Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: USB Ports constant problems

31 Oct 2009   #11
BorgVampire

Windows 7
 
 

Well blow me down with a feather, it worked. A simply power down for 5 minutes and the front usb ports are back up and running. Well I hope this helps someone else too and the above post that its a Hybernation thing. Good luck with yours.


My System SpecsSystem Spec
.
31 Oct 2009   #12
Darryl Licht

Windows 7 Ultimate 64 bit Steve Ballmer Signature Edition
 
 

Yes, there are many here with wake from hibernate issues!

My system was on all night and refused to completely wake up this morning... a reboot solved it.

If the USB issue is not connected to a wake from hibernate state, then I'd suggest looking to your mobo manufacturers for a Win7 USB controller driver(s)... that is if you havent already.
My System SpecsSystem Spec
01 Nov 2009   #13
BorgVampire

Windows 7
 
 

Well even after taking out the possibility of my PC going into Hibernation Mode yesterday I left it able to go into Sleep Mode. Today I left the PC on whilst I ate a meal in another room and when I came back the front panel USB's were off again. Obviously even Sleep Mode is not working correctly but a 5 minute reboot will bring them back out of Sleep at least. So now I am having to put my machine into High Performance Mode to keep the front panel USB's alive and ready. There must be an update for this but Windows 7 has not offered me one for it yet. Ah well never mind life goes on.
My System SpecsSystem Spec
.

01 Nov 2009   #14
Darryl Licht

Windows 7 Ultimate 64 bit Steve Ballmer Signature Edition
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by BorgVampire View Post
...a 5 minute reboot will bring them back out of Sleep at least.
Your PC should boot much faster than 5 minutes with your specs and Win7... how long have you had Win7, and were reboot times this slow before Win7... with your other OS?
My System SpecsSystem Spec
01 Nov 2009   #15
labecs

Windows 7
 
 

Update: I gave up and finally did a clean install. The problem with the USB ports is gone! Today I'm testing using the ports in the monitor which were immediately rejected in my last installation. So far so good. I am now having a different set of problems, this time related to Windows Explorer and the computer slowing down...
My System SpecsSystem Spec
01 Nov 2009   #16
Darryl Licht

Windows 7 Ultimate 64 bit Steve Ballmer Signature Edition
 
 

labecs:

Please keep us updated on your progress, but glad to hear that is seems you solved issue with a fresh clean install!
My System SpecsSystem Spec
02 Nov 2009   #17
BorgVampire

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Darryl Licht View Post
Quote   Quote: Originally Posted by BorgVampire View Post
...a 5 minute reboot will bring them back out of Sleep at least.
Your PC should boot much faster than 5 minutes with your specs and Win7... how long have you had Win7, and were reboot times this slow before Win7... with your other OS?
Daryl you didn't read the previous post that mentioned the need for the PC to be off for 5 minutes to enable any residual electricity to drain from the PC before the reboot, hence the 5 minutes. It actually takes about 2 minutes to reboot but the extra 3 minutes was for the power to drain out so no memory of the fact that the front panel usb ports being unpowered would remain.
My System SpecsSystem Spec
06 Nov 2009   #18
geezer49

Win7
 
 

Same problem here with my external HD and a new iTouch. Worked great under Vista x64 but fails under Win7 x64. (Intel quad core 4g RAM) 6 USBs plus external powered hub. Tried various ports with no success. Makes it part way through a backup/sync and come up with a "unknown device" error. It doesn't see the device again until I reboot.
My System SpecsSystem Spec
09 Nov 2009   #19
labecs

Windows 7
 
 

Well, I had to do another clean install of Win 7 and the USB problems are gone.
Thank you all for your input!
My System SpecsSystem Spec
10 Nov 2009   #20
bammaster

Windows 7 Home Premium 64-bit
 
 

I have the exact same problem. when i turn computer on i can get maybe 2 minutes of USB usage before i get the malfunction error. All my front USB ports worked great on vista but once i upgraded within a week they refused to work. This goes for all storage devices including my iPod touch(which is awaiting restore but cannot), and two of my flash drives, a U3 enabled and a SD USB Card adapter. However my USB keyboard, Bluetooth adapter, and USB printer work fine in the back ports. IF anyone finds a fix please post it here it is so annoying and makes transferring files to work on at home impossible. It seems to be a problem with MASS STORAGE DEVICES, not all USB devices, except with those few having problems with mice and keyboards. If you are using a desktop try moving them around. IF they are plugged into front USB ports move to back to the COM ports, i believe they are called. However that is all i know that seems to work.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 USB Ports constant problems




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
A few Creative Sound Blaster Z problems. (Sleep Mode, Front Ports)
I have a few issues with my Sound Blaster Z card... The first is that when my computer wakes up from sleep mode the sound stops functioning. In Foobar2000 I get this error message. Unrecoverable playback error: A device attached to the system is not functioning. (0x8007001F) I can't get...
Sound & Audio
Constant BSOD after previous problems
Hi all, Around 5 days ago now I installed a new CPU fan, went to start my PC back up but got no display, I then tried all the obvious things such as resetting the battery and then resetting BIO's to factory defaults but nothing worked, I then remembered that back when I first built the PC I had...
BSOD Help and Support
Constant problems after getting SSD.
I recently got an SSD about a month back (60gb vertex plus) and after installing windows 7 on it I've had constant problems since, the first few days after a clean install are fine, no problems, then I start to get a few symptoms after a few days: -Windows constantly wants to perform CHKDSK on...
General Discussion
constant connection problems
Hello, I've searched in the forum before posting but i couldn't find any solution to my problem. Since i updated to windows 7 ( ultimate 64x ) i've experienced some issues with my internet connection. The connection set at the house is 10mb but the internet speed that reaches to my desktop (...
Network & Sharing
Problems with usb ports and express card slot
Hello, First of all I apoligise if this is in the wrong section, so please move it if it is. Im having massive trouble with my USB ports, I have searched and searched the internet using different search fields and I keep coming across the same answers. My computer knowledge is only that of an...
Hardware & Devices
USB Ports Working Incorrectly, Constant Crash
Specs can be found at: Newegg.com - Gateway DX4720-03 Pentium dual-core E5200(2.50GHz) 4GB DDR2 640GB NVIDIA GeForce 7100 Windows Vista Home Premium 64-bit - Desktop PCs It was a Windows Vista 64, but I upgraded it to Windows 7 64 bit. After that, the USB Ports will recognize things in Windows...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:28.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App