Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: ATI Radeon drivers install, but fail to initialize

16 Nov 2009   #111
Fuchser

Windows 7
 
 

thanks alot torrentg. i'm glad it's working


My System SpecsSystem Spec
.
16 Nov 2009   #112
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Fuchser View Post
thanks alot torrentg. i'm glad it's working
You're welcome, same here.
My System SpecsSystem Spec
20 Nov 2009   #113
JamesFromCanbra

Window7 Ultimate Eval
 
 

I'm yet another person with a problem. I have an AGP HD4670 with an ID of 9495. I've attached a screen dump. I also have Win7 Ultimate 64bit (the Evaluation version).

I downloaded the 9.11 drivers which, of course, have different file names.

I added the following line to file CH_91527.inf
"ATI Radeon HD 4650 AGP new" = ati2mtag_R7X, PCI\VEN_1002&DEV_9495
and installed it according to the instructions on the front page. However, it still failed with an error
Windows has stopped this device because it is reporting problems. (Code 43).

I read your previous advice about code 43 and updating the chipset drivers, so I downloaded them from nf123xp stuff - . It didn't make any difference.

I set the serial, parallel etc to inactive in the BIOS

I also read your previous advice that the nForce3 chipset on my GA-K8NS Ultra 939 would not be able to support hardware acceleration. That's odd, because it worked OK with my AGP nVidia 6600GT. The problems have only happened since I installed the HD4670. In fact, when the HD4670 is installed, the Device Manager shows a yellow triangle for the System Devices / High Definition Audio Controller with a message Code 12 - cannot find enough free resources. It does not show the triangle (or even the device) when the 6600GT is re-installed.

Is it a problem that I used the 9.11 drivers rather than the 9.10? Did I edit the correct file (CH_91527.inf)?

I really would like to use the HD5670 if possible. Do you have any suggestions, or should I just revert to XP?

Regards

James from Canberra

Thanks for the effort you're putting into this torrentg. The Internet needs more people like you.


Attached Thumbnails
ATI Radeon drivers install, but fail to initialize-4670-agp-device-ids.png  
My System SpecsSystem Spec
.

20 Nov 2009   #114
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by JamesFromCanbra View Post
I also read your previous advice that the nForce3 chipset on my GA-K8NS Ultra 939 would not be able to support hardware acceleration. That's odd, because it worked OK with my AGP nVidia 6600GT. The problems have only happened since I installed the HD4670. In fact, when the HD4670 is installed, the Device Manager shows a yellow triangle for the System Devices / High Definition Audio Controller with a message Code 12 - cannot find enough free resources. It does not show the triangle (or even the device) when the 6600GT is re-installed.
You're welcome.

That's because 6600GT is an nVidia card on the not-so-working-well nVidia chipset.

See here for most info.

Now take this with a grain of salt because I do not know if it's true - Users have claimed that if they install Windows and then load a proper video driver before ever allowing the machine online or to Windows Update, it will work. If you try this, use a Vista WDDM 1.0 driver for video, instead. Use the hotfix from ATI.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2009   #115
JamesFromCanbra

Window7 Ultimate Eval
 
 

It sounds like I'm chasing shadows, and have very little chance of success. There are much more experienced people than me who have looked at this, and if they don't have a reliable answer, I have Buckleys of finding one myself.

I'm going back to the comfortable world of XP, with its clunky drivers and cruddy interface. But at least it works with the nForce3 chipset and AGP!

I can't add much knowledge to the pool, but I did find one link that might be interesting to people who are thinking of using the F8 route (which I tried, but it made no difference). This ASRock link says the F8 only works for nVidia cards, not ATI, for this motherboard. If that happens on more motherboards, it might explain why it made no difference to me. Well, that and the lack of underlying drivers

Good luck to everyone else trying to get theirs working, and I really appreciate torrentg's help, time and advice.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2009   #116
ron19154

windows 7
 
 
ATI Catalyst wont install

Just a point of intrest for those with ATI sortware. After talkig with ATI, any of there drivers posted on their site is only for ATI cards, they do not support or will install on Laptops with video on the motherboard. I have a Gateway with a 2600HD Radeon card on the Motherboard. The only way to get the catalyst to install with no problem is to install the ATI software that came with you're computer prior to ungrading to Windows 7, In my case was Windows Vista.
My System SpecsSystem Spec
21 Nov 2009   #117
torrentg

7600.20510 x86
 
 

That's just their "official stance." They're not going to tell you how to modify drivers.
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2010   #118
rathbunt

Windows 7 Ultimate
 
 

I just bought a Radeon HD 4650 from HIS and seem to be having the same problems. I upgraded from an Nvidia Geforce 6200 that worked well. I download the hotfix from ATI but that did nothing. Any help would be great!!
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2010   #119
Twisteen

Windows 7 Ultimate 64bit
 
 
I know this is an old thread...

