Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Slow game performance

28 May 2010   #11
archie123

Win 10 Home Premium 64 Bit
 
 

the 257.15 drivers have been optimised for the 400 series GPU's and are known to cause poor performance under certain circumstances in other gpu's (as discovered by Unwinder the developer of Riva Tuner) , the control panel doesnt work properly and the game profiles are all screwed up , roll back to the latest WHQL on offer at the moment (NOT the 197.77 leaked whql drivers thya are just as bad , get the ones from the NV site) you cant judge performance issues on those drivers your running they are seriously borked


My System SpecsSystem Spec
.
28 May 2010   #12
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archie123 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by whiplash View Post
Ok, i tried downloading and installing DirectX from Microsoft but when i when to install it, the window said "setup has found that a newer version of DirectX is already installed. No installation required"
thats because you already have DX11 (which is backwards compatible with every other version) , you need to run the DX update tool.....

Download details: DirectX End-User Runtime

this will check for any incremental updates and install them as required although i doubt you'll need any

what resolution and settings are you running the games at , what fps were you getting before? what drivers are you currently running for your gpu and what version of motherboard chipset drivers
Resolution - 1920x1080p (before and after)
fps - before, 35+/now, 10-
Nvidia driver - 257.15
Motherboard driver - 15.51

I'll try that link.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2010   #13
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Thorsen View Post
You might need to update the BIOS for your motherboard. I googled your board: MSI nForce 650i, but came up with nothing. I think the board is based on the nVidia 650i chipset, but has a different name.

Can you download CPU-Z and find out what your motherboard is and what version of the BIOS you have?
http://www.cpuid.com/cpuz.php



Edit: After we get that info, we can find out if a newer BIOS was made available to use Win7/newer graphics/etc.
CPU-Z says this about my motherboard:

Motherboard

Manufacturer - FUJITSU SIEMENS
Model - MS-7350VP 1.0
Chipset - NVIDIA nForce 650i Ultra SPP Rev. A2
Southbridge - NVIDIA nForce 650i Ultra MCP
LPCIO - Fintek F71882F

BIOS

Brand - American Megatrends Inc.
Version - V1.0D
Date - 09/27/2007

Graphic Interface

Version - PCI-Express
Link Width - x16 Max. Supported - x16


That's what it says on the "Mainboard" tab.
My System SpecsSystem Spec
.

28 May 2010   #14
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archie123 View Post
the 257.15 drivers have been optimised for the 400 series GPU's and are known to cause poor performance under certain circumstances in other gpu's (as discovered by Unwinder the developer of Riva Tuner) , the control panel doesnt work properly and the game profiles are all screwed up , roll back to the latest WHQL on offer at the moment (NOT the 197.77 leaked whql drivers thya are just as bad , get the ones from the NV site) you cant judge performance issues on those drivers your running they are seriously borked

I just got the 257.15 about 2 days ago. before that, i had the 197.45 and i was still have the same problem. should i try rolling back to something earlier than 197?
My System SpecsSystem Spec
29 May 2010   #15
archie123

Win 10 Home Premium 64 Bit
 
 

yes mate roll back to the older whql from the nvidia site , run this Guru3D - Driver Sweeper (Setup) download from Guru3D.com in safemode after uninstalling old drivers (so uninstall old drivers through control panel reboot into safemode and run driver sweeper ((selecting nvidia display for cleaning)) then boot into windows , let win 7 do its thing when it installs a generic driver , reboot as requested then install your new drivers)

im wondering if for some reason your gpu is stuck in 2D mode so after new driver install download and install MSI Afterburner with this you can monitor your core/memory/shader speeds in th form of a graph 9you'll see what i mean when you run the app) then you'll see if your clock speeds increase to 3d speeds when running a game (leave afterburner running minimised while running a game then you can check back at the monitor graph and see whats going on after you run a 3d app

if your clock speed are stuck goto NV control panel and select manage 3d settings , under the global tab find power management and set it to prefer maximum performance (you can set this back to adaptive if it has no effect)

let us know how you get on............its an odd issue your game should be fine under win 7 , dont worry too much about your direct x files i doubt they are the issue
My System SpecsSystem Spec
29 May 2010   #16
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archie123 View Post
yes mate roll back to the older whql from the nvidia site , run this Guru3D - Driver Sweeper (Setup) download from Guru3D.com in safemode after uninstalling old drivers (so uninstall old drivers through control panel reboot into safemode and run driver sweeper ((selecting nvidia display for cleaning)) then boot into windows , let win 7 do its thing when it installs a generic driver , reboot as requested then install your new drivers)

