Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Pc not recognising all cpu's after going back to w7

22 May 2016   #1
EnzoS

Windows 7 Professional x64
 
 
Pc not recognising all cpu's after going back to w7

Hello,

Ive tried windows 10 and went back to 7 because of audio issues.

When I check it on programms like prime95 or speedfan, only 3 out 4 of my cores aren shown or 6 instead of 8 threads.

The device manager shows 8 cpu's though

Here screenshots of prime95, speedfan and the device manager

Imgur: The most awesome images on the Internet


My System SpecsSystem Spec
.
23 May 2016   #2
EnzoS

Windows 7 Professional x64
 
 

Nothing?
My System SpecsSystem Spec
23 May 2016   #3
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

Is your system set like this.



Pc not recognising all cpu's after going back to w7-test.png


My System SpecsSystem Spec
.

24 May 2016   #4
EnzoS

Windows 7 Professional x64
 
 

The only difference is that I do have the "Number of processors" checked and got it to my max which is 6 and I am 100% sure that before all the OS upgrades it was 8

Btw I also want to mention that my Performance monitor also only shows cpu 0-5 instead of 0-7
My System SpecsSystem Spec
24 May 2016   #5
Layback Bear

Windows 10 Pro. 64/ version 1709 Windows 7 Pro/64
 
 

Make yours just like the one in my picture.
No check marks in processors or memory.
My System SpecsSystem Spec
24 May 2016   #6
EnzoS

Windows 7 Professional x64
 
 

As easy as that! Thanks!

The microsoft forums was telling me to reinstall my windows completely :O.

I guess there is a difference between them and this forum
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Pc not recognising all cpu's after going back to w7




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Not recognising USB HDD,s
Hi all. As of a few days ago, computer not recognising plugged in USB hard drives. Have to assign drive letter via Disk Management to access the drive. I don't understand why this should suddenly occur. I am not aware of anything untoward happening that results in this very annoying glitch....
Hardware & Devices
USB 3.0 not recognising anything
I've just finished building a PC, and the mobo's CD installed some of Intel's USB 3.0 drivers. They seem to be up to date, as I have tried updating them via Gigabyte and Intel's website. However, whilst they provide power, they will not recognise any drives. My Device manager is shown below ...
Hardware & Devices
Not recognising WD 3 TB USB Drive (sometimes)
Hi I have a WD My passport 3 TB drive I have been using for backups. I am having issues with it, sometimes I can plug it in, as I did last night, all files and folders showing and I used macrium reflect and did a backup of my data. However I look at it this morning and first it shows the...
Hardware & Devices
USB not recognising drives
When I connect a USB SATA drive to win7 pro 32bit it cant see it. Power is getting to the devices since the light comes on. Changed to another port to no avail. It and another drive work on a laptop nearby. An Epson printer is USB enabled as well. Changed the port and that's recognised. Can...
Hardware & Devices
Only recognising 1GB RAM
Hi I have just upgraded to Windows 7 from XP... I have 2GB RAM installed on my laptop but for some reason Windows 7 is only recognising 1GB ?
General Discussion


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:55.
Twitter Facebook Google+