Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Nvme Driver

4 Weeks Ago   #81
Cookie86

Windows 7 Pro x64
 
 

Thank you! After weeks of agony with supports from Gigabyte, Microsoft, Sandisk, and Western Digital (now owned by Sandisk) I'm finally able to detect and initialize the PCIe NVMe with the hotfix!

"PCI Device" Error PCI/VEN_15B7&DEV_5009
MB: Gigabyte 990FXA-UD3 Rev3.0 (since 2012)
OS: Windows 7 Pro x64
GFX: 7870 XT 2GB
NVMe: SN550 (Data, Cache/Scratch/Proj) Not used for OS

Even though there's a PCIe 2.0 limitation of the board would hinder the potential of the drive I wanted to use this now and put forth into a newer build at a later time.


Keep this going as there are many still out there running Win7 and needing NVMe support through PCIe
My System SpecsSystem Spec
.
3 Weeks Ago   #82
alefmm

Windows 7 Professional x64
 
 

Thank you @SIW2!

It works on Windows 7 x64.
But SSD can't be detected by ADATA toolbox or CrystalDiskInfo:





Is there any update that could fix it?
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #83
jachmad

Windows 7 x64
 
 

Hi SIW2!,

Thank you from the 2 msu, I ran both. My Asrock Z87 M/B BIOS now can detect my ADATA XPG SX8200 Pro on a PCIE adapter in its boot priority. HOWEVER, my NVIDIA 1060 GPU is NOT detected anymore. The integrated GPU on the M/B works fine. Could you help me with this problem? Thanks and regards.
My System SpecsSystem Spec
.

1 Week Ago   #84
alefmm

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jachmad View Post
Hi SIW2!,

Thank you from the 2 msu, I ran both. My Asrock Z87 M/B BIOS now can detect my ADATA XPG SX8200 Pro on a PCIE adapter in its boot priority. HOWEVER, my NVIDIA 1060 GPU is NOT detected anymore. The integrated GPU on the M/B works fine. Could you help me with this problem? Thanks and regards.
Try to allow both on BIOS.
But it could be a limitation of x87 Intel Chipset's.
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #85
jachmad

Windows 7 x64
 
 

ASRock > Z87 Extreme6
I have also installed/tried 2 recent MB BIOS update (beta) for NVME support but have not update my EVGA 1060 BIOS.

Update:
VGA Bios Collection | TechPowerUp

I've just check, seems my GPU already have the latest BIOS
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #86
alefmm

Windows 7 Professional x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by jachmad View Post
ASRock > Z87 Extreme6
I have also installed/tried 2 recent MB BIOS update (beta) for NVME support but have not update my EVGA 1060 BIOS.

Update:
VGA Bios Collection | TechPowerUp

I've just check, seems my GPU already have the latest BIOS
You need to allow it on AsRock Bios Setup.
Maybe ther is a option to use both connectors. Otherwise, try to change your VGA to the second PCIe x16 slot available.

Here is a lot of info that you can enjoy to solve the issue: http://forum.asrock.com/forum_posts....cie3-slot-more
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #87
jachmad

Windows 7 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by alefmm View Post
You need to allow it on AsRock Bios Setup.
Maybe ther is a option to use both connectors. Otherwise, try to change your VGA to the second PCIe x16 slot available.

Here is a lot of info that you can enjoy to solve the issue: Enabling NVMe RAID Mode Disables PCIE3 Slot + More - ASRock Forums
Thank you for your suggestions
My System SpecsSystem Spec
.
1 Week Ago   #88
straqtos

Windows 7 Ultimate x64 sp1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by SIW2 View Post

SIW2 registered to say THANKS, you're a beautiful person ~



went over to microsoft's to get the hotfix, but there's a note that more or less says "update no longer available, please install WIN10"



Are these guys for real LOL


anyway, now nvme m.2 with pcie adater is visible and usable
on Win7 x64 sp1
suck on it MS
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #89
SIW2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Vista x64 / 7 X64
 
 



Those updates are needed for nvme support. Depending on which nvme disk you have, installing those two updates and then integrating the relevant oem driver might extract slightly better speed.
My System SpecsSystem Spec
1 Week Ago   #90
straqtos

Windows 7 Ultimate x64 sp1
 
 

hello SIW2


the drive is
"Crucial P1 1TB 3D NAND NVMe PCIe M.2"

I'm getting around 2.94 Gb/s, with the adapter "GLOTRENDS M.2 PCIE NVME Adapter Card for PC/2U Hight Server, PCIE GEN3 Full Speed (PA05)" pretty good
no heatsink


I plan to upgrade soon but it's amazing that M$ wants to shove win10 down our throats like this, the drivers and updates are available here, but not on the official M$ site


anyway more power to you ~
My System SpecsSystem Spec
Reply

Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
How to solve hibernate not working with Samsung NVME SSD
Just want to share here. Recently I found hibernate or hybrid sleep is not working on my newly built desktop pc. When I perform hibernate, the pc shuts down instead. When the pc starts, it shows Windows Error Recovery screen with message "Windows did not shut down successfully". Have tried some...
General Discussion
Use a NVMe SSD as a boot drive for Win7 x86...sort of
I guess this is really a question for the moderator. I have not been able to find anything, here or elsewhere, about using a virtual machine so you can use a NVMe SSD as boot drive for Win7 x86. I have found a lot of people frustrated, as I was, about it only being able to be used as a storage...
Installation & Setup
Installing Win7 x64 on Samsung 950 Pro NVMe
Hello everyone, I am having trouble in installing Windows 7 x64 on my Samsung 950 Pro. My configuration is the following: Asus P9X79 Deluxe, Intel i7 SB-E 3930k @ 4500 Mhz, 64GB Corsair Dominator DDR3 1600 Mhz, Corsair AX1200i PSU, x2 Gigabyte 980ti SLI, Intel 750 Nvme 400Gb, Samsung 950 Pro...
Installation & Setup
Help with Samsung NVMe 950 pro.
Hey guys, I'm at my wits end here and hopefully someone can help me out. I recently bought a Dell xps 8900, a Samsung 950 pro and Able Conn PCIe 3.0x4 for M.2 to install in a PCIe slot on my tower. For the past two weeks I've been trying to either a clean install of Windows 7 from a thumb...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:52.
Twitter Facebook