Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Help needed with startup problems

26 Feb 2011   #1
bernieraffe

windows 7 64 bit
 
 
Help needed with startup problems

I'm having problems on system startup on my Win 7 i7 8gb Mesh PC, purchased 3 months ago.

There are 2 distinct types of problems, they are intermittent so they don't happen every time, but they may be related:-

1. Windows comes up, but some of the desktop icons are just the 'placeholders' rather than the proper icons. The mouse remains as an hourglass, and the PC is completely un-responsive, task manager does not come up either. It remains like this forever and the only thing for it is to switch off and on again.

2. Windows comes up and all looks fine until you try to start any software. the system then freezes for about 5 or 6 minutes, and then eventually comes up, and everything works fine.

There us nothing in the event log apart from a few timeouts.

Because of the problems, I tend to use the system 'standby' mode most of the time instead of switching off properly.

When my system is up and running, everything runs beautifully and fast too. I don't have any little yellow icons in the device manager.

Any ideas what I can do to track down the problems?

Thanks,
Bernie


My System SpecsSystem Spec
.
26 Feb 2011   #2
myzr7

Windows 7 Ulti. x64
 
 

Welcome to SevenForums.
Have you tried to update graphics driver? Device manager has no conflicts but you can right click on your display adapter and select properties. Then select update driver. Good luck to you with your problem
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #3
bernieraffe

windows 7 64 bit
 
 

Yes, the driver is up-to-date, but thanks.
My System SpecsSystem Spec
.

26 Feb 2011   #4
Imperfect1

 
 

A few random thoughts:

I had a similar problem when I was running Norton anti-virus software. The Norton app ran a full system scan at start-up -- which was maddening, because it took 4 - 6 minutes and until then, everything was, for all intents and purposes, frozen. Worse, I could never figure out a way to disable that scan or change it to another time of day. Could you be having a similar problem?

Another possibility -- This situation occurs when, unbeknownst to me, my IE tabs don't close properly, and too many of them remain, technically, running, As a result of this, I then have too many iexplore.exe*32 processes running in the Task Manager - Processes list. All I have to do is to end all of those processes and the problem disappears, and all Desktop functions then work properly.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #5
myzr7

Windows 7 Ulti. x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bernieraffe View Post
Yes, the driver is up-to-date, but thanks.
Have you tried to run the scan suggested in this tutorial? Might be a windows problem.
SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #6
gregrocker

 

Test your RAM using memtest86 CD for 5-6 passes or overnight to stress it: RAM - Test with Memtest86+

Read HD SMART data by running Crystal Disk Info from desktop: Download Center - Crystal Dew World
If HD has problems, run the maker's diagnostics/repair CD extended scan from boot: HD Diagnostic

Complete these other troubleshooting steps: Computer lags every couple seconds
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #7
bernieraffe

windows 7 64 bit
 
 

Thanks everybody for your help.

I'll try out some of suggestions and report back.

The problem is not IE or Norton as I don't use them. I use AVG as my virus checker and I can tell when it's scanning.
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #8
gregrocker

 

We see problems caused by AVG ever since it bloated up a few years ago.

Try uninstalling it using Revo in Advanced mode, then install MSE or Avast 5 to see if it helps.

How To Use Revo Uninstaller To Completely Uninstall Programs
http://www.microsoft.com/security_essentials/
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #9
bernieraffe

windows 7 64 bit
 
 

I've already disabled AVG and it made no difference.

The less software I have to download and install, the better, but thanks for all advice.

Surely if I had a memory problem, that would show up at random times, rather than when starting up?
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2011   #10
Imperfect1

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bernieraffe View Post
i'm getting a sense that people are trying to sell me stuff! Sorry, no offence intended.
Is there a way of diagnosing this problem without resorting to trial and error!!
Trying to SELL you stuff? Are you serious, Bernie? You've got people on this forum VOLUNTEERING to help you and you think they're trying to sell you something?

And no, there probably isn't any way to diagnose a problem without resorting to trial and error. If it's too much trouble for you, maybe you should just take your computer to a professional and pay for their services.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Help needed with startup problems




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Startup Repair Loop (help needed)
Problem event name: StartupRepairOffline Problem signature 01: 6.1. 7600.16385 Problem signature 02: 6.1 .7600.16385 Problem signature 03: unknown Problem signature 04: 21200053 Problem signature 05: AutoFailover Problem signature 06: 10 Problem signature 07: 0X1a OS version:...
General Discussion
windows 7 is Slow and laggy on startup upgrade help needed
Hi, when i start windows 7 it takes 3-5 minutes for everything to stabilize before i can open applications.I have just 5-6 startup softwares and still PC feels quite slow. Even the browser is quite laggy and slow. So i want to know what should i add to my PC to get rid of this lag. Choose one. ...
Performance & Maintenance
Win7 startup delay... xperfview analysis needed.
Several weeks ago, my startup time went from about 30 seconds to about 3 minutes. Can't remember any specific event. LOOOONG black screen after Win7 login, with only the pointer on screen, for at least 90-120 seconds. Clearly, the attached xperfview shows a lot of nothing from about 38 seconds...
Performance & Maintenance
Needed at Startup?
Is msinfo32 needed at startup? If so, please tell me why.
General Discussion
Troubleshooting startup help needed
Okay I have had Win7 Prof 64bit running fine for a while. I needed to backup my mbp and all my other HDDs are dead (thanks to a MBP that killed them all, screw you apple). I decided since my desktop HDD is 500gb and I am using 100gb, I could use it. I shrunk the partition in Win7, reformatted...
General Discussion
InstallShield Needed At Startup?
Hey all, I was just going through my Startup's via msconfig when I noticed InstallShield listed there. Is it necessary to have it startup with Win 7? I am just a stickler for what gets loaded at startup. :)
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:56.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App