Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: PC takes too long to bios POST.

29 Nov 2011   #1
4hya

windows 7 x64
 
 
PC takes too long to bios POST.

topic says it all. i have corsair tx650w. and I don't know if the psu causes this phenomena


My System SpecsSystem Spec
.
29 Nov 2011   #2
Sedril

Windows 7 Ultimate SP1 x64
 
 

Make sure to go through the bios and turn off any and all features you aren't using...

Things like PXE boot, and any other boot features. Turn off any parallel and serial ports, and make sure your boot order and drive order are all set correctly and you don't have any extra boot processes...

Many times its the bios searching for things that aren't there that makes the post go so long...
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #3
4hya

windows 7 x64
 
 

actually. the post process is quick. i'll upload a video of the problem
My System SpecsSystem Spec
.

29 Nov 2011   #4
4hya

windows 7 x64
 
 

the time before the cpu sends signal to the monitor is what is slow. after sending the signal. it starts the post process
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #5
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

The BIOS checks all the devices. If you have a lot of gear hanging off the ports, it is liable to be slow. For a test, disconnect everything (not the mouse and keyboard of course) and see whether that helps.
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #6
4hya

windows 7 x64
 
 

i've tested it with no avail. removed everything. even the hdds.
My System SpecsSystem Spec
29 Nov 2011   #7
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Hmm, then there is another problem. Don't know. Maybe a BIOS update helps - if a newer version is available from the manufaturer of the board.
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2011   #8
TVeblen

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 64 Bit Home Premium SP1
 
 

The order that things happen is important. A more detailed description of your symptoms would help.

Is this a laptop? The Post - Boot - Startup procedure is slightly different in a laptop than a desktop.

In a modern laptop the sequences are normally:
  1. Push the power button
  2. A black screen with a small flat curser appears in the upper left corner of the screen for a very short time.
  3. A "Splash Screen" appears with the Brand Logo of the laptop and a message at the bottom instructing you how to get into the BIOS settings.
  4. The screen goes dark again for a second or two, the small flat curser appears in the upper left corner of the screen and blinks a couple of times.
  5. The "Starting Windows" message appears.
Where in this sequence does your, I'm assuming laptop, freeze and delay?
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2011   #9
4hya

windows 7 x64
 
 

as you can see in this video.
Code:
http://youtu.be/76MPdIQtulcp
it takes too long for the pc to show the POST screen.
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2011   #10
4hya

windows 7 x64
 
 

I am OC'ing this system.. but I've tried this with the default BIOS settings. and even flashed the new BIOS version
My System SpecsSystem Spec
Reply

 PC takes too long to bios POST.




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Why it takes so long to shut down?
I have a Skylake i5 6600K CPU, a Z170 MoBo and 8G DDR4 3000 . Win 7 HP is on a Samsung 850 Pro and \Users is on a HDD (2xWD500 Block on RAID 0 array). It's a powerful machine and everything runs without issues. On a cold start, It takes about 40 Sec from POST to Skype log on. What is...
Performance & Maintenance
Not sure on POST error..one long (i thnik, 3 short) then another long
Built 2 computers before and havent had this headache. New ASUS P9X79 pro and a x79 platform processor. I have the recommended brand, type of RAM. Just completed everything (well much earlier today) . When I power on, it shots off very momentarily, turns back on, flashed a bunch of codes...
Hardware & Devices
Bios takes long time to load
I am having a sony vaio leptop RAM 3GB GPU ATI 4SERIES 1.5GB PROCESSOR AMD ANTHLON 2 DUAL CORE 2.1 GHZ my bios is taking 30 to 40 sec to detect the hard drive when booting up .. you can watch the video here of my lep boot up problem - YouTube i have not connected any external drive and still...
General Discussion
Yammm takes too long !
Hey, Im having trouble with yammm It takes so long for it to fetch the metadata for a single movie ( i have 210) It usually takes about 45 mins for one movie. I have added it to firewall exception and added it to my kaspersky safe trusted apps I even tried disabling my av all together
Media Center
Backing-up takes too long.
I have pruned my hard disk and archived a lot of my video files, this has left my C:drive storing 252 GB out of a total capacity of 1..15 TB. I have now backed up the C:drive to an external hard drive (I:) and the backup has a total volume of 452 GB. Incidentally, it took nearly 4 hours to...
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:44.
Twitter Facebook Google+