Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Changing windows boot drive sata config from "raid" to "ahci"

21 Oct 2017   #1
kayson

Windows 7 x64
 
 
Changing windows boot drive sata config from "raid" to "ahci"

So I have an AMD A88X motherboard in my htpc. For a few reasons I want to change the bios config for the sata controller from RAID to AHCI. I followed the instructions in this article: https://support.microsoft.com/en-us/...the-boot-drive to have windows load the ahci driver, but now I can't boot. If I switch the bios option back to RAID, it boots fine. If I boot in safe mode, the system hangs on loading classpnp.sys then reboots (probably because it loads drive.sys right before). If I run the start-up recovery, it has no problem loading the storage drivers and mounting the drive since I can access it from the command prompt. What can I do to boot properly? I'd rather not reinstall windows. Doing a repair type installation is an option but I have to get a bootable USB drive so a simpler solution would be nice. Thanks in advance!


My System SpecsSystem Spec
.
21 Oct 2017   #2
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Kayson,

have a look at this tutorial,
AHCI : Enable in Windows 7 / Vista - Page 26 - Windows 7 Help Forums

go back to the first page


Roy
My System SpecsSystem Spec
21 Oct 2017   #3
kayson

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by torchwood View Post
Hi Kayson,

have a look at this tutorial,
AHCI : Enable in Windows 7 / Vista - Page 26 - Windows 7 Help Forums

go back to the first page


Roy
Unless I'm missing something, that appears to be the same as the MS support instructions I followed, and it didn't work. Any other ideas?
My System SpecsSystem Spec
.

22 Oct 2017   #4
kayson

Windows 7 x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #5
behutchins

windows 7
 
 

HAVE YOU TRIED TO SEE IF THERE WAS A BIOS UPDATE? AND OH, MAKE DAMN SURE YOU'RE CONNECTED TO THE WALL CHARGER. IF YOUR LAPTOP LOSES POWER WHILE WRITING TO THE BIOS, YOU JUST "BRICKED" YOUR LAPTOP.

AND, if you ever had a raid in the past, until you go into disk manager and remove the drives in question from the raid, you probably won't be able to go to ACHI because the drives are still linked. BEFORE MAKING ANY CHANGES THOUGH, MAKE SURE TO DO A BACKUP OF THOSE DRIVES.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Changing windows boot drive sata config from "raid" to "ahci"




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Keep Receiving "Windows could not start driver config service" on boot
For about a year I have been receiving on boot-up the message "Windows could not start driver configuration service". I may(and stress may) have inadvertently erased that service by accident. I cleaned up a lot of file about a year ago and I think I started getting this message right after that. ...
Installation & Setup
"Windows Loading Files" infinite loop, Can't Boot USB "disk error"
hello, let's just get to the point, i had this problem recently where my pc can load windows, it keep looping pc's on - booting - then "Windows Loading Files" - restart it's infinite :cry: i don't know what to do, i don't have a cd rom, and i can't reinstall my windows from USB because every time...
General Discussion
Changing the "minimize" "maximize" and "close" buttons of a theme
Ok so I'm using a custom visual style made by another user however I don't really like the buttons used that I mentioned above. The creator states it is acceptable to change the theme to however you like as long as you don't redistribute it anywhere. Ok so I opened up the .msstyles file (using...
Customization
ie9 new browser opens "blank" windows 7. Changing it to "home" doesn't
ie9 new browser opens "blank" windows 7. Changing it to "home" doesn't last if you shut down. Next session, it still opens "blank"
Browsers & Mail
""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config "
i Recently bought and hp windows 7 computer 64 bit and it was fine but two weeks later it does this it was working few hour ago and now it saids this ""Local Area Connection" Doesn't have a valid ip config" what does that mean? i couldnt fix it, i turned off the router, modem did a pc recovery...
Network & Sharing


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:33.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App