Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows won't startup correctly

21 Jan 2017   #1
bobcat14

Windows 7
 
 
Windows won't startup correctly

Hey guys,

I purchased a second NIC card for my Dell XPS 8700, installed it, turned my computer back on but it wouldn't recognize the new NIC. So after reading through some forums, I read that by taking out the CMOS battery and putting it back in may help the motherboard to notice the hardware changes. When I turned my computer back on I went into BIOS to make sure my computer was booting from the correct drive, which it was. Restarted the computer, it gets to the Windows 7 screen, then flashes a blue screen real quick, and takes me to Startup Repair. Any ideas why my computer isn't booting up correctly, or how to fix this problem?

I'm new to this forum, but I listed all my computer information when filling out the registration form. If you need me to add it here just let me know.


My System SpecsSystem Spec
.
21 Jan 2017   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome bobcat now before you go playing in the BIOS mate have you tried removing the new device and booting?

If you can see if you can get into safe mode for example.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #3
Ranger4

Windows 7 Home Premium 64 bit sp1
 
 

Hi bobcat14, welcome to the Forum.

Try removing the new NIC card & see if the computer boots properly, if it does then the NIC card is the problem. Either it's the wrong one for your computer or it's faulty.

Also check that you have it installed correctly & it's fully inserted into the right slot.

Edit. It looks like we have both posted at the same time. Well great minds think alike & small minds never differ.
My System SpecsSystem Spec
.

21 Jan 2017   #4
bobcat14

Windows 7
 
 

Thanks for the welcome and quick reply!

So, I took out the NIC and tried turning it on with no luck. I noticed that when I turn it on it takes me to a page that gives me the options to either "startup repair (recommended)" or "Start Windows Normally". If I click "Start Windows Normally" it shows the Windows logo for about 2 seconds, screen goes blue with a bunch of information on it but it goes away so quickly I can't read what it says. Then the computer restarts, and takes me back to the initial screen.

I ran a full diagnostics test on it, and everything came back with a clean slate of health.

Thoughts?
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #5
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

Since you have reset the BIOS, go into the BIOS and check your storage settings to see if they are set to AHCI or IDE. If it is set to IDE, set it to AHCI and try to reboot. Conversely, if it is set to AHCI, set it to IDE and try to reboot.

I suspect that if you have an SSD, it was set to AHCI. Setting back that way may allow it to reboot.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #6
bobcat14

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mellon Head View Post
Since you have reset the BIOS, go into the BIOS and check your storage settings to see if they are set to AHCI or IDE. If it is set to IDE, set it to AHCI and try to reboot. Conversely, if it is set to AHCI, set it to IDE and try to reboot.

I suspect that if you have an SSD, it was set to AHCI. Setting back that way may allow it to reboot.

So I checked the storage settings and they are set to AHCI. Under the Boot Menu, do I want the Boot Mode to be set as "Legacy" or "AHCI"?

So I tried the AHCI boot, and that didn't work so I suspect it's suppose to be on Legacy.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #7
Mellon Head

Win 7 Pro x64/Win 10 Pro x64 dual boot
 
 

If the storage settings are set to AHCI, then you want your boot mode set to AHCI, if I'm not mistaken.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #8
bobcat14

Windows 7
 
 

Okay, I tried rebuilding the BCD by using the bootrec.exe and it said it didn't find any windows installation drivers. Another thing I have noticed, is my SSD and HDD both show up normal in the BIOS, but when I'm using the command prompt it shows (x:\sources\recovery) and when using the Startup Repair, it says a hard disk could not be found.

Any idea what that means?
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #9
bobcat14

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Mellon Head View Post
If the storage settings are set to AHCI, then you want your boot mode set to AHCI, if I'm not mistaken.
When I switched it to AHCI, it said no boot devices were available. When it is set on Legacy, it gets to the Windows 7 logo and then goes to blue screen and immediately restarts.
My System SpecsSystem Spec
21 Jan 2017   #10
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok mate just what is that second drive used for? if it is just data does unplugging it make any difference?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows won't startup correctly




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Tried everything - Windows 7 not working correctly. Help Please
Hi everyone. I have a Acer X3990 computer. It has been working well for the past 2 years until yesterday. I haven't installed any new software or hardware. I have tried evreything I can think of to resolve - and I am COMPLETELY STUMPED!! Symptoms: When I boot up, my desktop loads...
General Discussion
Windows Won't Load up correctly.
It loads fine but I wonder why doesn't the http://2.bp.blogspot.com/-MMDkeRDZhas/Td5m7tLum5I/AAAAAAAAAPM/ZMkTJVb5OY0/s1600/windows+7+boot+screen.jpg come up when it's booting up. It just stays there black. Is it because I have reinstalled my operating system way too many times? Because it's been...
General Discussion
Windows Not Updating Correctly
I've recently been having an issue with Windows not updating. I've been getting a couple to update but it seems it takes a long time. Usually they start to download but they never get past 0% complete and this doesn't change the whole day while I'm at work. Eventually a couple of them updated...
Windows Updates & Activation
Windows 7 gadgets not displayed correctly
Help please.!
BSOD Help and Support
Windows 7 not shutting down correctly
Hi guys, wasn't really sure what forum to put this in. I'm having a problem with Windows 7 shutting down. When I press shut down, it shuts down as normal. However it won't power off. Mouse, keyboard, display and everything shut off, but the fan keeps blowing and the computer itself won't turn...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:49.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App