Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: New radeon hd4850 - windows 7 splash screen freezes

05 Aug 2010   #1
Mlsabotage

Windows 7
 
 
New radeon hd4850 - windows 7 splash screen freezes

I have installed a Radeon HD 4850 in my Dell Inspiron 560, which has one pci-e slot.

When booting windows 7, the splash screen with the colored windows logo freezes after a few seconds.

I think the problem can be described as "The display adapter that is installed in your computer is not properly processing the video-mode switching that occurs when the Windows logo screen is displayed" (that is from a windows help article for windows 98).

I have searched for solutions; so far, I have disabled the onboard graphics and unistalled the drived for the onboard graphics. I have also tried to boot in safe mode abs install the driver, but the card is not recognized by device manager and the driver installation produces an error "Failed to load the detection driver".

When I take out the 4850, the computer boots fine

Also, I am using a Corsair 550w power supply, 8gb of ram, 2.93 intel core 2 duo processor.


My System SpecsSystem Spec
.
05 Aug 2010   #2
RonLane

Windows 7 Professional- 64
 
 

I have this card and it is great. A couple of basic questions:

Did you plug the power into the card?
Did you check the bios after you installed the card?

The only other thing I would check is to be sure that the card is seated properly.

REL
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #3
Mlsabotage

Windows 7
 
 

Thanks for replying.
Yes, I made sure the card was locked in and powered several times. I also updated the bios, and looked for any graphics/pci-e options, but found none
My System SpecsSystem Spec
.

05 Aug 2010   #4
RonLane

Windows 7 Professional- 64
 
 

The bios indicated that you actually had a card installed? What type connection do you have to the monitor? DVI...right? Let me know if I ask too many questions.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #5
Mlsabotage

Windows 7
 
 

No. I could not find anything in the bios about graphics or pci express. In safe mode, I could not find anything about the card either. I am using a dvi connection. Everything displays fine up to the splash screen logo. It loads for a few seconds then stops. Then you can here the welcome jingle as The account login appears, so the computer is not freezing, just the display.

Ask as many questions as you like. I would like to fix this problem as soon as possible, just haven't been able to find a solution
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #6
sygnus21

Windows 10 Pro
 
 

1- Does your Dell have an on-board graphics card?
2- Did you "disable" it?
3- Did you install the Catalyst drivers for the card?
4- Did you install the "correct" ones? 32 or 64-bit?

And before anyone says otherwise, the 550 watt power supply is plenty

Just trying to help.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #7
Mlsabotage

Windows 7
 
 

Yes, I tried disabling the onboard graphics and completely uninstalling the driver for onboard graphics.

I installed the driver for windows 7, since that was the only choice. The Dell is 64 bit, though.

Keep in mind that I can only access my computer via safe mode when the 4850 is in. Without it, my computer loads up normally.

Thanks for the help. I'm not sure what to do next.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #8
RonLane

Windows 7 Professional- 64
 
 

I'm a little bit stuck. Did it come with a manual? I tried looking up your unit and it comes with on-board video, with ATI and Nvidia videocards. It should work. When I installed mine in my HP it recognized it but I did have to make change in the bios to disable onboard video. I did not have to uninstall any drivers.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #9
RonLane

Windows 7 Professional- 64
 
 

Can you hear the video card start up? Hear the fan?
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2010   #10
Mlsabotage

Windows 7
 
 

I only hear my harddrive and the regular boot up noises. I do not hear any 'new noises'.

The dell came with onboard graphics, however, in the bios, there is no option to disable. So I disabled the onboard graphics via device manager.

When the computer boots up, it makes it to the black splash screen with the colored flag, it glows for about 10 seconds, then a little flash on the screen when it should load the login screen. The speakers make the login screen sound, but the screen stays stuck at the black splash screen with the colored flag, which stops glowing.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 New radeon hd4850 - windows 7 splash screen freezes




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 splash screen, then black screen NO Safe Mode
Hello, After doing a Windows update, my computer gave a Windows looking message that my hard drive was going bad and to back up my data. I was able to save my user files. Then the pc crashed with a BSOD. I disabled restart after crash. Found the error was 0x0000006B (having to do with a...
General Discussion
Continuous Black Screen Freezes with Radeon 4200, Force Restart
Hello all, I have been experiencing BSODs or vertical gray line freezes while playing the new WoW Cataclysm. I am able to play 2-20 minutes at a time and then I get those crashes. I have an ATI Mobility Radeon HD 4200 series graphics card and I am running Windows 7 (64 bit). I am up to date on...
Graphic Cards
Windows 7 install freezes at mainboard splash screen
I'm sorta stuck. I was trying to install windows 7 on another volume in my windows xp machine. I don't know if I was supposed to change in BIOS to the new volume or not, but I didn't. During the installation process when windows 7 rebooted the first time, it hangs at the mainboard splash...
Installation & Setup
Restart leads to black screen before windows 7 splash screen
I am not sure what's wrong, but I have uninstall nvidia drivers that gave me problems ie. 257.21, 196.21....etc. I am currently using 195.62. I am certain that it was a VGA driver problem, because it never happened again, till I decided to remove windows internet explorer and it did the black...
BSOD Help and Support
Windows 7 Freezes at Install Splash Screen
I just got Windows 7 Pro 32 bit as a early Christmas gift and was excited to try the new OS. I have been running XP pro for years and my current system works great. I backed up my files and tried to load it on a RAID 0 configuration. It started just fine then it got to the splash screen and froze....
Installation & Setup
Splash Screen - Loading Windows
I just wanted to throw this out there. The animation when windows is loading is the best loading screen for any OS I've seen. Anyone else have any thoughts on that part of the boot process?
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:32.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App