Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Hot for a high-end GPU?

15 May 2011   #1
MadSupra354

 
Hot for a high-end GPU?

I got a Radeon HD 6950 2GB. I have not overclocked or overvolted it. I haven't even got round flashing it yet :P
I just wondered...is 78C OK? I know this card can reach 86C...


My System SpecsSystem Spec
.
15 May 2011   #2
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

That idle or load temps? If load then it is fine,

AMD Radeon HD 6970 and HD 6950 Review - Page 25

AnandTech - AMD's Radeon HD 6970 & Radeon HD 6950: Paving The Future For AMD

If it is idle temps, then you need to look at better cooling options.
My System SpecsSystem Spec
15 May 2011   #3
MadSupra354

 

No, this is when playing Bad Company 2 or Crysis 2. Games like those that are very intensive.
*Edit* Thanks for those links. I was interested in how much power they consumed
My System SpecsSystem Spec
.

17 May 2011   #4
DarkXeno

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Hey MadSupra354, I have a MSI R6950 2GB my temps are 32C when idle and 65C while playing Bad Company 2 at full settings, I have unlocked the extra shaders, I am not using the 6970 bios, I just have the shaders unlocked and using the 11.5 drivers. The other thing I have is MSI Afterburner program installed this allows me to set limits on how fast the fan spins as it gets hotter. I noticed that if I leave this program off the card sits at 82C while in game, see if XFX has a fan speed program that you can load so when the card gets hotter the fan spins up, I know the fan can get very loud at 100% so I have it set to be 10 above what the chip is at so if the chip is at 40C fan speed is 50% so in game my fan runs at 75% if the card is at 65C.
My System SpecsSystem Spec
19 May 2011   #5
NightAngel

7 Enterprise 64-bit
 
 

I have a Diamond 5850 and it idles at 52c. In AMD Overdrive it says gpu is running at 99%. From what i can tell it doesn't do it all the time, I'll come down stairs and notice fans running loud sometimes, open overdrive and everything looks good except GPU stats. Well not sure how good/bad 52 at idle is but pretty damn sure it shouldn't be at 99% usage while i got nothing but FF 4 with 6 to 7 tabs open????

Any ideas?
My System SpecsSystem Spec
20 May 2011   #6
smarteyeball

 
 

52% idle is fine

There was a 99% load bug in older versions of Cat drivers - what version are you using?
My System SpecsSystem Spec
20 May 2011   #7
NightAngel

7 Enterprise 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by smarteyeball View Post
52% idle is fine

There was a 99% load bug in older versions of Cat drivers - what version are you using?
Driver version is 8.821.0.0

And the 52 is temp... 99 was the load

Had PC off all night and now load is at zero and temp is 44
My System SpecsSystem Spec
20 May 2011   #8
DarkXeno

Windows 7 Ultimate x64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by NightAngel View Post
Quote   Quote: Originally Posted by smarteyeball View Post
52% idle is fine

There was a 99% load bug in older versions of Cat drivers - what version are you using?
Driver version is 8.821.0.0

And the 52 is temp... 99 was the load

Had PC off all night and now load is at zero and temp is 44
I believe ATI Cat are now on 11.4 I would try to update your drivers and see what happens.
My System SpecsSystem Spec
20 May 2011   #9
NightAngel

7 Enterprise 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DarkXeno View Post
Quote   Quote: Originally Posted by NightAngel View Post
Quote   Quote: Originally Posted by smarteyeball View Post
52% idle is fine

There was a 99% load bug in older versions of Cat drivers - what version are you using?
Driver version is 8.821.0.0

And the 52 is temp... 99 was the load

Had PC off all night and now load is at zero and temp is 44
I believe ATI Cat are now on 11.4 I would try to update your drivers and see what happens.
11.4??? Damn i'm behind, lol. Guess i'm heading over to.... wait, should i go to Diamonds website and look or ati/amd ????
My System SpecsSystem Spec
20 May 2011   #10
smarteyeball

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by NightAngel View Post

11.4??? Damn i'm behind, lol. Guess i'm heading over to.... wait, should i go to Diamonds website and look or ati/amd ????
11.5 actually.

Get them from AMD's site:

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.asp
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Hot for a high-end GPU?




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Microsoft High Definition Driver vs Realtek high definition audio driv
Microsoft High Definition Driver vs Realtek high definition audio driver?
Drivers
BSOD playing games under high load, High-end Intel/Nvidia custom PC
Hi all, This is my first computer build. For the most part it is playing games fine, but three times now in the last several weeks I have gotten BSODs, in Crysis 3, Battlefield 4. I didn't have the presence of mind to write down the error code. I have attached the /zip file generated by SF. ...
BSOD Help and Support
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle)
This problem began yesterday. I noticed my CPU was at 90C constantly with very high CPU usage (>50%). I had no major programs running. I rebooted several times and the program persisted. 1. I went into safe mode and everything was normal. So this rules out hardware issues. 2. I reformatted and...
Performance & Maintenance
High download speed and signal, high ping in games, slow page loads
Recently, I reinstalled my Netgear wna3100 driver. Ever since then, I've been experiencing problems with high pings in games where I normally never had problems with. Pages load slowly even just the home page of Google. I've attached my ipconfig picture. Any help would be greatly appreciated. ...
Network & Sharing
High FPS = High Ping in games (solution anyone?)
Hey All, i'm new here this is my first post but it looked like a fairly knowldegeable place so i'm happy to give it a try, hope someone here can help :) First, a bit of background info.. Since i got my hands on the RC i've loved it. I'm running the 64bit version on this spec (I Don't think...
Network & Sharing
High CPU usage, low fps, high latency.
Since Jan-Feb of this year I have encountered the following issue while trying to play games on my laptop. Abnormally High CPU Usage Extremely low FPS - After 5-20 Mins of play. Extremely High latency to servers - from 300 - 900 after 5 - 20 mins of play. The thing is all of these started 1...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:20.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App