Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Poor OpenGL performance (old PC, but still..)

22 Aug 2009   #1
mh114

Windows 7
 
 
Poor OpenGL performance (old PC, but still..)

Hi, this is my first post here! I have a problem with OpenGL, read on.

So, I saw that Windows 7 RTM had appeared on MSDN (AA), decided to install the x86-version just for the kicks, as I haven't seen W7 in action before.

It worked, surprisingly well considering this PC is originally from 2004: AMD Athlon XP 2600+, nForce2 board, 1.75 GB and Geforce 7600 GS (AGP). I don't think there is Vista drivers for nForce2, so it was nice to see that network, sound and all worked right after installing. Even Direct3D worked fine, but there was no hardware OpenGL support.

No problem, I thought, and installed the latest W7 drivers from nVidia (190.38 IIRC). D3D ran equally nicely, and I tested one old OpenGL game of mine, no problem.

Then I installed Eclipse, set up my workspace and tried my ongoing LWJGL (OpenGL binding for Java) game project. It was running slowly, barely going 40-50 fps, sometimes more, sometimes less. It shouldn't do that and this hardware, hell it runs solid 60 fps (it's capped there) even on Linux, not to mention Win XP. On Linux it starts to stutter when I do 4x AA, on W7 it stutters the same when I disable AA (I normally have 2x).

So I thought it must be the shiny Aero desktop effects, turned them off: same results. I tried older driver version, no difference.

Now I expect it to run slower than in Win XP, but that much slower? Shouldn't be, the game is not that complicated (there is shaders going on but they make no difference, it's slow even at the minimum settings)..

What can I do? I'm starting to like this new Windows, I could probably use it as my main OS, but only if I get OpenGL going correctly. My tv-tuner (Terratec Cinergy C PCI) doesn't seem to work either, cannot find any signal, but the OpenGL is much more important to me (as a cross-platform game developer). Previously I was 90% of the time in Ubuntu, 10% in Win XP, for about a year now. Would be shame to switch back, as I formatted the whole HD (yes I took backups at least).

Anyone aware of some magic nVidia driver version that works really well in Vista? I could try some older Vista drivers.. Or is it just that my system is too old and crappy for W7? Might be, but I'd expect it to run little OpenGL games just fine.

Any help is highly appreciated, otherwise I'll have to start over with Win XP and Ubuntu. I will install Ubuntu as a dual boot in any case, but I'd rather not constantly switch between OSs when developing my game. Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
22 Aug 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

mh114

any idea what version of opengl your vid card supports?

Ken
My System SpecsSystem Spec
22 Aug 2009   #3
mh114

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
any idea what version of opengl your vid card supports?
At least OpenGL 2.1, I think. The problem is slowness of OpenGL in W7, which is much slower than it was in XP or Ubuntu Linux.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Poor OpenGL performance (old PC, but still..)




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Poor GTX 770 SLI Performance
I recently bought a second EVGA 2GB GTX 770 SC and have SLI set up, but the performance increase I got was a lot less than expected. I ran my own little benchmark with the first mission of the BF3 campaign on Ultra settings and my average frames per second only increased about 20 from about 90 to...
Graphic Cards
Poor SSD performance
Hi, I'm using Team Xtreem S3 120 GB SSD with Win7. The intallation was performed on AHCI mode and drivers and BIOS settings seem to be ok. However I get a poor perfomance. With SATA2 connection, I believe I should get seq speeds around 200-250 MB/s. Here is what I get: Crystal Disk Info AS...
Hardware & Devices
Poor computer conditions = poor gaming performance?
First off, I didn't know whether to post this in gaming or hardware. Sorry. My question: If there is dust on the videocard and fans or other poor condtions in my computer, can it affect performance in gaming? FPS wise? Thanks, Andrew.
Hardware & Devices
Poor SSD Performance
After having rather high hopes for SSD Performance...I'm disappointed. I'm glad I got a test unit, because if I would've shelled out the cabbage for this, I'd be a little PO'd. I have an 8300 Quad Core 2.5 Intel with 4GB of RAM running W7 Pro 64 Bit. Instead of trying to clone the old drive, I...
Performance & Maintenance
Poor Raid-0 Performance
Greetings, I recently had the opportunity to purchase a matching WD Raptor ADFD 74GB hard drive and set them up in a RAID-0 array to to host Windows 7. I downloaded the latest Intel Rapid Storage Technology driver and enabled Write-Back Caching, but I don't seem to get the same results some...
Hardware & Devices
Win 7 poor performance.
Hello, I'm new to the Win 7 community and i already have a problem. I just installed Win 7 x64 4 days ago because everyone was telling me how well it runs but i had a big surprise. The instalation was fast , after that i installed the sound driver ( because i needed the control pannel to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:13.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App