Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Ram problems

04 Apr 2011   #11
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by shaun166 View Post
You mean this pic? Erm yea 8gb but the weird part is why only got one module? and the ram speed 533mhz? sony faked advertised?


Strange, RAMMon shows the same thing as CPUZ.
Total 8GB, but showing one 4GB RAM card.

I don't know of any 8GB RAM cards, which leads me to think you have two 4GB cards, confirmed by the 4GB card info.

For some reason both the apps don't read info from the 2nd card but, the total 8GB RAM shows that it is there.

Check Resource Monitor and see how much RAM is listed there.
Best way to confirm this is to open the case and take a look at the RAM cards. Get any info that is on the cards, manufactorer, part number, etc. Then run a google search on the info.

Agree with Phone Man, get the vendor to fix it.

If the laptop came stock with a 1333MHz 4GB card and they added a different brand 1066MHz 4GB card, then it will run at 1066MHz, always at the lowest frequency.

This may be a cheap RAM card that doesn't have the SPD info stored on the card, which might explain the lack of info in the apps.

Let us know what you find.


My System SpecsSystem Spec
.
04 Apr 2011   #12
shaun166

windows 7 ultimate x64
 
 

Resource monitor shows that it got 8gb ram. I saw it yesterday. I will post up a ss once I at home.
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2011   #13
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Three times confirmed that you have 8GB RAM.

The question now is about the added 4GB RAM card, just for the likely 1066MHz second RAM card I would get them to replace it with the published 1333MHz spec RAM card.

Let us know what you find when you get home.
My System SpecsSystem Spec
.

04 Apr 2011   #14
shaun166

windows 7 ultimate x64
 
 

The module one(which suppose to be in the laptop before shipping) currently shows that it is 533mhz from rammon summary right?
I called Sony they told me even though it shows 1333mhz at the site doesn't mean the ram must run at that speed WTF?
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2011   #15
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

The origional RAM card is likely is a 667MHz (1333MHz), the free upgrade is likely 533MHz (1066MHz), so they will both run at 533MHz.

Typical response from OEMs, it probably works on a large percentage of customers.

Be polite but persistant and they should fix it, though it may take a while.
Use things like: Not as advertised, one of the reasons I bought this laptop was the 1333MHz RAM, You didn't inform me that the free 4GB upgrade would slow my RAM to 1066MHz.
As a last resort, after several attemps, 'Can you please send me the RMA info for a full refund, as this laptop doesn't have the specs I paid for ?', if this doesn't work then you have to decide if you want to return it.

To be honest it's only a small reduction in RAM speed and hardly noticeable.
Although, personnally, I might return it because of the changed spec and the lack of customer service as it would be an easy fix for them to do.

Let us know how it works out.
My System SpecsSystem Spec
05 Apr 2011   #16
shaun166

windows 7 ultimate x64
 
 

Ok thanks for the utterly important support. But I scare them stress that they site only wrote 4gb ram is 1333mhz however doesn't mean that 8gb ram also. Will keep you update about the info. Going down to Sony to find out more about my ram

edit: here is my resource monitor
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2011   #17
shaun166

windows 7 ultimate x64
 
 

got a reply from sony:
"uur product marketing team has replied. By default, the pre-installed 4GB RAM uses one slot and comes with clock speed of 1333MHz. As there was an upgrade to 8GB RAM, two RAM modules of 4GB each have been installed on your current system. Thus, the configuration now is 4GB x 1 pc on board (1333MT/s) and with our free RAM upgrade 4GB x 1 pc (1066MT/s). The system would then reflect the RAM with lower speed which is 1066MHz (533 x 2). Nevertheless, we would like to assure you that this will not affect the performance of the VAIO. Hope this helps. "

Seems like i won't have any hope in changing ram.
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2011   #18
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Your resource monitor shows that you have all 8GB of RAM installed and working.

The frequency reduction won't be noticeable, it is strange that CPUZ and RAMMon can't see the card.

You might ask them if you can get a 1333MHz RAM card to replace the 1066MHz.
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2011   #19
shaun166

windows 7 ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dave76 View Post
Your resource monitor shows that you have all 8GB of RAM installed and working.

The frequency reduction won't be noticeable, it is strange that CPUZ and RAMMon can't see the card.

You might ask them if you can get a 1333MHz RAM card to replace the 1066MHz.
I doubt they will since it is a free upgrade.
What you mean by "The frequency reduction won't be noticeable?" In terms of speed?
My System SpecsSystem Spec
06 Apr 2011   #20
Shootist

Windows 7 Pro x64
 
 

Right the reduction from 1333 to 10xx you'll never see the difference. Especially on a notebook with speed step slowing the CPU down to conserve power and reduce heat output.

But what bothers me is that CPU Z does not see the second RAM slot. Are you using the most current version of CPU Z?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Ram problems




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Many problems with video errors and somehow RAM problems
Okay so for a while now i have been having many problems. First off i had a PC with the video card i am using right now(Nvidia GTX 295), and it has been "losing signal" and just plain old crashing. So i bought a PC off my uncle. Its got reletivly good hardware, but i am still getting the same...
General Discussion
USB Problems, Errors and port problems!
I have a Dell Inspiron 1545 laptop, not to long ago I had to replace my hard drive. After that I reinstalled windows 7. Before this the usb devices would charge just not be recognized. Now only ONE port does everything (charge, sync, etc.) the other two just stopped working. I have no clue if its a...
Hardware & Devices
Can't start up my computer. (Driver problems, BSOD, other problems)
Hi I hope I'm placing this in the right section, if not, then could someone tell me where to put it and I'll post it again. I've got a Samsung RV510 laptop with Windows 7 HP 64 bit. About 2 weeks ago, I was watching a Youtube video, had Spotify and Facebook open too, and my computer...
BSOD Help and Support
extract problems, random BSOD errors all those problems
hi guys i dunno why i have many problems with win7 since installation and so far btw i wrote many topics before about my installation and eventually i didn't found any solution so i took my pc to computer shop and they solve the problem after that i installed win7 without any problems...
BSOD Help and Support
Windows Index Problems a.k.a Windows Assesment Problems
Hi, I have had Windows 7 for a while now and have continually tried to run windows assesment tool for a while now, but each time I run it, it always ends up having a problem when it starts "Tuning Windows Media Decoding" and ends up closing. This is not terribly important but I was just wondering...
Performance & Maintenance
Problems leading to problems...
Hello, I am new to the forum, and I am hoping someone can help me out. I am attempting to install Win 7RC 64 bit on my system and seem to run into another problem as soon as I solve one. I am now at a problem that has me at a loss. Bear with me as I outline what I have done so far. I had...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:14.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App