Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Second 6950 is not detected by device manager.

25 Mar 2011   #1
OmieeGAF

windows 7 64
 
 
Second 6950 is not detected by device manager.

Hey everybody long time lurker first time poster. Unfortunately its because i have a problem. I recently bought a MSI 6950 and i loved it so much i bought a second one, but when i plugged it in i could not activate crossfire, so i removed the 11.2 driver and installed 11.1 when that dident work i did the same and installed 11.4.
when that dident work i went to device manager and to my suprise it only detects one of my cards and not both of them.
My motherboard is crossfire ready, so i my power supply ( seasonic 850W ) and i did the following tests.
Put the first card in the first slot and boot and than in the second slot and boot and the same with the second card, every time it worked but when i put them both in and connect them with 2 crossfire bridges ( i even tried connecting just the one ) it doesnt work. ( the card does get power and works thought because both the fans of the cards are spinning.


My System SpecsSystem Spec
.
25 Mar 2011   #2
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

You may want to check your mobo for possible bios updates, if the device is not being detected properly it could be a bios issue.
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #3
OmieeGAF

windows 7 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Maguscreed View Post
You may want to check your mobo for possible bios updates, if the device is not being detected properly it could be a bios issue.
would that not mean the other card wont be detected as well?
My System SpecsSystem Spec
.

25 Mar 2011   #4
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

not if it's an issue with crossfire detection.
Some of the new ati cards apparently have some different initialization standard with them. I had to update my bios just to get my motherboard to post with my 5850.
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #5
OmieeGAF

windows 7 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Maguscreed View Post
not if it's an issue with crossfire detection.
Some of the new ati cards apparently have some different initialization standard with them. I had to update my bios just to get my motherboard to post with my 5850.

ok thanks using live update 5 right now to update my bios.
will post later with result
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #6
mrdemon

Windows 7 Home Pre
 
 

Well.

You may have a SLI board or one that does both and a option in the bios may need to be changed, also have you tryed the GFX card in another X16 socket. That card may be dead, Just because the fan is moving doesnt mean that it works, remember there are 2 6 pin PCI-E powering the card.

Also try Plugging your VGA cable into it before you boot and see if the bios comes up.
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #7
OmieeGAF

windows 7 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mrdemon View Post
Well.

You may have a SLI board or one that does both and a option in the bios may need to be changed, also have you tryed the GFX card in another X16 socket. That card may be dead, Just because the fan is moving doesnt mean that it works, remember there are 2 6 pin PCI-E powering the card.

Also try Plugging your VGA cable into it before you boot and see if the bios comes up.
i tried putting it in another socket, like i said in the op both cards work just fine when put in the motherboard alone.
doest not matter if i put it in the top pci slot or the second one the first card and the second card work.
i updated my bios via msi live and went to device manager and still couldent find the card.
also according to the msi site my board does not support sli
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #8
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

it's possible this thread addresses what you're experiencing.
AMD Game Forums - Crossfire 6870s 2nd card not working?
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #9
OmieeGAF

windows 7 64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Maguscreed View Post
it's possible this thread addresses what you're experiencing.
AMD Game Forums - Crossfire 6870s 2nd card not working?

no because he can actually see the card in the overclock menu and i cant, also he has crossfire checked and i dont even have the option
My System SpecsSystem Spec
25 Mar 2011   #10
Maguscreed

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 x64
 
 

It still sounds like the hardware is not even seeing it, I would write msi support at this point.
The bios update would normally have fixed the detection issue, but since the card is not showing up even as a unknown device, that tells me the hardware (motherboard) is not even seeing it properly.

I don't think we are at the point of even worrying about software issues here, we need it to detect on the hardware side before we even get to that step.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Second 6950 is not detected by device manager.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Unknown device in device manager after Bios default settings are
applied. Sorry that last word didn't get in the subject line. So: http://i.imgur.com/QoSy2wX.png These two values are: USB\VID_0CF3&PID_3000&REV_0200 USB\VID_0CF3&PID_3000
Drivers
Network Adapter Not Detected and Not shown in Device Manager
Hi, I own a Acer Aspire S3-951 ultrabook. I accidentally installed the wrong drivers yesterday while updating the device drivers as I ran into internet trouble and diagnostics said there seems to be a problem with either the drivers or hardware. Ever since the system is unable to detect my...
Hardware & Devices
External drives show in Device Manager & Disk Manager but not Computer
Two of my USB external Hard drives, a Fantom 600 GB and a Western Digital My Book 500GB cannot be seen in My Computer. I can see them in Device Manager and that says that they are working properly and the drivers are up to Date. In Disk Manager the 2 external drives had a black bar unlike the...
Hardware & Devices
Device Manager Code 19 Error for HP CDDVDW TS-H653T ATA Device
I am having an issue where my DVD/CD RW has a code 19 error in device manager. The drive still works as I used it to boot a Windows CD and run a startup repair to see if that found anything. I tried uninstalling the drive and then scanning and it failed to install the drive. I also tried...
Drivers
Bluetooth device not in device manager, no hardware switch, Acer netbk
Model is Acer Aspire One D270. Internal bluetooth doesn't work. Nothing in device manager. Fn+F3 is meant to control it, but doesn't. May be because I've messed with some programs. Trying to re-install to factory settings. Any suggestions at all? thanks D:
Network & Sharing
DVD Burner Not Detected in Device Manager
Hello, Recently my IDE dvd burner is not showing up in any way in Windows 7 Professional. I have not idea what caused this - it seems to have just randomly disappeared. I have tried: Your CD drive or DVD drive is missing or is not recognized by Windows or other programs and DVD drive and...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:33.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App