Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Delay in explorer.exe startup

17 Apr 2011   #11
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

In Soluto, you can delay start any process. You should try to do that with some of the system processes of which you know that they are not immediately needed. And if it does not work, you can always change it back. Will take some experimenting.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Apr 2011   #12
ZaLiTH

Win 10 x64 Pro x64 / Ubuntu 15.10 x64
 
 

Just a random thought, but what about a registry clean and defrag? I'm pretty sure you'll be able to do those functions through the trial of TuneUp Utilities... I've been running TuneUp Utilities for ages on my PC, never had any problems with it (unlike some other registry cleaners I've tried).

Other than that, I'd suggest you look through the start-up entries on your computer with SysInternals' Autoruns, that will show all start-up entries from all locations.

I know it seems almost too simple, but often long start-up times are caused by an autorun entry trying to launch an application that no longer exists. God knows I've had that problem all too many times (I install and uninstall a lot of little utilities just to test)...
My System SpecsSystem Spec
19 Apr 2011   #13
Plxply

Windows 7 Professional x64
 
 

After an hour of Autoruns Wack-a-mole, I thought I nailed the perpetrator to Java, so I obviously uninstalled it to see if this resolved the problem. However when I restarted after removing Java the problem persisted! I removed everything from Autoruns, slowly adding each back, it was working fine up until to point I re-added Java at which point I noticed a significant slowdown, so of course I unticked it. But the problem is still lasting even after an uninstall! I don't understand how enabling Java then uninstalling it later can cause a problem. I've actually figured out through stop-watch that the problem actually prolongs the display of the "Starting Windows" splash and also the display of the loading and desktop, adding a whole minute to boot.

I'm rather at the end of my tether at the moment and I would just reinstall Windows how much this is annoying me, but I would appreciate any further suggestions.
My System SpecsSystem Spec
.

19 Apr 2011   #14
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Why don't you just set Java to delayed start.
My System SpecsSystem Spec
19 Apr 2011   #15
Plxply

Windows 7 Professional x64
 
 

The problem is I don't think it's Java, I've totally uninstalled it and the problem is still persisting. It is no longer showing in Autoruns either, but it seems as soon as I enabled it, but the long boot stayed so I assume it was a coincidence?
My System SpecsSystem Spec
19 Apr 2011   #16
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Did you run Soluto to find the culprit?
My System SpecsSystem Spec
30 Apr 2011   #17
breakfast

7 64bit
 
 

I just started to look this up because Im having the exact same issue on my laptop...ive had it for a while and now Im fed up.

whenever i have this issue I get a pop up on the bottom saying explorer is waiting to burn something.... once things move forward (after a couple mins of explorer not loading) it will load and then the java update box pops up.

I havent delved to far into this , but I have no idea why its trying to burn something.


Seems the burn and possibly java are the culprits. Just wanted to chime in and let the OP know hes not alone with this issue.

Hopefully we can figure this out.

edit: I checked my burner(by double clicking on the drive in my computer) and and it had a big iso waiting to be burned for some reason. I just deleted it. So Ill see if this helps with the issue. No idea why it was there in the first place.
My System SpecsSystem Spec
30 Oct 2014   #18
cauda

windows 7 x64
 
 

infection! its probably on whitelist. i turned every rock and it was rundll32.exe , which i never saw running before. deleted both and in system and in wow64, and anything that mentioned it remotely in search, and voila. it may be some other "essential". they hide it in files on whitelists which are never or rarely checked... nor malwarebytes nor spybot found it. no more delay YAY, it was driving me crazy...
before it use apps mentioned above just to make sure + you need unlocker to delete everything + terminate every process possible(not services,nor svchosts)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Delay in explorer.exe startup




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Startup delay with blank screen...
Hello friends, This is my first post here Its been maybe a month or 2 that i have installed my OS and A few days back i started experiencing this problem. Up till the welcome screen it takes about a minute or so. After the welcome screen there is a delay of 1min. The screen is black in color with...
Performance & Maintenance
window 7 startup delay
Hello, This is my first time ever posting anything on any forum so please kindly ignore my mistakes. So I have this Sony Vaio VPCEB3L0E and from last month my laptop talking too long to startup. I am having no errors during the startup process its just its taking like 10+minutes to get to the...
General Discussion
IE9 - 2sec startup delay; 0-2sec delay when opening tabs
I have tried to fix this but to no avail. This is a list of what I have tried (I probably forgot a few things): - run IE9 with no add-ons - run IE9 in 64bit mode - tried the above 2 in safe mode - deleted the registry keys corresponding to Spybot, even though it's not installed -...
Browsers & Mail
10 second delay before startup animation?
Ok guys well I posted a while back about random freezing issues and i had to rma my motherboard in order to get it fixed. When it came back I installed everything and whenever I start it up there is a 10 second delay before the startup animation starts. then it takes its normal course. When my...
Performance & Maintenance
Timeout Delay at Desktop on Startup
Short Explanation: My Canon MF3240 laser printer is causing a timeout delay in W7, when completing the loading of the desktop when booting (cold or warm). Long Explanation: When starting the computer, Windows will load normally to the desktop with near complete functionality. But...
General Discussion
Startup Delay after Welcome Screen
Hello, Windows 7 is booting normally and after I type my password in the login window the text 'welcome' shows up for 8 seconds or so. Then the screen fades to black. At this point, the only thing I see is the mouse pointer (which I can move). Pressing Ctrl-Alt-Del doesn't work (does not...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:37.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App