Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS

10 Mar 2011   #1
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 
FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS

Hi guys,

I am experiencing a major FPS drop problem in two games, so far.

First I noticed it with the Men of War : Assault Squad, when in the first mission the game is going ,well , let's say on mid-high pretty good ,meaning 20-50FPS. Then at the 3 position (with AA/AT gun) it just drops to 10fps. Even when I save the game and load it again to the same position 10fps and less.

Secondly I wanted to play coop an older game with my friend, the Ghost Recon : Adv. Warfighter 2. The game is running smoothly with max-high details (with some filtering) at around 50-70FPS(it depends). But after a while it also drops to 3-10fps sometimes I just need to wait and the fps goes back again to normal ,sometimes not. It stays on that low fps.

I made even a fresh install of Win7 Ent. x64 SP1 onto a free partition. To be sure!

1. Hardware related ?
- CPU temps are in normal 30 idle to 50 load (CoreTemp,SpeedFan etc.)
- GPU temps are in normal 30 to 60C
- GPU memory tested with VideoStressTest (I think) - no errors found
- temperature of the 3xHDD in normal 20 to 30C
- Memtested the RAM - seems to be OK - I changed even the freq. to 800Mhz (BIOS)
- integrated sound-card on mobo has the latest drivers from realtek

2. Software related ?
- firstly I had 260.99 after I noticed the issue I upgraded to 266.58 then tried 257.21(even worse with the old driver,overall performance)
- I am sure my PC is clean. I ran all kinds of AV AS. TSSD , Malwarebytes. Ran WinASO Reg. opt. , Uniblue pack. etc. , Eset , NIS .......
- The same issue is occuring with the fresh Win7 x64 SP1 without any AV FW. Only NVidia drivers + needed drivers and some other soft.

CoD : Black Ops - everything at max(high-ultra) and no FPS drop.
I will be trying another gamez to find out whether is it global or local problem.

I uploaded some screenshots taken with Fraps.
I also went through some threads, pls don't say "use the search button".

When testing GRAW2 I ran it in windowed mode and opened the taskmgr and when the fps drop occured there was a process called SYSTEM eating some 20-30% of CPU. When the fps went high again the SYSTEM process wasn't eating anything. I think this has to do something with fps drop.

I ran out of ideas. Could somebody suggest some advice ? To check anything.


EDIT : vsync - always off


My System SpecsSystem Spec
.
10 Mar 2011   #2
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

I had a similar issue with sp1, only it was the load times that had gotten incredibly slow. They still are in fact. No level of defragging or cleaning up extra processes seems to help it. It translates into really poor frame rates at points in games. It's not the graphics though, it's the drive read request taking like 2 or 3 seconds to actually go through.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #3
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 

OK then, I am going to install Win 7 x64 untouched without SP1 to see and to be sure. Whether the SP1 is causing it.
My System SpecsSystem Spec
.

10 Mar 2011   #4
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Installed Windows 7 x64 Ultimate (universal install dvd) MSDN

NVidia driver v. 260.99 and nothing else installed.

See the screenshot for yourself. What do you think ?

Do you think this is game related issue ?


Attached Thumbnails
FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS-fps-ok.jpg   FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS-fps-drop.jpg   FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS-fps-drop2.jpg  
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #5
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

What I do see is the fraps drivers loaded.
You know they never really fixed it's problems with windows 7 right?
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #6
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Maguscreed View Post
What I do see is the fraps drivers loaded.
You know they never really fixed it's problems with windows 7 right?
- uninstalled FRAPS
- FPS drop persist

- At the very beginning of the map, where I start (for example). I don't move ,I just look backwards the FPS is good 60+ but when I look towards the direction I want to go (only way), it starts immediately. IMO it has to do something with loading new content.

Dunno. Will searching/googling and looking for solution. Makes me curious what's the f... problem.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #7
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

since installing sp1 I've had much slower load times in games. If these games don't precache much and tend to load on the fly, that could explain it. Otherwise I would sweep and reinstall your driver.
I mean completely get rid of what's there then reinstall latest version.

Driver sweeper is a good tool.
Guru3D - Driver Sweeper (Setup) download from Guru3D.com
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #8
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Well , I installed the latest NVidia driver 266.58

IMO the first campaign mission is bugged ! Because I started Multip. > LAN only > LAN campaign and tried some other maps. And the FPS was OK. From 50 even to 90FPS no DROP (max details). We'll try coop /w friend and will see how will it behave.
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #9
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

yeah just installing the new driver may actually be the issue.
You need to scrub the old one out first to prevent possibly conflicts between the two versions. I have actually been seeing this increasingly with nvidia lately.
It's not really a big deal just one extra step in the process.
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2011   #10
gabix

Windows 7 Ultimate x64
 
 

OK , this might be a solution. I was going through http://www.ghostrecon.net/ forums and read something about the PhysX driver. It seems that the newer PhysX v9 was causing the trouble with FPS drop. Weird but the problem was gone after I installed the old PhysX 7.11.13 driver.

- Uninstall PhysX driver version 9.xxxxx
- and install PhysX_7.05.17_SystemSoftware.exe which comes with GRAW2 (install DVD) (or download)

My System SpecsSystem Spec
Reply

 FPS drop issue (SP1) GRAW2,MoW:AS




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 FPS drop
So i used to play and do anything on my computer with no problems even tho its kinda old and slow. But now i get fps drops for no reason! I checked the CPU temperature and it was 85 and it was never that high, it was always 55 or 60, now it bolted for no reason... For example, i used to play League...
Performance & Maintenance
Drop Down Problem....
Whenever I try to access a drop-down menu containing numbers or dates, the data is obscured by garbage as you can see from the attached screen grab taken from OpenOffice Writer. This occurs in both programs and the browser, Chrome. I have run system check software but nothing stands out. Any idea...
General Discussion
Start Menu Issue, Can't Drag and Drop
Hi guys. Got a really weird issue that's been happening with my start menu lately. Basically what happens is when I try to rearrange the pinned icons on the Start Menu by drag and drop it doesn't work properly. Like I try to move something to the top and it goes to the middle, from the middle to...
Software
Drop down menu
Hmm, when I click anything here in the forum with a drop down menu, the menu disappears before I can click it. In posts, and messages I can't use the smileys or paper clip. Frustrating. Did I break the forum?:sarc: Any ideas what is wrong?
Chillout Room
IE8 Issue (drop down menus)
I have been getting a lot of issues that have to do with drop down menus on sites, such as: Any fixes?
Network & Sharing
WINDOWS TEAM--PLEASE fix the "drag and drop" issue !
This is a desperate plea to the Windows 7 team to PLEASE fix the inability to "drag and drop" photos in order to rearrange them in your "My Photos" area! For some reason, this feature does not work, and it is absolutely MADDENING and frustrating to try to group or edit photo placements within...
Music, Pictures & Video


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:12.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App