Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HDD doesn't work in AHCI mode anymore

11 Mar 2017   #1
7R4C3

Windows 7 Ultimate x64
 
 
HDD doesn't work in AHCI mode anymore

Hi,



I want to switch my HDD to AHCI mode. It used to be in AHCI, but ever since a CMOS reset it was set to Native IDE again.


Now it will give me a 0x0000007B BSOD on boot when I set it to AHCI in BIOS. I did regedit msahci and pciide "Start" to 0, and tried booting in safe mode too, but the blue screen hits all the same.


What else can I do? Is it possible the msahci driver stack is corrupted? Can I repair it?


Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
11 Mar 2017   #2
samuria

win 8 32 bit
 
 

If Windows was installed in one more and you then change it then it won't be happy you may have to do a repair or reinstall
My System SpecsSystem Spec
11 Mar 2017   #3
Lady Fitzgerald

Win 7 Ultimate 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by samuria View Post
If Windows was installed in one more and you then change it then it won't be happy you may have to do a repair or reinstall
Huh? Installed in one more what? Also, is the period key on your keyboard broken?
My System SpecsSystem Spec
.

19 Mar 2017   #4
7R4C3

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by samuria View Post
If Windows was installed in one more and you then change it then it won't be happy you may have to do a repair or reinstall
Thanks, but I know for a fact the SATA mode can be changed after having installed Windows.

It worked once, but now for some reason it doesn't anymore...
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2017   #5
johnhoh

Win7 pro x64
 
 

If you are saying that windows will not boot to safe mode using either AHCI or IDE mode in bios, that it fails in both, then you need to do a repair install.

But if you can get to safe mode somehow, its just a matter of telling your registry what mode you want and making sure bios matches it. This post tells you what to change, though it sounds from your post that you are familiar with this registry setting.

How to Change SATA Hard Disk Mode from IDE to AHCI / RAID in BIOS after Installing Windows? - AskVG
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HDD doesn't work in AHCI mode anymore




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
autorun.inf doesn't work anymore
Hello there. I've had my autorun.inf file for every of my hard drive partitions (5 of them), with an *.ico file, and it worked flawlessly til today. My config file was: ICON=AUTORUN\name.ICO For example name.ICO was placed in C:\autorun\ and it was called from that autorun.inf. Like I...
General Discussion
ALT-TAB doesn't work anymore...
Hello everyone, Yesterday I suddenly noticed that my ALT-TAB wasn't working anymore, Ive searched google for hours on how to fix it but i couldn't find anything that fixed my problem. When I press Alt-Tab, I get a menu with File, Edit, View, Tools and Help in the window that I currently have...
General Discussion
Google Chrome doesn't work anymore ...
Hello my friends, One day, suddenly, when i opened the chrome, it didn't open any web page; And i almost waited for 5 minutes.. nothing
Browsers & Mail
USB headset doesn't work anymore
I recently bought a new graphics card for my computer, and since then I've updated windows and installed it's drivers. The problem I have had since buying the video card, is that no USB headset's now work with my computer. I've tried updating my audio drivers (which doesn't give me any sound at...
Sound & Audio
Dual boot with XP doesn't work anymore...pls help
Ok, a bit of a background on this: I HAD a dual boot with XP and Win 7 on two separate drives with a menu system at the beginning. a) XP on an IDE - 80gig - installed first about 3 years ago b) Win7 64 bit - SATA 1T - installed in the new year. I lost the 80gig drive and so I bought a new...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 06:09.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App