Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 on 4tb drive not function correctly..

05 Dec 2016   #1
newborn9292

windows 7
 
 
Windows 7 on 4tb drive not function correctly..

Guys, I've spent pretty much like week on this, and it's really driving me totes crazy, long story short, I tried to be smart and install 4TB hard drive on windows 7 as my OS hard drive, I know windows supports 2TB, but you can format your hard drive to GPT to allow full drive to be used, my old 500gb drive would get constantly filled up in months and had nothing I could delete to free up space, so because I had a spare 4TB laying around(Hardly used) I wanted to have 1 4tb hard drive for OS and an other for games, but for some weird.. reason my COMPUTER wont allow it, it's about to sleep outside,
My issue is this, install windows 7 on my WD BLACK 4TB hard drive. installs, boots fine, when i start installing stuff it acts like it will crash sometimes etc (Sometimes it does) depends, also odd thing i've noticed sometimes the hard drive will jump FROM NORMAL TO full, change sizes, back to normal etc., Yes I've checked cables, I've tested for bad hard drive, still stuck here... U have 2 drives 4TB exactly the same, both same problem.


and it crashes when trying to install my anti virus.


My System SpecsSystem Spec
.
05 Dec 2016   #2
samuria

win 8 32 bit
 
 

Welcome to the forum. Win7 doesnt nativly see 4tb drives you have to either use software to install it as 4tb or create 2 paritions of 2tb see

My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2016   #3
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

Please edit your profile with ALL your hardware specs.
GPT is only supported on Win 7 64 bits and under a UEFI BIOS.
Once you give us your hardware specs, we will see if it's possible to use the 4T disk on your computer.
My System SpecsSystem Spec
.

07 Dec 2016   #4
newborn9292

windows 7
 
 

I had a major break through, so I was in the mist of making a video of my problem, to post here, to give you more information, I was having said problems as always, but when i was installing my ANTI VIRUS (Normally fails on the last step and crashes me) I just randomly thought of trying to hold my Sata cable in place to make sure it was in right. (AND MAGIC IT INSTALLED) and drive seems to act normal now! not sure if all WD but my black one doesn't have those clips that holds the sata cable in place.. so it's easy to move or not be in right, I just adjusted the cable abit so it wasn't as twisted.. don't want to speak to soon! but so far not noticed any of the issues like before!


minor update, so after finally getting it to install and work correctly, found out it sometimes (STILL disconnects) but doesn't crash, the drive storage level bar will disappear.. but will disappear in a few.. I used to use black 6gb sata cables that has a latch, but it appears my WD black does not.. so the cable doesn't fit nice and snug. and is lose.. (Most likely why it disconnects., I have changed cable to a red standard cable with no latch, but it appears to click in nicely much better than the other cable, got to pull it real hard to get it out. so that's good. didn't think it was 6GB, but crystal info hard drive program tells me it is. anyway, no idea how the driver functioned as a data drive fine, and never noticed this issue until trying to put windows 7 on it.
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2016   #5
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Yes, even a cable without a clip should stay in firmly, good job getting that loose one out.
My System SpecsSystem Spec
07 Dec 2016   #6
newborn9292

windows 7
 
 

well, spoke to soon, noticed youtube/videos having this line issue, so i did an other reformat with the better fitting sata cable, ran into the same issue I normally do, no idea why i've reformatted 100 times, and out of the blue it allowed me to install my ANTI VIRUS fully, but this time it didn't even though I thought lose sata cable was the cause.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2016   #7
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

You ran into the same issue you always do, don`t know why........ Well that is telling you something is wrong and you keep doing the same thing over and over trying to get a different result.

Step 1, make sure all your hardware, cables etc, whatever, is perfect before you proceed. Spare 4 TB drive laying around, hardly used.i Why is it laying around ? Did you buy it new ? How do you know it`s in good order ?

Start at square 1, delete the entire drive to unallocated space, make sure you are installing in UEFI mode, don`t create any partitions, and just click next. You can make partitions later if you want.

Don`t start installing anything until windows is fully updated and running fine for a week.

Read step #2 to get windows update working properly and fully updated.

