Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: DVD drive loses power as IDE is connected

27 Oct 2010   #1
danbeaulieu

Windows 7 & Xp sp3
 
 
DVD drive loses power as IDE is connected

This is a sort of double post as the issue has changed from a bios/ installation thing to... ehh I don't know.

So I was swapping drives to make sure my drive wasn't shot and I plugged the power into the DVD drive first and it green lighted and started spinning. Then I plugged the IDE cable in and the drive stopped, no lights no spiny spiny. Pulled the IDE cable back out at it fired back up again. I repeated that like a monkey for a few minutes... Anybody know whats going on?




My System SpecsSystem Spec
.
27 Oct 2010   #2
mckillwashere

Windows 7 x86/x64, Server 2008r2, Web Server 2008
 
 

Do you have the IDE cable plugged in correctly?
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2010   #3
danbeaulieu

Windows 7 & Xp sp3
 
 

yes, I have my keyed ide cable plugged into the keyed port on the mobo
My System SpecsSystem Spec
.

27 Oct 2010   #4
mckillwashere

Windows 7 x86/x64, Server 2008r2, Web Server 2008
 
 

The main reason why I asked is some of the older cables are not keyed and its easy to plug them in backwards.

Have you ever had issues with this driver before??
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2010   #5
LiquidSnak

W7 Professional x64
 
 

Are you plugging it in with the computer on?
My System SpecsSystem Spec
27 Oct 2010   #6
Solarstarshines

Windows 10 Home Premium 64bit sp1
 
 

Why not just scratch the cable could be old and non responsive anymore i have had this happen to me a time or two those cables wear out too

and if it went from green to red then off the cable is doing something funny
My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2010   #7
danbeaulieu

Windows 7 & Xp sp3
 
 

The bios is fine as I recently replaced my bios chip all together with success. I think I've got a bad mobo... it doesn't notice my hard drives either.
My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2010   #8
LiquidSnak

W7 Professional x64
 
 

Are you plugging it in with the computer on?
My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2010   #9
mckillwashere

Windows 7 x86/x64, Server 2008r2, Web Server 2008
 
 

.... How are you "replacing" your bios chip.... That MoBo doesn't support swappable chips.
My System SpecsSystem Spec
29 Oct 2010   #10
danbeaulieu

Windows 7 & Xp sp3
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mckillwashere View Post
.... How are you "replacing" your bios chip.... That MoBo doesn't support swappable chips.

m3a32-mvp deluxe wifi-ap

yes it does... cuz... well they sell em and i did it so yeah. The new bios chip works fine, I was able to navigate it and change parameters, it also showed the latest firmware revision.

BIOS Chip:ASUS M3A32-MVP DELUXE /WIFI AP - eBay (item 380137437096 end time Oct-31-10 01:58:20 PDT)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 DVD drive loses power as IDE is connected




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Dell Inspiron N5110 does not go into sleep mode, loses power
When I try to put my Dell Inspiron N5110 laptop into sleep mode, the screen goes dark and it looks like it's going to sleep. But the power button stays lit, and the two small outer edge lights on the front display stay lit. I can hear the motor whirring too, and it's clear the laptop is actually...
General Discussion
Windows 7 Host loses internet connection when connected to VPN
Hi everyone, I am trying to set up a VPN from my Windows 7 desktop to my Windows 8 laptop for file sharing. I can make the connection work and all that. But for some reason, when I connect to my host via VPN, my host loses internet connection. The connection status is still active but no...
Network & Sharing
Win7 loses a hard drive (1TB 3 partition)
Hi Back at the end of August early September I had a weird problem in that my PC lost a hard drive. It seems odd I know but one time the drive was there and after rebooting it wasn't. The BIOS page recognised the drive but when Win7 was fully booted up the drive just wasn't there - NOTHING...
Hardware & Devices
Windows 7 Suddenly Loses Power
Problem from Event Viewer: The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly. Details are below. - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> - <System> ...
BSOD Help and Support
W7 Loses Mounted Drive at Reboot
I just switched one box from Vista to W7. I mount a network drive, I use it, I reboot, the mount is gone..... WHY? I have been using this drive for many months on Vista, NO problem.:sarc: ps: I set the mount in Windows 7 the same as I did in Vista, including checking the RECONNECT AT LOGON...
Network & Sharing
Win 7 randomly loses ReadyBoost key drive
I have just updated Vista home Premium to Win7. Most things are working fine, but Win 7 keeps losing my 8GB USB drive that I am using for ReadyBoost. At random (but most times) after a re-boot the drive shows up, but with no file contents shown. The legend in properties says that it cannot be used...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:40.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App