Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: strange problem with performance

05 Sep 2010   #1
brocksamson

Windows 7 64bit
 
 
strange problem with performance

Ok, I have recently reformatted my computer. the only programs i have installed are avg, firefox and 2 AAA games. i have the updated video card drivers as well. My set up is a Intel core i7 2.8ghz, i have 4 gigs of ram, and a geforce 8800gts, my mobo is a msi p55-gd65. i have been experience slow down in games that never occurred before the reformat. Because of this i checked my windows experience index it has my base score at 2.9. the readout is as follows

Processor 3.8
Memory 5.1
Graphics 2.9
Gaming Graphics 6.4
Primary hard disk 5.6

Im feeling like something is wrong with windows relative to the processor and graphics this is so strange to me because i wasnt having this problem before i reformatted and i'm 99% sure that my experience index scores were much higher.


My System SpecsSystem Spec
.
05 Sep 2010   #2
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Ok my friend two big things to check. Go to device manager and make sure that there are no yellow warning marks by any of the drivers or cards
Make sure that your graphics card driver is up to date (you said this is done)
Right click on the bottom taksk bar and look at task manager process, make sure there is no abnomal usage occurring.
Finally, test with the clean boot.
How to troubleshoot a problem by performing a clean boot in Windows Vista or in Windows 7

Be very sure that there are no virus or malware, run your anti virus and download and scan with malwarebytes. The long scan of about 90 minutes and be sure to update before the scan.
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #3
brocksamson

Windows 7 64bit
 
 

yes, i have done all of those things my computer is free from viruses and there are no yellow marks over anything in device manager.
My System SpecsSystem Spec
.

05 Sep 2010   #4
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

Have you done the clean boot, that usually answers a lot?
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #5
Dwarf

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Did you try running the WEI assesment again?
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #6
brocksamson

Windows 7 64bit
 
 

by clean boot you mean simply restarting my computer? or reformatting? because iv done both. as of now im running CPU-Z and prime 95. my CPU usage is maxed out at 100% however my core speed is holding at 524 and my multiplier is at 4x. even when running some of my AAA titles in windows mode my speed wont break 1600 and my multiplier wont break 14x. BIOS maybe?
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #7
richc46

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 10, Home Clean Install
 
 

No clean boot is easy and it will find the cause of the problem; go to my post and click on the link.
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #8
Dwarf

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

I've also noticed that your processor sub-score is low. Running the WEI assessment again, as I have suggested above, might fix that.Although I think that there is something more fundamental here. Download the Intel® Processor Identification Utility - Windows* Version Software License Agreement and see what it reports. Main utility support: Support for the Intel® Processor Identification Utility
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #9
archie123

Win 10 Home Premium 64 Bit
 
 

in wouldnt trust the windows experiance thingy , download and run 3d mark 06 (free version) , set everything to low in your driver control panel first , then post up all your scores from 3 runs , cpu score shader model 2 and 3 score etc.

then we can determine exactly whats causing the issue , cpu or gpu and get some software running ingame (MSI Afterburner) to see exactly whats going on withn your hardware when under load , it may be your gpu downclocking it may be your cpu spiking but the we need to know where to start , so 3d mark scores please 3 runs

one more thing , are you sure all you have done is reformatted , have you added/installed anything (no matter how insignificant you masy think it is) at all or have you been into your bios?
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2010   #10
wysiwyg

Vista Ultimate 32 bit, Win 7 Pro 32 bit, Win 7 Pro 64 bit
 
 

Similar spec....
Intel i5 cpu 750@ 2.67ghz......7.3
Mem...................................7.4 (4 gb)
Nvidia 8800gt........................6.9
Gaming Graphics....................6.9
HDD.....................................5.9

I'd suspect the motherboard, there is no way the graphics card can cause such a drop in the cpu, the only common link is the motherboard.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 strange problem with performance




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Random temporary freezes and strange mouse cursor performance
Hi, For some weeks now I've been experiencing random freezes for about a couple of seconds in a rate around 5 or 6 per minute. It doesn't always happen, and usually it occurs after being working with the computer for some time, not just after restarting. I've been monitoring the task manager...
General Discussion
How do I diagnose this performance problem?
My wife has a Dell Inspiron 1570 (2GB RAM), relatively empty HDD, onboard graphics. For a significant time she has been hitting 100% CPU making her machine unusable. Neither the task manager or Resource Monitor show what is eating the CPU time. She contacted Dell whilst under warranty, they...
Performance & Maintenance
SSD Vertex 3 problem with performance
60gig Vertex 3 connected to a PCIE card (sata 3) Ran a test when it was brand new no OS or programs See first results. I then used an Acronis Image to install the operating system and programs . The results have dropped of considerably and a memory error has appeared see second results. Can...
Hardware & Devices
performance problem
Hello Sir\Mam I want to know if com surrogate is not responding then what to do and how as it is causing a lot of problem to me.I am using Windows 7 ultimate 32 Bit(Compaq brand),3GB RAM,320 GB Hard Disk.
BSOD Help and Support
two drives strange performance
Hi im back with new problem but today my problem is Now i have 1tb samsung sata drive and another 320gb when connect both of them the strange thing is that each and every hard drive vibrating like and it suddenly stop or and start sound what is that..?? and when i connect a single drive everything...
Hardware & Devices
Strange freezing problem and administrator problem
Hi all, I'm new on the forums. Best Windows 7 forums btw, have helped me a lot. So I'm having two different or same kind of problems. I really need help to solve these! • Problem number one:I'm having a strange freezing problem. Sometimes randomly my desktop freezes. I can't right-click any...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:15.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App