Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Help USBport.sys Latency Issue Major Problem

11 Jun 2014   #1
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 
Help USBport.sys Latency Issue Major Problem

I have been having this strange memory leak for the past few weeks where my system will all of a sudden be incredibly bogged down, and the audio will start to crack and break as I am watching something or gaming. I thought it was a compatibility issue with my onboard sound, but I turned that off and the problem still persists. Today I was reading and I thought I would test my latency, and I found out that the USBport.sys is causing major latency issues in my system. The problem is that no matter where I look nobody has a real solution. Some have said that Windows released a patch for it, but when I tried to install the patch it told me that I already had it on my system..... Additionally, when I restart my computer it is generally fine for a day or two, but then it begins the cycle all over with latency problems.

I could really use some help to figure out why this is happening... I am open to any suggestions from anyone out there who might have some knowledge on this subject. I will try my best to provide any additional information that people may need to help me diagnose this issue completely. I should note that I have done a full virus/malware scan and found no issues. I have also updated all of the drivers on my board to see if that will fix the issue.

Thank you in advance.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Jun 2014   #2
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 

I should also point out that I am using LatencyMon to monitor the latency in real time, and I literally just restarted and I am already getting issues with my audio. Something is definitely wrong, but I want to avoid formatting at all costs.....


Attached Thumbnails
Help USBport.sys Latency Issue Major Problem-latmonpic.png  
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2014   #3
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 

Now I am getting this...


Attached Thumbnails
Help USBport.sys Latency Issue Major Problem-latmonpic2.png  
My System SpecsSystem Spec
.

11 Jun 2014   #4
Boozad

W7 Pro x64 SP1 | W10 Pro IP x64 | W8.1 Pro x64 VM | Linux Mint VM
 
 

Open an elevated command prompt, type in sfc/scannow and hit enter. USBport.sys is a USB 1.1 and 2.0 port driver (Link) handled by Windows Updates so if there's a problem with the sfc/scannow may rectify it.

Report back with the results.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2014   #5
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 

Thank you. I am running the scan now...
In the meantime.... this is what Latencymon is showing...


Attached Thumbnails
Help USBport.sys Latency Issue Major Problem-latmonpic3.png  
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2014   #6
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 

Windows Resource Protection did not find any integrity violations... Sigh
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2014   #7
andrew129260

Windows 10 Pro
 
 

Try this: (This will uninstall all usb devices and force re installation on reboot.)

USB drive or flash problems? How to cleanup and remove old USB storage drivers - TechSpot Forums


That should resolve any issues you have with usb devices unless it is hardware related.

EDIT: Make sure to run this bat file as an admin. Right click the bat file, run as administrator. Code used for the bat is on the website, and verified by me as being the same when editing the bat file.
My System SpecsSystem Spec
18 Jun 2014   #8
Dissolution

Windows 7 64 bit
 
 

I decided to update my system to Windows 8.1, but the problem seemed to persist through a complete wipe of my entire system. After updating every single driver I think I might have fixed it.... I still have a few errors that I am not sure of such as 1002 and 7000. The 1002 only happened once while I was playing Sleeping Dogs, and the 7000 error has only happened a few times. I am pretty sure the latency is gone though, but I am not sure how to check. I was told that LatencyMon is a bs program and not to use it. I haven't really noticed any drop outs since all the drivers have been updated..... how should I test it?

Any suggestions?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Help USBport.sys Latency Issue Major Problem




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
High DPC Latency caused by USBPORT.SYS
I've been having trouble recently with audio clicking and popping, and I've traced it to high DPC latency caused by USBPORT.SYS, mostly during periods of high CPU usage but it also just seems to worsen over time. I've tried disabling non-core drivers one by one to attempt to find the culprit of...
Sound & Audio
Major Latency Issues - Video & Audio, dxkrnl.sys, ndis.sys, acpi.sys
Hi All, I've been having issues with latency after a recent build and fresh install of Win 7 Home Premium. When playing video (especially online) I see horizontal bars flash randomly on the video screen. I also hear audio crackles / cut outs when I'm playing music through Foobar and browsing the...
Graphic Cards
USBPort.sys causes high DPC latency...
Hey guys. I have a problem. USBPort.sys has a high DPC latency. This causes CPU spikes and the problem is most noticeable in FL Studio. I'm a musician, so I need this problem to be fixed. Here are my specs: CPU: i5 3570k RAM:8GB OS:Windows 7 So how can I fix these DPC latency issues caused...
Sound & Audio
USBPORT.SYS causing high latency
As the title says usbport.sys is causing high latencies in my system (checked with LatencyMon), i've been experiencing mouse freezes every 10-15seconds and they last about 1 second. Please help me with this one! :(
Performance & Maintenance
Latency Issue
Whenever I try to use analogue LINE IN on my Windows 7 machine there is latency,- it's quite marked. It doesn't matter whether output is wired or optical. This used not to happen but now it does: this does not appear to be a sound card issue as I have tried three different ones to the same...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:20.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App