Hi guys,

I know that this is an old thread, but it's the closest thing I've found to a solution on the web for this issue!

Torrentg, I need your expertise

I was reading through this thread, and tried out the steps you provided for other people, but it doesn't seem to work for me, maybe you can inf where I went wrong:

I have Windows 7 Ultime 64 bit and an ATI Radeon HD 3600 card.

Installed CCC & drivers etc from the install package (10_10 I think it was)

Installed to c:\ATI as suggested

On reboot, get the error "drivers failed to initialize"

If I go to Device Manager > ATI Radeon 3600 > Properties > Details > Hardware ID I can see this:

PCI\VEN_1002&DEV_9598&SUBSYS_95981002&REV_00
PCI\VEN_1002&DEV_9598&SUBSYS_95981002
PCI\VEN_1002&DEV_9598&CC_030000
PCI\VEN_1002&DEV_9598&CC_0300

So, I tried editing the .inf file in
C:\ATI\Support\10-10_vista64_win7_64_dd_ccc_enu\Packages\Drivers\Display\W76A_INF

That's the only .inf file I could find (maybe this was the problem). I added this line in:

"ATI Radeon HD 3600 Series " = ati2mtag_M76, PCI\VEN_1002&DEV_9598&SUBSYS_3000148C

The tried updating the drivers myself, chose this location manually.

Reboot, same error. Can you see anything I missed/ did wrong?

Thanks in advance if you find this thread again dude,

Twis
My System SpecsSystem Spec
10 Mar 2011   #120
Chrisatwood

Windows Xp 32 bit
 
 

Hello, I recently bought a new game called ' Cities in Motion ' but I can not play it, i think it's becuase my ATI RADEON X850 XT is not up to date, Is there anyway you can bring the spec's of my PC up with paying alot? And if so could some body tell me.
Thank you .

Chris.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 ATI Radeon drivers install, but fail to initialize




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
New USB Device Drivers Fail to Install
I have a problem with my laptop, which is a Dell M4800 Precision running Windows 7 x64 Pro. What happens is whenever I plug in a usb device (keyboard, usb stick, usb floppy drive, etc) that this computer has not seen before, windows fails to install the device, stating that it could not find the...
Hardware & Devices
Radeon HD7570 Not Detected - Can't install drivers
Hi all. I recently installed a Radeon HD 7570 GPU into my Dell Inspiron 660s and everything was going fine until I got around to installing the relevant drivers. I opened up Device Manager to see the card being listed as "Standard VGA Graphics Adapter". Attempting to update drivers results in...
Graphic Cards
black screen after drivers install / windows update fail
hi, i am having real trouble getting this card installed again on a new install (win 7 64) when i install the AMD drivers and restart, it gets past the bios ok, the windows logo loads ok - then blank/black screen. the card is a radeon HD 6450. i have tried custom install and unticked...
Graphic Cards
How do I have Windows check for USB drivers when they fail to install?
Just purchased a new Lenovo laptop & was having unknown USB devices shown under printers & devices. It was a external usb hub & a fan. I had a choice to check let Windows Update & forgot to check the box to search for best drivers. Both werworking fine after the error. Is this a problem...
Windows Updates & Activation
Drivers fail to install everytime
For some reason, most likely a virus, all of my network adapter drivers and usb controller drivers were uninstalled. I tried manually downloading the drivers from Intel and HP for the wireless since that is all I have right now. I can only burn discs on another computer and pop it into the computer...
Drivers
Radeon 4650 AGP drivers will install, but won't initialize.
So theres an old post out there explaining my problem: https://www.sevenforums.com/graphic-cards/31442-ati-radeon-drivers-install-but-fail-initialize-10.html As well as a solution: https://www.sevenforums.com/graphic-cards/35299-install-agp-drivers-hd-3850-3650-2400-pro.html However the post...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:27.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App