Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: 2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port

08 Jun 2011   #11
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Looks like you will need to put the 2TB drive in an enclsure and try to run WD LifeGuard tests to see if it is a bad one. From all indications its not working at all. I saw several negative reviews, along with good.


My System SpecsSystem Spec
.
08 Jun 2011   #12
Scoy

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Maguscreed View Post
Don't hold your breath, you'll die.
I was promised a response within 24 hours. We're now going on about 26, so you might be right
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #13
Scoy

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Looks like you will need to put the 2TB drive in an enclsure and try to run WD LifeGuard tests to see if it is a bad one. From all indications its not working at all. I saw several negative reviews, along with good.
What do you mean by enclosure? I have sever other machines with Sata II ports I could use. Could I run LifeGuard on the drive with one of those?
My System SpecsSystem Spec
.

08 Jun 2011   #14
GeneO

Windows 10 Pro. EFI boot partition, full EFI boot
 
 

Are you using the Marvell drivers and AHCI? If so you should try using the vanilla Windows AHCI driver. I use those rather than the Marvell myself.

Is your BIOS up-to-date? Any Marvell BIOS update will probably be bundled in the Motherboard BIOS update. Make sure you want to do this though, as you usually can;t flash your BIOS back to a previous version. See if there are BIOS release notes of changes that may address this issue - or wait for Intel support.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #15
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Scoy View Post
Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Looks like you will need to put the 2TB drive in an enclsure and try to run WD LifeGuard tests to see if it is a bad one. From all indications its not working at all. I saw several negative reviews, along with good.
What do you mean by enclosure? I have sever other machines with Sata II ports I could use. Could I run LifeGuard on the drive with one of those?
something like one Of These. Yes you should be able to run the DOS version perhaps on anither PC.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #16
LiquidSnak

W7 Professional x64
 
 

Plug the drive into a port it 'works' in and run those tests. No enclosure needed.
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #17
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by LiquidSnak View Post
Plug the drive into a port it 'works' in and run those tests. No enclosure needed.
Very good point! (in too many threads)
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2011   #18
LiquidSnak

W7 Professional x64
 
 

It happens I have 8-10 on a regular basis
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2011   #19
Scoy

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Looks like you will need to put the 2TB drive in an enclsure and try to run WD LifeGuard tests to see if it is a bad one. From all indications its not working at all. I saw several negative reviews, along with good.
Here are the results of a Quick Test.

Test Option: QUICK TEST
Model Number: WDC WD2002FAEX-007BA0
Unit Serial Number: WD-WMAY01524304
Firmware Number: 05.01D05
Capacity: 2000.40 GB
SMART Status: PASS
Test Result: PASS
Test Time: 22:14:17, June 08, 2011

I will run an extended test over night, but I have a feeling the results will be the same. I don't think anything is wrong with the drive itself.
My System SpecsSystem Spec
09 Jun 2011   #20
Scoy

Windows 7 Home
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by GeneO View Post
Are you using the Marvell drivers and AHCI? If so you should try using the vanilla Windows AHCI driver. I use those rather than the Marvell myself.

Is your BIOS up-to-date? Any Marvell BIOS update will probably be bundled in the Motherboard BIOS update. Make sure you want to do this though, as you usually can;t flash your BIOS back to a previous version. See if there are BIOS release notes of changes that may address this issue - or wait for Intel support.
I am currently using the Marvell drivers and AHCI, but I began by using the vanilla Windows AHCI driver, which gave the same results.

BIOS are flashed and up-to-date.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 2TB Hard Drive won't work on Marvell 6GB SATA port




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Upgrading Hard Disk from SATA to SATA 3 Drive
The time has come for me to wipe the hard drive and re-install Windows 7 following a recent disastrous download that's effectively knocked out my Internet Explorer 11 and rendered Internet browsing difficult. My system has since become unstable and progressively slow and unfortunately, for some...
Hardware & Devices
Can I connect a SATA drive to an ESATA port?
I bought a cable with ESATA on one end and SATA on the other end. What am I supposed to do with it? I connected a standard SATA drive to one end and the other end to the ESATA port on the back of the computer, and used an external power supply for the drive. The BIOS does not see the drive. ...
Hardware & Devices
How do I transfer files from bad sata hard drive to new hard drive
Hi. I have a virus infected sata hard drive with windows 7 on it. It has the win 7 anti virus 2012 on it, and it's a cybercriminal virus. I have lots of files I want to transfer to the new sata drive. I already have windows 7 installed on the new drive. How do I get the files from the bad drive to...
Installation & Setup
Marvell 9128 Sata 3.0 [6Gb/s] manifesting as IDE
Good evening- I've been working these last few days on some recent upgrades to my GA-790FXTA-UD5 system, and I have found some puzzling issues. I did my original install of Win7-64 ultimate last year using the AHCI drivers from the beginning in order to get the extra speed at startup etc. ...
Hardware & Devices
SATA drive on IDE port with adapter
All the other problems seem to be the other way around. My 2 DVD writers are on the primary IDE port. Had 2 x 80GB HDD's on the 2 SATA ports. Upgraded 2nd HDD to 320GB. No problems. Decided to use left-over 80GB HDD as backup disk. Installed an adapter. Plugged into secondary IDE port on...
Hardware & Devices
Marvell 61XX 64bit sata driver don't work (Asus P5Q)
Just an FYI; Had to reinstall win 7 pro 64bit due to said Marvell sata 'DriveXpert' drivers not really working at all well. They *should* work according to Asus and they also *seem to work at first, but within hours of initial installation there were odd slowdowns, vanishing of drives in...
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 21:13.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App