Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Age of Empires II Problems

15 Jun 2010   #1
awlego

Mac OS X Snow Leopard
 
 
Age of Empires II Problems

I would like to be able to play Age of Empires II (age of kings and conquerors expansion) on my computer (macbook pro) which is running windows 7 through parallels. I am 99% sure this is a windows 7 problem, and not a parallels problem.

So I installed AoK and AoC and they load fine, but when I try to play a game the color is off and there is a black box around the cursor, colored boxes around the scores, and all the movements of the mouse and the characters are really jerky (imagine the worst lag when playing online and that's what it is all the time). I found a fix for the colors, but the rest of the problems are still there... anybody know how to fix this?

Thanks,
Awlego


My System SpecsSystem Spec
.
15 Jun 2010   #2
WindowsStar

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

Try running the game in compatibility mode (i.e. Windows XP).
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2010   #3
awlego

Mac OS X Snow Leopard
 
 

I would like to... but I tried and it didn't work. Because I'm running it on a mac, getting the xp mode to work has been a pain. I'm continuing to work on that, but if there was another solution that would be great.
My System SpecsSystem Spec
.

15 Jun 2010   #4
WindowsStar

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by awlego View Post
I would like to... but I tried and it didn't work. Because I'm running it on a mac, getting the xp mode to work has been a pain. I'm continuing to work on that, but if there was another solution that would be great.
Running in compatibility is built into Windows 7 are you NOT dual booting, MAC OS and Windows 7??
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2010   #5
squall leonhart

Windows 7
 
 

https://www.sevenforums.com/gaming/90...zes-worse.html

The lag issues are probably an issue with cpu virtualisation, or if its anything like iv'e seen with starcraft in Vbox, its caused by spanning the virtual window larger than the output mode used in age of empires.

I found limiting the window size of the virtual machine to the same size as the resolution of the game removed the jitteryness and cursor lag.
My System SpecsSystem Spec
15 Jun 2010   #6
awlego

Mac OS X Snow Leopard
 
 

Quote:
Running in compatibility is built into Windows 7 are you NOT dual booting, MAC OS and Windows 7??
I am running Windows 7 as a virtual machine through Parallels if that is what you mean by dual booting. I've tried running Age in compatibility mode, I've tried downloading the XP Mode for Windows 7, but because I'm already in a virtual machine it doesn't like creating another one... same issue if I try to make a XP Mode through VMware. That's why I'm trying to see if anything else fixes it :P
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2010   #7
WindowsStar

Windows 7 Enterprise (x64); Windows Server 2008 R2 (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by awlego View Post
Quote:
Running in compatibility is built into Windows 7 are you NOT dual booting, MAC OS and Windows 7??
I am running Windows 7 as a virtual machine through Parallels if that is what you mean by dual booting. I've tried running Age in compatibility mode, I've tried downloading the XP Mode for Windows 7, but because I'm already in a virtual machine it doesn't like creating another one... same issue if I try to make a XP Mode through VMware. That's why I'm trying to see if anything else fixes it :P
Understand. Have you tried boot camp? And making your machine a dual boot machine?
My System SpecsSystem Spec
16 Jun 2010   #8
pedala

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 

I have problemes too. When i try to install the game i gave an error! `Internal error 2350` !
Please help me !!

Update: I resolved the problem!
My System SpecsSystem Spec
17 Jun 2010   #9
awlego

Mac OS X Snow Leopard
 
 

No I haven't tried boot camp... I would try it but I've already set up parallels and it's not worth it to me to download, install, and create another virtual machine just to play one game :P

If there is any other fixes that's great, if not I've spent way too much time trying to get it to work... so I'm about ready just to give up.
My System SpecsSystem Spec
15 Mar 2011   #10
somerlot

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Going to this thread Windows 7/Vista Color Fix and following the advice at the very bottom of the registry worked for me. Involves no programs, no closing explorer and restarting explorer. Adding this to your registry and you can play with no color issues and you can alt tab out of the game during play and back in again with no issues. At least no issues I for me so far.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Age of Empires II Problems




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Age of Empires 2 Conquerors - Problems with the usual Color Fix
OK, so I've been at this for 6 hours straight now (so please forgive me for any mistakes here, grammatical or otherwise) and I'm flat out of ideas, so I thought it might be a good idea to post my problem online and at least get some second opinions. So the story goes like this; I just recently...
Gaming
Multiplayer problems with Age of empires II
Hi all We have two computers. One a laptop running windows 7 64 bit home edition and a self build running windows 7 ultimate 32 bit. We are connected by cable to a netgear router and can quite happily "see" each other's computers through a home group. We want to play Age of empires II as a...
Gaming
Age of empires
Can some please tell me if age of empires, will play using windows 7? Thanks, Sarah.
Gaming
Age of Empires II
Hi, I have a problem with Windows 7. I can play Age of Empires II, because the whole picture is green! The video is up to date,knows someone who is wrong? Thx
Gaming
Age of empires 3 problems
When I installed age of empires 3 today installation went fine. But when I run the game it says there are known compatibility issues and I click ok, and the game doesnt run. Even though I have a crap video card I know it's not the problem because it worked on my xp installation. I also did check...
Gaming
Age of Empires III! [ALL]
Hello, sorry. I have searched around the forum and I've found out that Age of Empires III does work on Windows 7 BUT I'm too newbie to understand. Can someone please tell me how to make it work? Actually, I'm just having some small issues rather than those extreme ones like whenever I play the...
Gaming


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:24.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App