Windows Update will not update and I've tried multiple fixes
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2016   #8
newborn9292

windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by AddRAM View Post
You ran into the same issue you always do, don`t know why........ Well that is telling you something is wrong and you keep doing the same thing over and over trying to get a different result.

Step 1, make sure all your hardware, cables etc, whatever, is perfect before you proceed. Spare 4 TB drive laying around, hardly used.i Why is it laying around ? Did you buy it new ? How do you know it`s in good order ?

Start at square 1, delete the entire drive to unallocated space, make sure you are installing in UEFI mode, don`t create any partitions, and just click next. You can make partitions later if you want.

Don`t start installing anything until windows is fully updated and running fine for a week.

Read step #2 to get windows update working properly and fully updated.

Windows Update will not update and I've tried multiple fixes

what I meant was. the hard drive was bought brand new, but i only ever used 1 the one connected, but ill try what you said. what is weird is got my OS on my older seagate 500gb drive, and no issues.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2016   #9
AddRAM

Windows 7 Pro x64 Windows 10 Pro x64
 
 

Exactly, but was that install done on the 500 GB drive in a non UEFI fashion on a MBR initialized drive ?

If it was, then you can`t just try to use a 4 TB drive without making changes in the bios.


These questions must be answered.

I can`t see how you`d run out of room for windows on a 500 GB drive, I would have just added the 4 TB drive as storage.

But that is of no concern now, just get your install done.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2016   #10
newborn9292

windows 7
 
 

Well, basically I know the drive needs to be GPT format, and yes I do boot the cd drive in UEFI mode, and it installs, and shows all 4TB etc... but what is weird is when i did a re-format yesterday decided to hold in the sata cable, and the program that normally doesn't install/crashes started to install, so I assume it was the sata cable, but i did an other re-format after that due to a video issues on website displaying a line in the video, and used the better fitting cable, but noticed my hard drive as always was changing sizes while i was installing etc, like it went from empty to red, slow down/crashes, so at this stage i am a little stumped, and i have re-installed over 100 times, trying same things/different.

and yes the sata cable i used have latches but for some reason wouldn't latch on to my WD black drives, but the red one I had laying around didn't have latches but appeared to still click in nice and snug.. so i really thought that was my issue.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 on 4tb drive not function correctly..




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Invalid MS-DOS Function error copying from UDF (DVD) to NTFS USB drive
Yes. I know there are many answers to this problem. Unfortunately I have tried as many as I can find and nothing works for me. Optimize, Defrag and Chkdsk will not work on the DVD-ROM and neither the Registry fix or the MS CD Hotfix work. Specifically, I am trying to transfer RAW .NEF files...
General Discussion
"Open with" function not working correctly
Hi everyone, I use this piece of software called SAI, and basically I want to set all my .sai files to open with a new version of the software. I've made sure to delete all copies of the old .exe, but I'm having a very strange and irritating problem. When I write click on a .sai file and go to...
Software
change drive letter, affects program function?
i have most of my programs installed to a drive (partition) other than C: so if i change the drive letter of that partition, i'm pretty sure that all of the references to all of those programs in the registry will not be updated accordingly... so then some of the programs won't be able to...
General Discussion
System restore will not function correctly.
I've had my laptop for a number of years now and within the past 2 years it would not allow me to do a return to factory default, so i just left it alone. But now i bought a very expensive Rosetta stone package and will not download because of my firewall. My firewall is giving me a code error five...
Installation & Setup
Windows 7 Search Function Not Working Correctly
Hey all, I've recently tried running a search for a simple program (I think it was the Disk Cleanup). What I normally do is click the "start" button, then immediately above it on the start menu, I begin my search. Typically, the search pulls up several different items while I am typing what I...
General Discussion
3rd SATA hard drive won't format correctly
m/b: ASUS P5Q-EM CPU: Intel Core 2 Duo E8400, 3000 MHz (9 x 333) O/S: Microsoft Windows 7 Ultimate RAM: 8GB Hard Drive: 2 x SATA 250GB - Hitachi Deskstar T7K250; Seagate Barracuda 7200.10 250310 DVDROM: ASUS DRW-2014S1 ATA Device x 1; ASUS DRW-24B1LT ATA Device x 1 I have two SATA hard drives...
Hardware & Devices


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:10.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App