Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Poor GTA IV EFLC performance/Low FPS+Stuttering

16 Jul 2010   #1
TacticalTimbo

Windows 7 64-bit
 
 
Poor GTA IV EFLC performance/Low FPS+Stuttering

Hi maybe someone out there will know why my systems performance is so bad (stuttering) with GTA4 EFLC. I've run the benchmark included from within the game itself and attached the results; my CCC settings are entirely stock apart from Catalyst A.I. which I've set to max (with little effect). Basically it doesn't seem to be taxing the system very much so why the crappy results? The truth is I've hardly had a single game run well with my set-up to date (Crysis, Fallout 3, Bioshock, Company of Heros: Tales of Valour etc, etc).




Attached Files
File Type: txt Benchmark100717005110.txt (639 Bytes, 255 views)
My System SpecsSystem Spec
.
16 Jul 2010   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by TacticalTimbo View Post
Hi maybe someone out there will know why my systems performance is so bad (stuttering) with GTA4 EFLC. I've run the benchmark included from within the game itself and attached the results; my CCC settings are entirely stock apart from Catalyst A.I. which I've set to max (with little effect). Basically it doesn't seem to be taxing the system very much so why the crappy results? The truth is I've hardly had a single game run well with my set-up to date (Crysis, Fallout 3, Bioshock, Company of Heros: Tales of Valour etc, etc).
Other than the fact you are using high resolution and high quality settings on all the enclosed txt doc doesnt tell us much.

Do you have the most recent video driver? Is directx updated? Can you go into event viewer (windows logs>application tab) and look for critical event (they have red in the left column) that are related to the problem.


Ken
My System SpecsSystem Spec
17 Jul 2010   #3
TacticalTimbo

Windows 7 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post

Do you have the most recent video driver? Is directx updated? Can you go into event viewer (windows logs>application tab) and look for critical event (they have red in the left column) that are related to the problem.
Yes I'm definitely using the latest driver package (10.6) for my video card and I uninstalled the old ones beforehand, not forgetting to do a clean with driver sweeper before installing. I also installed the latest Direct X package last night which didn't make a difference either.

As for Errors, just "SideBySide":

Activation context generation failed for "c:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe AIR\Versions\1.0\Adobe AIR.dll".Error in manifest or policy file "c:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe AIR\Versions\1.0\Adobe AIR.dll" on line 3. The value "MAJOR_VERSION.MINOR_VERSION.BUILD_NUMBER_MAJOR.BUILD_NUMBER_MINOR" of attribute "version" in element "assemblyIdentity" is invalid.

There was a warning for "XLive" (probably nothing):

Title EFLC.exe (1, 1, 1, 0) XLive 3.2.0003.0 (WGX_XLIVE_v3.02_RTM.100402-1646) C:\Windows\system32\xlive.dll
0x80151002
My System SpecsSystem Spec
.

17 Jul 2010   #4
TacticalTimbo

Windows 7 64-bit
 
 

does anybody think it could be my memory? It passes memtest86 fine but came from dell and is only 1066mhz memory at stock timings. Apart from that everything is pretty decent and people with similar spec systems are reporting 60-70 FPS average?!
My System SpecsSystem Spec
18 Jul 2010   #5
TacticalTimbo

Windows 7 64-bit
 
 

Is that nobody knows, or nobody cares??
My System SpecsSystem Spec
27 Jul 2010   #6
Pusspa

 
 

have u tried software emulation settings in the sound settings?
My System SpecsSystem Spec
27 Jul 2010   #7
Thorsen

Win7 Home Premium 64x
 
 

Have you installed the patch for GTA IV? that fixes lots of lag issues and increases system performance. you can find it on the Rockstar Games website.

Also, sorry the thread got lost. Sometimes if something isn't updated, it isn't seen in the current threads. There are quite a few threads on GTA IV on SevenForums. you can use the Search at top and find tons of them. Most lag issues point to needing the patch.
My System SpecsSystem Spec
28 Jul 2010   #8
prashanta

windows 7
 
 

better turn off the anti analysing.because it takes a lot of memory.my specs are low too but gta runs very well.run it in 1024 resolution.and turn the anti analysing off.may this help
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Poor GTA IV EFLC performance/Low FPS+Stuttering




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Poor GTX 770 SLI Performance
I recently bought a second EVGA 2GB GTX 770 SC and have SLI set up, but the performance increase I got was a lot less than expected. I ran my own little benchmark with the first mission of the BF3 campaign on Ultra settings and my average frames per second only increased about 20 from about 90 to...
Graphic Cards
Poor SSD performance
Hi, I'm using Team Xtreem S3 120 GB SSD with Win7. The intallation was performed on AHCI mode and drivers and BIOS settings seem to be ok. However I get a poor perfomance. With SATA2 connection, I believe I should get seq speeds around 200-250 MB/s. Here is what I get: Crystal Disk Info AS...
Hardware & Devices
Poor computer conditions = poor gaming performance?
First off, I didn't know whether to post this in gaming or hardware. Sorry. My question: If there is dust on the videocard and fans or other poor condtions in my computer, can it affect performance in gaming? FPS wise? Thanks, Andrew.
Hardware & Devices
Poor SSD Performance
After having rather high hopes for SSD Performance...I'm disappointed. I'm glad I got a test unit, because if I would've shelled out the cabbage for this, I'd be a little PO'd. I have an 8300 Quad Core 2.5 Intel with 4GB of RAM running W7 Pro 64 Bit. Instead of trying to clone the old drive, I...
Performance & Maintenance
Poor Raid-0 Performance
Greetings, I recently had the opportunity to purchase a matching WD Raptor ADFD 74GB hard drive and set them up in a RAID-0 array to to host Windows 7. I downloaded the latest Intel Rapid Storage Technology driver and enabled Write-Back Caching, but I don't seem to get the same results some...
Hardware & Devices
Win 7 poor performance.
Hello, I'm new to the Win 7 community and i already have a problem. I just installed Win 7 x64 4 days ago because everyone was telling me how well it runs but i had a big surprise. The instalation was fast , after that i installed the sound driver ( because i needed the control pannel to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:51.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App