Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Audio or Power Services after ArcGIS Update

19 Dec 2018   #11
khaos526

Windows 7 - 64 Bit
 
 
Update after IT

After I got IT to change the Windows Audio Log On to "This Account" and Local Service using the main Admin account Password (it wouldn't work with just my local admin password), then we started the service and it worked finally.

So to sum everything up:

The cause was unknown, but happened after a program was installed to update my current software and the next day I clicked on the popup in the lower right to change my password and discovered some memory errors appearing after on my programs and the Internet was acting strange, so re-booted.

Checked what I had researched, that in Services, the Power Management, Windows Audio and Windows Audio Endpoint Builder were all stopped.

I was not able to open Power Management in the Control panel either. After using that Autoruns64.exe program you suggested, found the "Power Management" in the entire list and tried to locate the file it was linked too without success.

Looked in the System32 folder and found that the umpo.dll was 0k. This was the dll linked to the power management. Also found that PlaSndSrv.dll was also 0k, but that doesn't seem to actually have any effect on anything as far as the sound goes after it was repaired.

Ran the System File Check SFC /Scannow from Admin Command Prompt and it fixed the umpo.dll error.

This was able to sort of start the Power Management. However, awhile back when trying to fix the issue, I read if you put the ImagePath name for power [HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> services -> Power] in the registry in quotation marks "%SystemRoot%\system32\svchost.exe -k DcomLaunch" the article said it fixed people's issues with the sound. It may have not been for Win 7 though, I forgot to remove them after doing that test.

After removing them. I re-booted to find that Power Management now started, Windows Audio Endpoint Builder started, but the audio couldn't be started because the Log On for Windows Audio in services was set to Local System Account and it should have been set to This Account in the Log On tab. This Account needed to be set as "Local Service" which you can add from the Browse Button. Admin again had to use their password as my local Admin password didn't work.

Started the Windows Audio again from Services and it finally updated and corrected the sound issue without having to re-boot.

Problem finally solved in case this ever helps anyone still using Windows 7 like we are...


My System SpecsSystem Spec
.
19 Dec 2018   #12
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Good to hear.
My System SpecsSystem Spec
20 Dec 2018   #13
khaos526

Windows 7 - 64 Bit
 
 

I think I could have simplified the whole issue being to just check the System 32 folder for any 0k files, especially the umpo.dll and that maybe have been easier :)
My System SpecsSystem Spec
.

21 Dec 2018   #14
F22 Simpilot

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Or just run sfc /scannow next time?
My System SpecsSystem Spec
27 Dec 2018   #15
khaos526

Windows 7 - 64 Bit
 
 

Or that. Though I still have that "PlaySndSrv.dll" which I have no idea what it's for that's 0k. Seems like it would have something to do with the audio, but not having any issues now with it so who knows. Also sfc /scannow didn't notice it at all either.

Maybe it's just a left over dll from an older audio update or something and no longer is meaningful...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Audio or Power Services after ArcGIS Update




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows Audio is not listed in the services and I NO HAVE AU
For the last 10 hours CONSECUTIVELY I've been downoading multiple dirvers from windows, realtek, and ASUS (Motherboard Provider) and absolutely nothing is working. When listed in the Services there is nothing saying, "Windows Audio", the first one is Windows Backup. Can someone please help me fix...
Drivers
Services Needed For Windows Audio To Run?
I was trying to optimize my W7 Pro 64 bit machine for music, according to a guide put out by Sweetwater. One of the steps is to disable all services (after first hiding all the MS ones). After doing all the steps, I lost my Windows Audio Service. I figured out that I need to enable Windows Audio...
Sound & Audio
Audio services does not respond
I have a dell Nspiron 5110 and my audio has been working fine untill lately it completly stopped working the small sound icon in the taskbar is working and volume is maxed but there is no sound at all when I ran the diagnostics it said that "audio services does not respond"...
Sound & Audio
1 or more audio services not running
I went to trouble shooter and when prompted I attempted to start them. The attempt failed. I am lost. I have Windows 7 Ultimate 32bit:sick:
Sound & Audio
Random BSOD first started after uninstalling/installing Arcgis
Please help. I get random BSOD in Windows every few minutes. First started after unistalling Arcgis 9.4 and installing Arcgis 10.1 through daemon tools lite. I already removed Arcgis, tried to update all my drivers, ran memtest overnight (6 passes, no errors), uninstalled Avast and Daemon tools...
BSOD Help and Support


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:48.
Twitter Facebook