Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: PC2-8500 Memory working at 6400??

13 Jan 2011   #1
marcosdipaolo

Windows 7 Home Premium x64
 
 
PC2-8500 Memory working at 6400??

Unless someone convince me otherwise, i keep believeing the memory is working at 6400, not 8500
It's about a Gigabyte UD3(rev.1.0) latest bios version (F9) and a 2x2GB DDR2 sticks Corsair Dominator 1066Mhz PC2 8500.
I tried several things including changing the settings from auto to manual configs either in the timing and the voltage.
Here I attach several screenshots from Easytune6, CPU-Z and the bios.
Hope somebody gives me a hint??
I want to add that the bios as well as the memtest state that the memory runs at 533 Mhz (533x2=1066Mhz??) but that is supposed to mean PC2 8500, but either Easytune as CPU-Z states PC2 6400.
Voltage is at 2.1 at the moment, and the timing is set manually 5,5,5,15 Command Rate=2, not in auto as you see in the screenshots.
Is the memory working alright? I have some about 2 crashes a-day and i started checking the memory beside a possible mouse problem I have which I'll solve tomorrow when the new mouse arrives.
In the following answer i'll upload some more screenshots.




Attached Thumbnails
PC2-8500 Memory working at 6400??-bios1.jpg   PC2-8500 Memory working at 6400??-bios2.jpg   PC2-8500 Memory working at 6400??-bios3.jpg  
Attached Images
PC2-8500 Memory working at 6400??-cpu_z-memory.jpg PC2-8500 Memory working at 6400??-cpu-z-spd-slot1.jpg 
My System SpecsSystem Spec
.
13 Jan 2011   #2
marcosdipaolo

Windows 7 Home Premium x64
 
 

PC2-8500 Memory working at 6400??-cpu-z-cpu.jpg

PC2-8500 Memory working at 6400??-memtest.jpg

PC2-8500 Memory working at 6400??-et6_cpu.jpg

PC2-8500 Memory working at 6400??-cpu-z-mainboard.jpg

PC2-8500 Memory working at 6400??-et6_memory.jpg


My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2011   #3
sygnus21

Windows 10 Pro
 
 



Hi marco,

Your memory is actually running at it's max speed of 1066. If you look at the first image I copied, since the memory is dual channel, you take that number and multiply it by two and that's the speed the RAM is running at - in this case 1066.4

Also, looking at the second image gives you an idea of what the RAM is capable of at given settings - looking at the 3 sets of numbers, again, we see 533 - which is what your system is using, and when multiplied by 2 = 1066.

Memtest also confirms what I've stated..... Notice under settings.... RAM: 533 (DDR1066) Dual Channel. Again, since the RAM is dual channel, take 533 x 2 = 1066



By the way the PC8500 spec is 1066MHz RAM, so you RAM IS running at the correct speed.

Hope this answers your question.
My System SpecsSystem Spec
.

13 Jan 2011   #4
marcosdipaolo

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by sygnus21 View Post


Hi marco,

Your memory is actually running at it's max speed of 1066. If you look at the first image I copied, since the memory is dual channel, you take that number and multiply it by two and that's the speed the RAM is running at - in this case 1066.4

Also, looking at the second image gives you an idea of what the RAM is capable of at given settings - looking at the 3 sets of numbers, again, we see 533 - which is what your system is using, and when multiplied by 2 = 1066.

Memtest also confirms what I've stated..... Notice under settings.... RAM: 533 (DDR1066) Dual Channel. Again, since the RAM is dual channel, take 533 x 2 = 1066



By the way the PC8500 spec is 1066MHz RAM, so you RAM IS running at the correct speed.

Hope this answers your question.
thanks!!
Any reason why then in the second image you read PC2-6400 instead of PC2-8500???
My System SpecsSystem Spec
13 Jan 2011   #5
sygnus21

Windows 10 Pro
 
 

[QUOTE=marcosdipaolo;1181238]
Quote   Quote: Originally Posted by sygnus21 View Post


Any reason why then in the second image you read PC2-6400 instead of PC2-8500???
It's kind of hard to explain as i'm not really sure why, but it's just the way CPU-Z reads the module. Since the standard for DDR2's "official" max bandwidth is 800MHz (400 x 2) that's what CPU-Z reads it at, even though it does recognize you have 1066MHz RAM.

Hope this clarifies things.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 PC2-8500 Memory working at 6400??




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Trying to wipe HD in Dell XPS 8500
I am trying to wipe a HD in a Dell XPS 8500 made in 2012. My significant other did some foolish stuff and as a result I believe the best thing is to get a fresh install of Win 7. Last time I ever did a HD wipe/reinstall was back in the beginning of XP so I am pretty new to the changes with...
Installation & Setup
HP 8500 909g Printer
I'm running Vista 64 bit Windows 7. My new HP 8500 909g Printer software cd or the HP download software will not fully install for me. System check reports my OS is not compatible. I have talked with HP support with no luck. Is anyone aware of a patch or work around. With viewing fourms at...
Hardware & Devices
what is meant by PC2 6400 or 5300
my laptop has DDR2 PC2 6400, my father laptop has DDR2 PC2 5300, what is meant by these PC2 numbers
Hardware & Devices
ddr2 pc2 6400 u running at 333?
HI there newbie here i have just installed 3gb of ddr2 800mhz. it originally had 1gb pc2 5300u. but is showing speed in cpuid as 266 mhz i checked in bios and my dram freq was showing 532 mhz double what it showed in cpuid so i set it to 800mhz in bios and windows wouldn't start so i rebooted and...
General Discussion
OCZ gold edition 4Gb 2 x 2Gb PC2-6400
hi all im looking for reviews on these ram sticks OCZ Gold Edition Dual Channel 2 x 2 GB DDR2-800 PC2-6400 CL5 PC Memory :D
Hardware & Devices
ati radeon 8500 driver
Hi all. Just installed windows 7. Can't get proper resolution on monitor. I believe it is because i don't have the proper driver for my ati radeon 8500. I have searched and i think that there isn't one but some have said they found something that worked. Can anyone help me out?? Thanks
Graphic Cards


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 20:04.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App