Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Nvme Driver

14 Apr 2020   #71
Dworek

Win 7 64bit
 
 

Hi guys! Siemanko from Poland


I need help


Trying to set up new computer.

X570 motherboard
Ryzen 3900X
And Aorus GEN4 SSD.

Aorus GEN4, like others PCIE x4 SSDs is operated with E16 PCIe4 NVMe Controller - vendor 1987, device 5016. No luck finding proper driver.

Tried the trick with updated Win 7 instalation (Update your Win 7 installation media thread), but no luck got usb during installation, setup detected m.2 disk, windows installed on in, booted, and... that's all. First reboot and crash, with blue screen for milisecond. No possibility to pass that, safe mode crash as well. I thought maybe it is something with this updated installation, but it works perfectly on ATA drive.

No luck with installing both MS updates KB2990941 and KB3087873.

OMG

OMG

Something very funny happened. I was writing this post during fighting with this subject and it seems I actually won :-D Not war yet, but a battle for sure.


Last time I installed new Win 7 on SATA disk, tried everything - new drivers, chipset drivers, this and that. Nothing worked, PCI Device was still not recognized in Device Manager. But, I used not updated win 7 installation. This time I did used updated one on this old ATA HDD (USB 3 worked during installation, but not in installed windows). Then, on fresh system I installed KB2990941 and KB3087873 updates first (previously I was not able to do it, maybe because I ran all automatic Windows Updates). Then I installed AMD_Chipset_Software form AMD site (52 698 736 bytes) and voila - Standard NVM Express Controller appeared in Storage Controllers in Device Manager.
GEN4 is now visible in My Computer --> Manage --> Manage disks. Cool, will do new install to SATA HDD, clone and we will see Huh, it's a load off my mind

I am curious, if it is thanks to your updated win 7 installation, or MS updates installed first.


Still, need to find a way to install Intel Wi-Fi 6 AX200 drivers and USB-C (vendor 10DE, ID 1AD9) drivers on MEG UNIFY. One USB controller is still not installed, vendor 10DE, ID 1AD8, I do not know why.
My System SpecsSystem Spec
.
14 Apr 2020   #72
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

canonkong-ryzen-drivers


Driver package download link that can be integrated into the original WIN7 image: Ryzen 3000 Serise_149C_Drivers_B1_Win7_SHA1.7z — Yandex.Disk

Driver package download link that can be integrated into the WIN7/8.1 original image: Ryzen 3000 Serise_149C_Drivers_B3_Win7_8.1_SHA256.7z — Yandex.Disk
(This package needs to be mirrored and pre-integrated with SHA256 package on win7: https://www.microsoft.com/en-us/down....aspx?id=46148)

PASSWORD: xiaofengmod
My System SpecsSystem Spec
14 Apr 2020   #73
Dworek

Win 7 64bit
 
 

Thanks SIW2!


I replayed fresh installation to SATA HDD, in this order:
1. Updated Windows 7
2. NVMe hotfixes KB2990941-v3 and KB3087873-v2
3. AMD_Chipset_Software form AMD site (resulting NVMe disk being recognized)
4. AMD_USB3.2_WinA_Beta_9.0_7052 (resulting USB 3 working)
5. Ethernet drivers frol Realtek www (Install_Win7_7130_03232020)
6. .NET Framework 4.5
7. AMD_Raid_Software


So far, so good.
What is KB3033929 for? I read that it tends to crash Windows and this update needs to be removed.
In SHA1 and SHA256 I did not find any drivers that would want to install in Device Manager.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Apr 2020   #74
Dworek

Win 7 64bit
 
 

Seems like all is fine. Win7 cloned from SATA HDD to Aorus GEN4 using EaseUS Todo Backup Free 12.0. Crystal Disk Mark shows 5000 MB/s read :-D


In my case, installation process was:



1. Setting SATA HDD to GPT

2. Installing Updated Windows 7 (using UEFI, or it will not instal to GPT disk)

3. NVMe hotfixes KB2990941-v3 and KB3087873-v2 and KB3033929
4. AMD_Chipset_Software form AMD site (resulting NVMe disk being recognized)
5. AMD_USB3.2_WinA_Beta_9.0_7052 (resulting USB 3 working)
6. Ethernet drivers frol Realtek www (Install_Win7_7130_03232020)
7. .NET Framework 4.5
8. AMD_Raid_Software
9. Cloning HDD to M.2 using EaseUS Todo Backup Free 12.0
10. All Windows Updates.


