Front USB 3.0 ports not working?

Page 1 of 2 12 LastLast

  1. Posts : 378
    Windows 10 Pro x64 (UPGRADED - 10/20/2016)
       #1

    Front USB 3.0 ports not working?


    Hey guys.

    I'm having a rather unusual issue with my USB 3.0 ports (Asmedia) on the front side. The back ones work fine so I'm unsure if it's anything to do with the drivers or even in the BIOS? Could anyone suggest any troubleshooting methods?

    CPU-Z validation for specs below.


    Speccy information:
    http://speccy.piriform.com/results/H...ILoZXHuZf1JjAh
      My Computer


  2. Posts : 2,167
    Windows 7 Home Premium 64-bit
       #2

    What does Device Manager show, any issue with USB Controllers?

    Make sure the case USB ports wire connector is plugged into the Motherboard. Unplug then plug the connector back in.

    John
      My Computer


  3. Posts : 378
    Windows 10 Pro x64 (UPGRADED - 10/20/2016)
    Thread Starter
       #3

    Nothing out of the ordinary appears in the DM. No driver issues appear at all. BIOS settings are enabled and the connector is plugged in. The USB 2.0 ports work and they're on the same circuit board.
      My Computer


  4. Posts : 1,872
    Windows 10 Pro x64, Windows 8.1 Pro x64, Windows 7 Ultimate x64 SP1,
       #4

    The USB 3.0 and USB 2.0 do not use the same type connector on the motherboard. I would check that the USB 3.0 connector, which is much wider than a USB 2.0 is actually connected to the board or are you saying that the USB 3.0 ports are working as USB 2.0?
      My Computer


  5. Posts : 378
    Windows 10 Pro x64 (UPGRADED - 10/20/2016)
    Thread Starter
       #5

    USB 2.0 ports work fine on both front and back. USB 3.0 ports on the back work fine, but on the front, they don't. I know the difference between USB 2.0 / 3.0. What I mean is, the USB 2.0 and 3.0 ports are on the same front panel.

    I have 2 USB 2.0 ports, a firewire port, e-SATA port and 2 USB 3.0 ports along with a headphones/microphone jack on the front panel.

    EDIT: Just checked the connections to the motherboard for the front panel, it's connected. (obviously as USB 2.0 ports and the 1.5mm jacks work)

    EDIT: Checked Event Viewer and I find a lot of "hcmon" warnings.
    Code:
    Log Name:      System
    Source:        hcmon
    Date:          12/08/2016 02:42:43 PM
    Event ID:      0
    Task Category: None
    Level:         Warning
    Keywords:      Classic
    User:          N/A
    Computer:      Kyle-PC
    Description:
    Detected unrecognized USB driver (\Driver\usbfilter).
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
      <System>
        <Provider Name="hcmon" />
        <EventID Qualifiers="32768">0</EventID>
        <Level>3</Level>
        <Task>0</Task>
        <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
        <TimeCreated SystemTime="2016-08-12T13:42:43.878055700Z" />
        <EventRecordID>1539765</EventRecordID>
        <Channel>System</Channel>
        <Computer>Kyle-PC</Computer>
        <Security />
      </System>
      <EventData>
        <Data>\Device\hcmon</Data>
        <Data>\Driver\usbfilter</Data>
        <Binary>00000000020028000000000000000080000000000000000000000000000000000000000000000000</Binary>
      </EventData>
    </Event>
    Front USB 3.0 ports not working? Attached Files
    Last edited by IoNGeNeRaL; 12 Aug 2016 at 10:14. Reason: Added more information.
      My Computer


  6. Posts : 2,167
    Windows 7 Home Premium 64-bit
       #6

    Try switching to a different USB header on Motherboard.
    Check wiring plug connections to Front Panel.
    Try a different USB Panel.
    Try a different USB Cable.

    There's still a possibility it's a driver related issue. May need to download new drivers from Manufacturers site.

    Bios USB setting?

    Have the front USB ports ever worked?

    John
    Last edited by AmericanPharaoh; 12 Aug 2016 at 11:51.
      My Computer


  7. Posts : 1,872
    Windows 10 Pro x64, Windows 8.1 Pro x64, Windows 7 Ultimate x64 SP1,
       #7

    Do you have your USB 3.0 connected to this connector on your motherboard? Red USB 3.0 motherboard .
    connector? Blue connector typically comes from front panel.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Front USB 3.0 ports not working?-usb-3.0-con.png   Front USB 3.0 ports not working?-usb-3.0.jpeg  
      My Computer


  8. Posts : 378
    Windows 10 Pro x64 (UPGRADED - 10/20/2016)
    Thread Starter
       #8

    Yes, they are both connected. They all worked 2 weeks ago before I had my latest BSOD issue to which I had posted here.
      My Computer


  9. Posts : 3,187
    Main - Windows 7 Pro SP1 64-Bit; 2nd - Windows Server 2008 R2
       #9

    Uninstall the USB 3.0 controller, let Windows find it again, then see if it straightens itself out.
      My Computer


  10. Posts : 20,583
    Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
       #10

    IoNGeNeRaL said:
    The USB 2.0 ports work and they're on the same circuit board.
    Hi,
    What do you mean on the same circuit ?

    How many usb3's and 2's are there on the same single usb3 port on the board ?
      My Computer


 
Page 1 of 2 12 LastLast

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:13.
Find Us