Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Plug and play software device enumerator missing

01 Oct 2010   #1
MilliR

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Plug and play software device enumerator missing

OK.. Yesterday, I noticed that my audio had stopped working. I reinstalled the audio drivers, scanned for hardware changes etc. to re detect it again but it was always detected with an error icon.

On further inspection, I found that under system devices in my device manager, the 'plug and play software device enumerator' was also showing an error icon. Trying to update the drivers didn't result in anything. Sadly, I uninstalled it hoping that a hardware scan would re-detect it and install the proper drivers.

Unfortunately, hardware scan didn't detect it again and all attempt to reinstall "plug and play software device enumerator" failed. There was a method to reinstall this in XP by modifying the machine.inf file but it too didn't reinstall the device. Attaching the error page on installation attempt.

Can anyone please suggest a solution for firstly, getting back the plug and play software device enumerator and secondly, my audio drivers. I am hoping that fixing the first problem will fix the second problem too.




Attached Thumbnails
Plug and play software device enumerator missing-devicemngr.png  
Attached Images
Plug and play software device enumerator missing-error1.png 
My System SpecsSystem Spec
.
02 Oct 2010   #2
pebbly

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MilliR View Post
OK.. Yesterday, I noticed that my audio had stopped working. I reinstalled the audio drivers, scanned for hardware changes etc. to re detect it again but it was always detected with an error icon.

On further inspection, I found that under system devices in my device manager, the 'plug and play software device enumerator' was also showing an error icon. Trying to update the drivers didn't result in anything. Sadly, I uninstalled it hoping that a hardware scan would re-detect it and install the proper drivers.

Unfortunately, hardware scan didn't detect it again and all attempt to reinstall "plug and play software device enumerator" failed. There was a method to reinstall this in XP by modifying the machine.inf file but it too didn't reinstall the device. Attaching the error page on installation attempt.

Can anyone please suggest a solution for firstly, getting back the plug and play software device enumerator and secondly, my audio drivers. I am hoping that fixing the first problem will fix the second problem too.
Hi MilliR, welcome to the forums , try re installing the chipset and audio drivers ASUSTeK Computer Inc.-Support- , or alternatively right click on the devices with the triangle and exclamation mark and select "update driver" hope that helps
My System SpecsSystem Spec
04 Oct 2010   #3
MilliR

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I have updated and installed the audio drivers but its still the same. As I stated, my main problem seems to be that "PLUG AND PLAY ENUMERATOR" is missing. Any help on reinstalling that will be helpful.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Oct 2010   #4
pebbly

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MilliR View Post
I have updated and installed the audio drivers but its still the same. As I stated, my main problem seems to be that "PLUG AND PLAY ENUMERATOR" is missing. Any help on reinstalling that will be helpful.
MilliR, did you reinstall the chipset also ?
My System SpecsSystem Spec
06 Oct 2010   #5
MilliR

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by pebbly View Post
Quote   Quote: Originally Posted by MilliR View Post
I have updated and installed the audio drivers but its still the same. As I stated, my main problem seems to be that "PLUG AND PLAY ENUMERATOR" is missing. Any help on reinstalling that will be helpful.
MilliR, did you reinstall the chipset also ?
Yup. Done that. Still the problem persists.
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #6
MilliR

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Any help will be appreciated. Will a windows 7 repair installation solve the problem?
My System SpecsSystem Spec
12 Oct 2010   #7
pebbly

win 7 ultimate32bit, Win8.1pro wmc 32bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by MilliR View Post
Any help will be appreciated. Will a windows 7 repair installation solve the problem?
Hi MilliR, It's worth a try Repair Install Also you could try the sfc/scannow command to see if you have any corrupted system files that are stopping you installing the enumerator software SFC /SCANNOW Command - System File Checker hope this helps you
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Plug and play software device enumerator missing




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
sftfs - non-plug and play driver is missing!!
Now look up what is up!!! "This device is not present, is not working properly, or does not have all its drivers installed. (Code 24)" What can I do about that please help me out!! I have ran sfc/scannow but the system could not repair it!!! Thanks!!!
Drivers
Error Creating Device Enumerator
Hi. I cant solve this problem since 1 week. Camera A4 Tech PK-635 doesn't work. Amcap shows this error in every try.
Hardware & Devices
I deleted my Plug n Play Software Device Enumerator, do I need it?
This is a question about a resolved problem's side effect, I lost sound yesterday when booting win 7 after a Steam update. There was a yellow "!" next to my Plug and Play Software Device Enumerator as well as my Facetime HD Camera and my Cirrus Logic CS4206B and AMD High Definition Audio Device...
Drivers
Missing Plug and Play Software Device Enumerator
My Computer: HP G60-235DX. Windows 7 64-Bit I was following another thread on this site but the problem was never resolved. Basically, I have no Plug and Play Software Device Enumerator under system devices in the device manager. This is causing problems with other things as well (im pretty...
Hardware & Devices
Plug and Play Software Device Enumerator error
I've got an exclamation mark over my Plug and Play Software Device Enumerator under System Devices in my Device Manager. It almost seems as if it appeared overnight, for no reason. http://www.nodamnclan.com/pnpenum.png I can't seem to re-install/update it. I don't want to remove it and...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:30.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App