Still, need to find a way to install Intel Wi-Fi 6 AX200 drivers and USB-C (vendor 10DE, ID 1AD9) drivers on MEG UNIFY. One USB controller is still not installed, vendor 10DE, ID 1AD8, I do not know why.
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2020   #75
Tw3Ak3r

Win 7
 
 

Dear SIW2,
it seems to me that you are a very experienced user regarding this topic.
I was happy to see that you postet the missing windows hotfix on the first page of this thread.
However, after installing it, only my device manager issue (unknown device having a "!") got solved and now I properly see that a NVME Controller can be found. So, even though I installed both hotfixes, the SSD is not detected.

I have Win7 64 Bit, a P1 Crucial PCIe NVME SSD and a H97-Pro Gamer Motherboard. Could you please help me?
Reinstalling windows is not an option and I only need the drive as a data drive, not as the main boot OS partition.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2020   #76
Tw3Ak3r

Win 7
 
 

I dont know how I did it, but its finally done.
I had to use windwos partition tool to make the new drive visisble for the explorer, besides that I updates my bios, downloaded the windows hotfixes and refreshed chipset drivers.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2020   #77
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

Yes, it needs a drive letter to see it in explorer
My System SpecsSystem Spec
.
22 Apr 2020   #78
Tw3Ak3r

Win 7
 
 

Thanks for your answer.
Do you know if the workaround you and Microsoft have provided here offers full / 100% integration?
For instance, HD Tune Pro does recognice the drive, however, crstystaldisk and Crucials own (I have a Crucial P1) Software do not recognice the drive fully. In addition, I dont have access to SMART diagnostics and the speed of the drive is very low (while using windows, the tests with HD Tune are quite fine, reaching 450-600 MB/s).
Is this normal?
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2020   #79
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 

I don't know. If you think the crucial software isn't functionong fully, best ask on the crucial site.

Is there a special oem driver crucial suggest for for that nvme disk? If there is maybe integrate that as well.

There are some oem drivers which have speed benefits over the ms generic updates. Possibly that is affecting the crucial software. Ask crucial.
My System SpecsSystem Spec
22 Apr 2020   #80
Tw3Ak3r

Win 7
 
 

Probably a good advice, thanks.
No the tool is really stupid, it says "press the button for updating the drivers" but there is no button.
My System SpecsSystem Spec
Reply

Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
How to solve hibernate not working with Samsung NVME SSD
Just want to share here. Recently I found hibernate or hybrid sleep is not working on my newly built desktop pc. When I perform hibernate, the pc shuts down instead. When the pc starts, it shows Windows Error Recovery screen with message "Windows did not shut down successfully". Have tried some...
General Discussion
Use a NVMe SSD as a boot drive for Win7 x86...sort of
I guess this is really a question for the moderator. I have not been able to find anything, here or elsewhere, about using a virtual machine so you can use a NVMe SSD as boot drive for Win7 x86. I have found a lot of people frustrated, as I was, about it only being able to be used as a storage...
Installation & Setup
Installing Win7 x64 on Samsung 950 Pro NVMe
Hello everyone, I am having trouble in installing Windows 7 x64 on my Samsung 950 Pro. My configuration is the following: Asus P9X79 Deluxe, Intel i7 SB-E 3930k @ 4500 Mhz, 64GB Corsair Dominator DDR3 1600 Mhz, Corsair AX1200i PSU, x2 Gigabyte 980ti SLI, Intel 750 Nvme 400Gb, Samsung 950 Pro...
Installation & Setup
Help with Samsung NVMe 950 pro.
Hey guys, I'm at my wits end here and hopefully someone can help me out. I recently bought a Dell xps 8900, a Samsung 950 pro and Able Conn PCIe 3.0x4 for M.2 to install in a PCIe slot on my tower. For the past two weeks I've been trying to either a clean install of Windows 7 from a thumb...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:52.
Twitter Facebook