Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Black screen at startup

10 Sep 2009   #1
Napoleon

Win 7
 
 
Black screen at startup

Hi All,

I have encountered a problem that is starting to annoy me. The other day my laptop froze and I restarted. After the flash windows screen it goes black and I can see nothing, doesn't get to the users screen. I have had windows 7 on for 2 months and all has been perfect.

I have tried to install the Nvidia drivers again (re downloaded drivers 179.48 and 186.82 with mod .inf). Both said installed correctly but after the restart still got black screen. Currently I am in safe mode on video controller as the display card. I uninstalled the old drivers as well.

the 179.48 were on previously and I have had no problems until the other day. I am stuck for any other solutions on what to do.

I have a dell m1710 with a 7950 gtx. Win 7 build is 7201 64bit.

All help would be greatly appreciated as I am at a wits end...
Cheers


My System SpecsSystem Spec
.
10 Sep 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Napoleon View Post
Hi All,

I have encountered a problem that is starting to annoy me. The other day my laptop froze and I restarted. After the flash windows screen it goes black and I can see nothing, doesn't get to the users screen. I have had windows 7 on for 2 months and all has been perfect.

I have tried to install the Nvidia drivers again (re downloaded drivers 179.48 and 186.82 with mod .inf). Both said installed correctly but after the restart still got black screen. Currently I am in safe mode on video controller as the display card. I uninstalled the old drivers as well.

the 179.48 were on previously and I have had no problems until the other day. I am stuck for any other solutions on what to do.

I have a dell m1710 with a 7950 gtx. Win 7 build is 7201 64bit.

All help would be greatly appreciated as I am at a wits end...
Cheers

Boot into safe mode and check device manager for display driver function. In safe mode you dont load the vid driver. If not the vid driver, try going into event viewer (type event in search) and go to windows logs>application tab and check for errors. If there are could you use the snipping tool (type snip) to take a screenshot and upload it to us

Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #3
Napoleon

Win 7
 
 

Driver info on the video adapter and the last error I had.


Attached Thumbnails
Black screen at startup-snip1.jpg   Black screen at startup-snip2.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.

10 Sep 2009   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

N

That device driver was in safe mode right? OK so you dont have a video driver installed. the event ID 1000 source 100 hang is about ole32.dll and wmiprsve.exe are not related (but should be fixed). You need to find the most current video driver for win 7 (or vista) for your video card. You can install it in safe mode, then reboot.

If that doesn't work let us know

Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #5
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

If you are stuck again I would try a repair install with the Windows 7 CD. It sounds like the original drivers were working ok but ran into a problem. The repair will take your system back in time to a point where it was working.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #6
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

1. Restart you computer.

2. At the boot screen hit F8

3. Select "Enable low resolution video (640 X 480)"

4. Windows 7 will then start and complete the install.

5. Then follow with a Windows Update to get the right video driver and restart your computer (if needed).


Hi,Try This.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #7
Napoleon

Win 7
 
 

Tried the safe mode loading and the "Enable low resolution video (640 X 480)", but all I got was the following error on both.

This is worse than having a fight with the missus...


Attached Images
Black screen at startup-snip3.jpg 
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #8
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Napoleon View Post
Tried the safe mode loading and the "Enable low resolution video (640 X 480)", but all I got was the following error on both.

This is worse than having a fight with the missus...
Where did you try to install it from and to?

Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #9
Napoleon

Win 7
 
 

[QUOTE
Where did you try to install it from and to?

Ken[/QUOTE]

I went to the video adapter and clicked update driver and went to the location of the drivers and got the error message. This was in safe mode.

Also tried the "Enable low resolution video (640 X 480)" but got the same error message.

Haven't tried chev65 work around yet, but I don't know where my disc is.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #10
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Napoleon

Is there anything odd about the install? Like did your data come from a previous install on a different drive? The other thing I would think about is 7201 was somewhat buggy might want to try a newer build (7600).

Ken
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Black screen at startup




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Black screen startup and lag
Hi, Basically when I start up my computer the screen goes black for about five minutes, but the cursor is still visible. Then eventually when it finishes doing that I am already logged in, even though I need to put in a password first, but it completely skips that apparently. After I'm logged...
General Discussion
chkdsk ran 8 hrs, then black screen, then weird startup screen, then..
... after 15 minutes of hanging in that weird startup screen, considering whether to hard reboot or not, it went into start repair (still there now)... To make a long story short, I suspected something wrong with my hard drive due to a software giving me an i/o error, after some research (I am...
Performance & Maintenance
Black screen after startup
Hello! I have windows 7 Ultimate Service Pack 1 installed, for like 3-4 months now. Today I turned my Asus laptop on and after "Starting Windows" process, weird black screen appeared. Only working thing was mouse cursor, Ctrl + alt + delete did nothing. However, I was still able to use Safe...
General Discussion
Crash to bootscreen on startup, startup repair black screen
Upon booting my computer, I'm presented with the option to go into startup repair, or start normally. If I start normally, it loads the logo, but before it gets to the login screen, it crashes to the boot screen. If I select the startup repair option, it shows a loading bar, which completes, but...
BSOD Help and Support
Black screen on startup, showing cursor, doesn't go to log in screen.
I'm using I have a DELL4500S desktop, on startup it will not go to the login screen, the screen is just black with the cursor showing. I've tried restarting the computer, unplugging everything and restarting it. Nothing is working. When it first starts a pop up shows and says "This Application...
BSOD Help and Support
Black screen at startup
Thanks for any help or point me to where I can read. I am running Windows 7 Professional 32-bit. Went I do a fresh boot I get a totally black screen for about 40 seconds give or take before the Windows message appears. Is it some possible program mix that I have?
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:09.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App