Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Seagate hdd not showing

23 Nov 2010   #11
FliGi7

XP / Win7 x64 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DeaconFrost View Post
If it only shows up sometimes, there are two likely causes. Either your PSU can't handle the load at boot, or the drive is failing. Either way, I'd back up the data off the drive and then run some of Seagate's tests on it.
It could also very possibly be an inconsistency in the power management between the OS and the drive (I'm leaning toward this), or an improper/missing driver that controls the power management (have the latest chipset/storage drivers?), or a faulty cable/connector, or.. the list can go on depending what info we get back after testing all these things. I wouldn't narrow it down to just those two things. Running drive tests is a good idea, but I would think there would be other disk corruption issues if it was actually failing.

Others have reported this problem happening with various drives. The PSU should have plenty of power to supply 3 hard drives, no dedicated gpu (his is onboard), and some optical drives even if it is crappy. If it had problems supplying power, I would think other drives would have the same issues of not being supplied power in order to be recognized by the system.

Just thinking out loud, though.

qreaigh - Is the "reconnect at logon" enabled for your network drive? That sounds like a completely separate issue.


My System SpecsSystem Spec
.
23 Nov 2010   #12
Lordbob75

Windows 7 Ultimate x64, Mint 9
 
 

Is the drive detected in BIOS?

~Lordbob
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2010   #13
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

Ok maybe I'm having a slow day.
But Disk 1 & Disk 2 both have an active 100MB system reserved partition.

Correction 2nd 100MB isn't system
My System SpecsSystem Spec
.

23 Nov 2010   #14
FliGi7

XP / Win7 x64 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mjf View Post
Ok maybe I'm having a slow day.
But Disk 1 & Disk 2 both have an active 100MB system reserved partition.
That's why I asked if the F: drive was another OS (Vista or 7) since that's created when those are installed. Perhaps the drive was installed when he loaded 7 onto his C: drive and it loaded another reserved partition onto the F: drive, unless the partition on there is a manufacturer reserved partition for recovery (equally likely).
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2010   #15
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

The OP needs to clarify.
He shows 2 disks (not 3) and 3 partitions assigned letters. Just guessing but disk 2 looks like it was a main boot/OS disk in a previous life and maybe needs a bit of cleaning up.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2010   #16
FliGi7

XP / Win7 x64 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mjf View Post
The OP needs to clarify.
He shows 2 disks (not 3) and 3 partitions assigned letters. Just guessing but disk 2 looks like it was a main boot/OS disk in a previous life and maybe needs a bit of cleaning up.
I concur - it could have been a boot drive or it could be a secondary drive with a manufacturer recovery partition from somewhere.

The lack of the third is the example of his problem, though. It doesn't show in disk management after wake from sleep.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2010   #17
Dzomlija

Windows 7 Ultimate x64
 
 

To determine if your drive is failing or not, you may want to enable SMART (Self Monitoring And Reporting Technology) in your System BIOS, and then download and install the SeaTools software from Seagate.

It helped me to identify a failing hard disk, and was able to verify that the drive was still under warranty...
My System SpecsSystem Spec
25 Nov 2010   #18
qreaigh

win7 home premium 64bit
 
 
UP Date

My main hard drive failed but it was still under the 30 days. It was an OCZ 60gb ss hard drive. I replaced it and am now in the process of reloading software. all previous problems are voided.

Thanks to all who submitted help
My System SpecsSystem Spec
25 Nov 2010   #19
Dzomlija

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by qreaigh View Post
My main hard drive failed but it was still under the 30 days. It was an OCZ 60gb ss hard drive. I replaced it and am now in the process of reloading software. all previous problems are voided.

Thanks to all who submitted help
Glad to hear your problem is solved. But, just one quick question: Which iof the solutions posted is it that solved your problem? I myself can thank the SeaTools software and S.M.A.R.T monitoring for giving me an early warning of pending drive failure that prevented me losing close to 1.5TB worth of data...
My System SpecsSystem Spec
25 Nov 2010   #20
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

I use SeaTools and it fails to recognise my Seagate Barracuda sata HDD except with the DOS boot tool. A problem experienced by some others. The Tools don't display SMART info for USB HDDs.
I recommend CrystalDiskInfo which displays SMART data for sata & USB HDDs.

SeaTools still has a role for disk scans.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Seagate hdd not showing




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Seagate 500GB HD showing 2TB, Unknown, Unallocated, Read Only Bad disk
Hi. I have a Seagate Goflex 500GB external hard disk. When I connect it to my laptop, it doesn't appear in my computer, and I have attached the screenshots of Disk Management and MiniTool Partition Wizard. The hard disk is behaving this way when I removed it from my laptop while it was copying a...
Hardware & Devices
New Seagate ST2000DX001 only showing in BIOS - can't clone Win 7
Hi I have bought a 2TB Seagate SSHD to replace my old 500GB Western Digital. The Seagate came with Acronis, but Acronis failed to see my new disk. I went into Computer > Manage > Disk Management but it wasn't showing there either. I went into the BIOS and both disks show in the BIOS. ...
Installation & Setup
Seagate Expansion 3TB data recovery / not showing up anymore.
I took my 3Tb out of it's external case and put it into my computer and it didn't show up so I put it back and it looked like my data was gone! I tried a couple programs to get it back because they said the drive was empty or something. I gave up and now I'm trying to get everything back...
Hardware & Devices
New Seagate Expansion External Drive not showing up in 'My Computer'
Howdy, I bought a new computer with Win7 about a month ago which came with a 1TB Seagate hard drive installed so I decided to replace my previous 250 GB Aulartek External with a 1TB Seagate External Drive. Well ... to make a long story short I tried installing the new Seagate 1TB Expansion...
Hardware & Devices
Seagate Expansion Drive 320GB Not Showing Up In My Computer Anymore!!
Hey, wondering if someone can help Bought my new external hard drive and put a load of my files onto it with no problem at all, but today, on the second time of using it, I plugged it in and it seems to be working because the green light is on and the icon to eject is there, but its not showing...
Hardware & Devices
seagate usb external hdd - showing as 'unknown device'
I recently upgraded to Win7 Ultimate (clean install) from XP 3/4 weeks ago, and for the last week or so am having problems accessing my USB external drive (although it worked ok at first). When I connect the drive to my laptop, after a few seconds I hear a windows sound which tells me that...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:05.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App