im wondering if for some reason your gpu is stuck in 2D mode so after new driver install download and install MSI Afterburner with this you can monitor your core/memory/shader speeds in th form of a graph 9you'll see what i mean when you run the app) then you'll see if your clock speeds increase to 3d speeds when running a game (leave afterburner running minimised while running a game then you can check back at the monitor graph and see whats going on after you run a 3d app

if your clock speed are stuck goto NV control panel and select manage 3d settings , under the global tab find power management and set it to prefer maximum performance (you can set this back to adaptive if it has no effect)

let us know how you get on............its an odd issue your game should be fine under win 7 , dont worry too much about your direct x files i doubt they are the issue
Ok, i uninstalled my graphics driver, ran driver sweeper in safe mode, rebooted, and installed the 197.45, but the problem remains. However, i think i just found what is causing it! i ran afterburn (very nice by the way, i can't believe i didn't know about it) and it says my GPU usage is 0%. i ran Call of Duty and it was still at 0.

Also, when i ran Driver Sweeper, there is an ATI Display driver in the list. Weird sense i have an nVidia card.
My System SpecsSystem Spec
29 May 2010   #17
archie123

Win 10 Home Premium 64 Bit
 
 

must be a glitch your GPU must have been doing something , have you been into your bios and set your PCIe slot as your primary display adapter? (your mobo doesnt have onboard graphics does it?)

what about your core and memory speeds did they shoot up to 3d speeds when you launched a game?

MSI afterburner is an app based on Riva Tuner it was developed for MSI by the guy who wrote Riva Tuner but its much easier to use so better for recommending. If you get into any major tweaking look into riva tuner and nHancer
My System SpecsSystem Spec
29 May 2010   #18
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Attachment 75640Here are two pics of what afterburn says while running Call of Duty. One pic is the top half of the chart, the other is the bottom half. As you can see some things like the memory usage go up. you can also see that the GPU usage is at a constant 0%.


Attached Thumbnails
Slow game performance-untitled.png   Slow game performance-untitled-2.png  
My System SpecsSystem Spec
30 May 2010   #19
archie123

Win 10 Home Premium 64 Bit
 
 

its odd that bioshock a DX10 game runs ok but DX 9 games dont? did you use the DX update tool i linked too? did it install anything?

ill look into the 0% vidoe usage
My System SpecsSystem Spec
30 May 2010   #20
whiplash

Windows 7 Home Premium x64, Ubuntu Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by archie123 View Post
its odd that bioshock a DX10 game runs ok but DX 9 games dont? did you use the DX update tool i linked too? did it install anything?

ill look into the 0% vidoe usage

What's even more odd is bioshock runs fine in DX 10, but farcry 2 has the same problem that everything else has even if i run it in DX 10.

As for the Update tool, your link took me to a microsoft page that had bunch of DX 9 and 8 updates. i didn't see any update tool and i couldn't get the latest DX 9 to install. Could you post a link directly to the update tool?

Good hunting on 0% GPU usage.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Slow game performance




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Very slow game loading, game runs normal
I switched to Win7 just 2 months ago. Though my hardwares are quite old, but it still running well. So I installed some games in my PC, and played without problem. However, today I have this weird thing. When I start a game, it loads very slow, and I thought it freezes. However, after some...
Gaming
System performance "slow" warning in any game, but running just fine
I'm very tired of seeing this message booting me to desktop just to ask me if I want to change the color scheme because it perceives my computer is running slow. Load up Batman AC? 10 minutes in focus changes from said full-screen app to this completely unnecessary 'warning'. Battlefield 3? ...
Performance & Maintenance
Game lagging and slow performance of pc.Suggestion about a gaming rig?
hello everyone, nowadays my pc are running slow and my game are lagging. When i run some of my game, my cpu usage become 100 percent and cause my game to lag. But this is not because of the graphic settings i have on the game. I have already try to defrag and do some checking like scanning with...
Gaming
game performance becomes slow/jerky
i have an hp dv5 1006ax laptop with windows 7. my problem is, the game performance becomes slow/jerky (not smooth) when power is unplugged. i tried changing my power plans. but no use. when it is plugged in it works smooth. i have ATI Radeon HD 3400 on it please help
Gaming
Slow Performance, Slow Boot-up - Cause Undetermined!
Hello everyone, I have done a lot of research on Google as well as on this forum to find a solution to my problem. Unfortunately, people who have posted on the forums have SIMILAR but not the exact problem as I have. I would like to take this opportunity and explain exactly whats been going...
Performance & Maintenance
W7 Slow Boot Time and Overall Slow performance
Hi new to these forums and I'm hoping someone can help me out here. I formated my HDD and did a clean install (W7 7100 build) but I'm noticing slow boot times and slow performance compared to Vista x64. W7 boots at least 10secs slower and programs tend to lag (aren't as snappy compared to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 18:44.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App