Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Lag on "Welcome..." Screen

19 Jun 2009   #11
Orbital Shark

 
 

Probably not but it does highlight startup/shutdown performance issues too.


My System SpecsSystem Spec
.
19 Jun 2009   #12
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

Oh really? Cool! I'll give all this a go when i get home and post up results!

Thanks all
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #13
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

Ok, home now

Just checked the Event Log first (via a link from Performance Information & Tools, Advanced Tools).

These four things popped up under Boot Performance Monitoring;

Error;
Windows has started up:
Boot Duration : 150098ms
IsDegradation : true
Incident Time (UTC) : ‎2009‎-‎06‎-‎19T16:47:12.609200000Z

Critical;
Application of user policy caused a slow down in the system start up process:
Name : PreShellInit
Total Time : 83363ms
Degradation Time : 79363ms
Incident Time (UTC) : ‎2009‎-‎06‎-‎19T16:47:12.609200000Z

Warning;
This application took longer than usual to start up, resulting in a performance degradation in the system startup process:
File Name : wmpnetwk.exe
Friendly Name : Windows Media Player Network Sharing Service
Version : 12.0.7100.0 (winmain_win7rc.090421-1700)
Total Time : 11781ms
Degradation Time : 6781ms
Incident Time (UTC) : ‎2009‎-‎06‎-‎19T16:47:12.609200000Z

Warning;
Application of machine policy caused a slow down in the system start up process:
Name : MachinePolicyApplication
Total Time : 1054ms
Degradation Time : 793ms
Incident Time (UTC) : ‎2009‎-‎06‎-‎19T16:47:12.609200000Z


Any idea what i should do?
My System SpecsSystem Spec
.

19 Jun 2009   #14
Orbital Shark

 
 

Sorry to say i'm stumped now

No doubt someone will be able to help you though
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #15
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

I think the PreShellInit one is the main culprit... 79 seconds delay!!
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #16
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

Ok, update;

Removed my Anti-Virus program, have nothing installed atm. No difference.
Disabled Windows Media Player Network Sharing Service. No difference.

Cant find out anything about PreShellInit. Im sure this is the problem.
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #17
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

Whoop!! Fixed

Turned out to be my nForce motherboard drivers! I installed the latest ones before the update as setup recommended a new SATA RAID driver. It seems that it kindly reverted them back to default Windows ones, which were obviously crap lol! Back to normal now

Thanks to all for the help!
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #18
Orbital Shark

 
 

Excellent new mate. Glad it's sorted
My System SpecsSystem Spec
19 Jun 2009   #19
MattyGSI

Windows 7 RC 7100
 
 

Yea me too lol!

Now to fixing my start menu lol!
My System SpecsSystem Spec
28 Aug 2010   #20
syed097

Windows 7 Ultimate 32-Bit (x86)
 
 

My welcome screen takes ages then the desktop comes with no icons then after 20 seconds it appears. I use fences btw and i've just done a clean install plus my AV is up to date. Please help me!!!!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Lag on "Welcome..." Screen




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Changing the "minimize" "maximize" and "close" buttons of a theme
Ok so I'm using a custom visual style made by another user however I don't really like the buttons used that I mentioned above. The creator states it is acceptable to change the theme to however you like as long as you don't redistribute it anywhere. Ok so I opened up the .msstyles file (using...
Customization
BSOD every few hours: mostly "STOP: 0x00000F4", "c00021a" & "c0000135"
Hi everyone! Yesterday my HP laptop (Windows 7) started getting BSOD with various types of errors (mostly "STOP: 0x00000F4", "STOP: 0x0000007A", "c00021a" and one "missing %hs, c0000135"). Most of the time it restarts without any issues and works fine right after the BSOD and then an hour or two...
BSOD Help and Support
Enabled "Hardware Acceleration" causes "green screen"
Hey guys. Can you pleas explain me what does Hardware Acceleration means and why is that when it is turned on, it causes a green screen on the video (with audio working). It happened to me once in YouTube, where I had to go in to settings and unpick the "Enable Hardware Acceleration", then it...
Graphic Cards
Need to add "TASKBARS" (MSese for "Launchpads", "Docks" NOT "Toolbars"
My office just upgraded, and I can no longer use Windows XP. On this system, I was able to add a separate taskbar to facilitate quick access to commonly-browsed folder locations on our vast network, and another one expedited the launching of useful programs and lists. Each task on each taskbar...
General Discussion
New Computer - "Black Screen" - Fan "Ramps Up"
Hello All, I just received a brand new computer a few days ago from CyberPower PC. I've attached the specs below. That being said, I noticed a problem when I was "in a game" and within an hr, the fan revved up, and the computer shut down to black screen (monitor read "no input"). Thinking...
General Discussion
stuck on "welcome" screen cant get "sfc /scannow" to work
Hi everyone. All my experience is with XP, but my partners windows 7 laptop has this problem and I am stuck. it is a Dell laptop latitude E4300 about 4G ram, no external devices fitted. Laptop starts to boot, I log in, "welcome" screen comes up but never finishes processing. Harddrive light...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:56.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App