIe - PCI express SSD solid state drive not being totally compatible. So, after about six months of really not using his machine, he loaded the Windows 7 home premium on his regular hard drive, to boot directly from it rather than the SSD drive. Still the same result. So, out of frustration, he brought it to a nice computer store and said give me something comparable to this gigabyte board with Phenom II. They recommended, and he bought a new gigabyte board with the i7 quad intel part. He put this configuration into his chassis, power supply, booted from his SSD drive and no more issues. He is very happy now.


So, I decided to see if others had the same problem. I can't say for sure its the motherboard or just the combination of Phenom II and the gigabyte motherboard.

I wanted to post this to let other's know that I have also experienced this problem and the solution that I choose was an option. Perhaps it will narrow things down a little bit more and if this combo doesn't work very well, perhaps Gigabyte will make a recommendation.


Al in Santa Clara, Ca
My System SpecsSystem Spec
Reply

 BSOD Win 7 AMD Phenom II, Gigabyte MB




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Gigabyte Radeon HD 7870 OC vs Gigabyte GeForce GTX 760 OC
Hey guys! Help me out in jumping down on a final decision.. Now let me give you some info and specs about my Rig! - i5 4670k - ASRock Fatal1ty H87 Performance (CrossFireX Ready) SLI not supported - 4GB G.Skill (will upgrade later) - Cooler Master GX 550w - Samsung LCD Monitor (1440x900...
Graphic Cards
BSOD using Adobe Photoshop or Premiere Win 7 64bit AMD Phenom II
Hi, I've recently installed Windows 7 64bit Home Premium on my PC so that I can use Adobe Premiere. Prior to this I had Win 7 Pro 32bit. So I bought a new hard drive and installed 64 bit windows. So it's a clean install. However I've been getting BSOD with the error quite often since then. I...
BSOD Help and Support
BSOD after installing 64 bit software AMD phenom 9500
I finally decided to convert my desktop to 64 bit windows. Since then, I've been experiencing repetitive BSOD indicating I have a watchdog timeout error. I've disabled various hardware items and made adjustments to the bios and nothing prevented the crashes. Then, by accident, I realized that it...
BSOD Help and Support
USB2.0 HD Transfer over Gigabyte Network to Gigabyte NAS
I have a Western Digital 1 TB USB 2.0 that I have connected to a computer that has Gigabyte connection to my NAS which can handle Gigabyte speeds. I am only getting 30.1MB/s. Is there any settings I can do to windows so that it can send faster? I have Windows 7 Ultimate 64-Bit.
Network & Sharing
hal.dll BSOD on AMD Phenom II (6 cores) 64
I built a new computer 1 year ago on an Asus M4A89TD PRO/USB3 motherboard with a Phenom II AMD64 6 cores CPU running at 3.2 GHz. The OS is : Windows 7 Service Pack 1, 6.1, build: 7601 full retail. I recently and repeatedly encountered a crash on my system when using photoshop cs4/bridge...
BSOD Help and Support
BSOD's After Gigabyte GTX 550 Ti Installed
My first thread so please be patient with me. I installed this GFX card 2 weeks ago and have BSOD quite often since. I thought the problem was solved when they released a new driver for 64 bit systems 1st of June 2011 but no such luck. System Specs see SysSpecs.jpg file attached...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:18.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App