Windows Vista not working on Surface Pro 1


  1. Posts : 47
    Windows 11 x64
       #1

    Windows Vista not working on Surface Pro 1


    Hi,

    I am trying to install Windows Vista on my Surface Pro 1. I installed it similarly to the way I installed Windows 7 shown here:
    How to install Windows 7 on a Surface Pro 1 - Windows 7 Forums (sevenforums.com)
    However, I installed it in a VM first with the files on another partition, then force installed Intel HD 4000 Graphics drivers, and USB 3.0 drivers. When I deleted the Windows 7 partition, and booted it on my Surface Pro 1 with the FlashBootPro EFI files, it booted successfully into Vista (it played the startup sound), but it hung at a black screen, and I am unable to see the screen. I have even tried connecting it to an external monitor, and still nothing happened.
      My Computer


  2. Posts : 15,716
    7 X64
       #2
      My Computers


  3. Posts : 47
    Windows 11 x64
    Thread Starter
       #3

    I tried that. I got a BSOD (though I wasn't able to read what it said but could tell it was a BSOD), then it rebooted, gave me the "Windows did not shut down successfully" screen, then it still hangs at a black screen, but it does boot as I still hear the Vista startup sound.

    - - - Updated - - -

    SIW2 said:
    I will try 1.24.
      My Computer


  4. Posts : 67
    Windows 7 Starter SP1
       #4

    Just a quick suggestion (If all else fails), you could try install Windows XP, then upgrade to Vista.

    Fox Computers
      My Computer


  5. Posts : 47
    Windows 11 x64
    Thread Starter
       #5

    Fox Computers said:
    Just a quick suggestion (If all else fails), you could try install Windows XP, then upgrade to Vista.Fox Computers

    If Vista UEFI Class 3 won't work, then XP x64 with Vista UEFI files probably won't work either. And I would be installing XP x64, so I wouldn't be able to upgrade from Vista (officially at least, there is a workaround), but still it would probably give me the same error.

    - - - Updated - - -

    2W10 said:
    I will try 1.24.
    Just tried 1.24. It booted but doesn't get to login screen (I can tell by whether I hear the startup sound or not).
      My Computer


  6. Posts : 47
    Windows 11 x64
    Thread Starter
       #6

    I was able to fix the problem. I tried a clean install of Server 2008 and it worked, all I needed to do was enable Narrator and change resolution. The screen then worked. I will be trying the same thing with regular Vista, which I expect to work. I plan to post a guide on how to install Vista on the Surface Pro 1, then move on to installing XP and maybe ReactOS if I can get XP working.



      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:19.
Find Us