Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Show us your SSD performance

31 Jan 2011   #1051
profdlp

Main - Windows 7 Pro SP1 64-Bit; 2nd - Windows Server 2008 R2
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by si8mon View Post
Thanks for all the help. Yeah i'm on AHCI and the Marvell Controller.

This a real newbie question, but how do you change to the Intel Controller?

Had a quick look through UEFI and couldn't find anything.

Thanks
The picture of your board I saw shows blue and white SATA connectors. Which color is for the Intel and which for the Marvel I could not see. It's probably stamped on the board, though.


My System SpecsSystem Spec
.
31 Jan 2011   #1052
essenbe

Windows 7 Enterprise X64/Windows 10 Enterprise X64/Windows 10 Pro X64/Linux Mint
 
 

For those of you thinking about a new Intel drive, you may want to wait.
Read this in the News forum.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2011   #1053
si8mon

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by profdlp View Post
The picture of your board I saw shows blue and white SATA connectors. Which color is for the Intel and which for the Marvel I could not see. It's probably stamped on the board, though.
Thanks!

I disabled the Marvel Controller and my reboot time went from 75 seconds to 28.

-----------------EDIT-------------------------------------------------------------
Show us your SSD performance-t4y5.png


I've ran the benchmarks again and well their pretty much exactly the same. :/
I'm running on a Sata 2 socket, that is because my Motherboard said that particuler socke would give me the best boot time. Would Sata 3 boost my SSD performance?


My System SpecsSystem Spec
.

31 Jan 2011   #1054
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by si8mon View Post
Here's my OCZ Vertex 2.
Attachment 135661

I've only had a quick look at the thread but i'm pretty sure my ssd is under-performing.

Anyone have any ideas how I can change this?

Thanks
I think there is a problem with HD Tune and the Vertex2. I had a similarly dismal picture. But my Atto test is great and my WEI is 7.6. Try Atto.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2011   #1055
society misfit

Windows 7 Professional
 
 

Ya I got some bizarre results from HD Tune that was not consistent at all. I wrote it off thinking it was because of the RAID.
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2011   #1056
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by society misfit View Post
Ya I got some bizarre results from HD Tune that was not consistent at all. I wrote it off thinking it was because of the RAID.
Absolutely right. Let me show you what funny HD Tune result I got and then compare that to the Atto data. Those measurements were taken 5 minutes apart.


Attached Thumbnails
Show us your SSD performance-vertex-data.png   Show us your SSD performance-vertex2.png  
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2011   #1057
society misfit

Windows 7 Professional
 
 

The one on the left is a single Force120 on an AMD SATAIII controller. The one on the right is 2 Force120 in RAID0 on an Intel STATAIII controller. Can’t find the benchmark with them in RAID on the AMD controller but it was all over the place…


Attached Images
Show us your SSD performance-hdtune_benchmark_corsair_cssd-f120gb2.png Show us your SSD performance-hdtune_benchmark_intel___raid_0_volume.png 
My System SpecsSystem Spec
31 Jan 2011   #1058
sygnus21

Windows 10 Pro
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by whs View Post
Quote   Quote: Originally Posted by sygnus21 View Post
I'm not really sure. According to OCZ they kind of hint no, but.....

Technical Discussion New Firmware releases and what you already see in the market and here on the forum. This involves FW1.24 thru FW1.28..

BTW 1.28 is available for download - OCZ Technology

As for the update, mine came with 1.27 out of the box when OCZ didn't even have that one listed on their download at first.... here's my post about it.... Show us your SSD performance

Bottom line is I'm not sure which is why I haven't moved to 1.28 yet.
Thanks for the answer. I guess I'll stay put.
Yeah. I might update one day just for the sake of it but.....
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2011   #1059
Dave76

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult x64 - SP1/ Windows 8 Pro x64
 
 

Edit:Oooppps, missed the last page, already been answered.
Quote   Quote: Originally Posted by si8mon View Post
Thanks for all the help. Yeah i'm on AHCI and the Marvell Controller.

This a real newbie question, but how do you change to the Intel Controller?

Had a quick look through UEFI and couldn't find anything.

Thanks

Check you motherboard manual, usually some of your SATA ports will be Intel and some will be Marvell.



Quote   Quote: Originally Posted by essenbe View Post
For those of you thinking about a new Intel drive, you may want to wait.
Read this in the News forum.
The most interesting is my last post, where I found this article.

Micron's ClearNAND: 25nm + ECC, Combats Increasing Error Rates

It's not just the Intel SSDs, it's all 25nm SSDs. Hope that they can find a solution.

Might just be the best thing to stay with 34nm SSDs, at least until they sort out this serious problem.

The new Intel 510, early reports are showing a very slow 20K IOPs at 4KB read and 4K IOPs at 4KB write.
I'm hoping that this is either a mistake or they are planning to release something with much better IOPs.

The current 120GB and 160GB have 35k IOPS 4k random read, 8.6k IOPS random write, You would think they would at least match this and should improve on it.
My System SpecsSystem Spec
01 Feb 2011   #1060
tw33k

Windows 7 Ultimate (x64) SP1
 
 

My Crucial C300 128GB drive ran beautifully on the Marvell controller. Since my ASUS U3S6 died and I've had to run it off a SATA 3GB/s port write speeds are way down.

This is what it was:
Show us your SSD performance-crucial_25_08_2010_1.png

Now, 4k write speeds are lucky to hit 30MB/s


My System SpecsSystem Spec
Closed Thread

 Show us your SSD performance




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Show us your SSD performance 2
Continued from: https://www.sevenforums.com/hardware-devices/18229-show-us-your-ssd-performance.html Benchmark Program Links: AS SSD Benchmark OR AS SSD Benchmark Download - Softpedia
Hardware & Devices
Show us your hard drive performance
I thought it would be interesting to compare everyones hard drive performances with screenshots from HD Tune utility (get from HD Tune). Maybe after some time we could produce a results table. So heres mine: Im going to show you the single WD Raptor X results first for interest: ...
Hardware & Devices
SSD show low performance
I bought a Samsung 840 EVO120Gb which is showing a very disappointing performance. My system is the following: Windows 7 Ultimate x64 Asus P7P55 WS GSkill 12gb Intel i5 760 2.8Ghz 4x Nvidia Quadro NVS 290
Performance & Maintenance
HDDs Show in BIOS, But Do Not Show in Disk Management
Hello, A newbie here that just completed a first-time new Win7 PC build. Successful installation of Win7 Pro on WD 600GB 10000 system drive. Went back and installed 4 additional HDD. (2) WD Caviar Black 1TB 7200 RPM and (2) WD Caviar 7200 500GB HDD from XP system that were used for storage. ...
Hardware & Devices
Show us your Mechanical HDD performance...
Since the SSD boys and girls have a "Show us your SSD Performance" thread, I thought I'd start one for us mechanical HDD owners. Simply DL, install, and run HD Tune and post screenshots of results here in this thread. Please also tell us the Make and Model of your HDD(s) and any other specs you...
Hardware & Devices
show hidden folders show file extensions thru registry
I am trying to setup a default user or machine setup for how win7 handles folder view options. I want show hidden folders to be set to on for all users and the hide extensions for know file types to be unchecked or turned off ffor all users (so extensions show) I have located them in the registry...
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:31.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App