Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Impending MoBo failure? AsRock 890GX Pro 3 failed to boot

5 Days Ago   #1
cooltouch

Win7 Ulitmate x64
 
 
Impending MoBo failure? AsRock 890GX Pro 3 failed to boot

Well, the title sez most of it. When I switched on my computer this morning, it powered up, but that was it. The monitors' lights remained amber (usually they turn green once the computer enters POST). The 890GX has an LED that indicated boot status and error codes. It was showing E8. I did a search on this and found, on AsRock's website where this refers to the MoBo not liking the slot the memory is in and directs one to change the slot to the preferred one. Turns out I already had my memory stick in the correct slot. So . . . what now?

I tried shutting the system down and rebooting a couple of times. Each time I switched on the system, the E8 code immediately lit up. I thought that was a bit strange. And then I remembered, thankfully, that with an ATX MoBo, it isn't really off until one shuts off the power supply. So I did this, and whaddyaknow? It booted. Now Win7 is up and everything appears to be normal. The LED flickered through a bunch of codes as the system was booting and now it's off altogether. A good sign?

But my question for the Groupmind is this -- should I be concerned that this condition is the first sign of a MoBo failure, or was it perhaps just a hiccup. I hope the latter because I really like this MoBo a lot. It's an older unit, but it supports 8-core processors (mine is "only" 4-core), up to 32GB of memory, USB 3.0, SATA3, and more, plus it has 3 PCI slots (which I need for some legacy stuff) and has a 1394 port, which I also need.

Any advice or perspective you may be willing to provide is appreciated, as always.


My System SpecsSystem Spec
.
5 Days Ago   #2
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

It's very hard to tell what caused the problem.

What power supply do you have??
Because you state you turned the power supply off and then back on, things starting to work again.

You have a old system, I think would be very happy with a new power supply.
Some where in the 650W power range.

I would also suggest checking all connections to and on the motherboard.
Also check the power and connections from the wall outlet to the power supply.

A couple of suggestions.

https://www.amazon.com/EVGA-SuperNOV...ly%2Bevga&th=1

https://www.amazon.com/EVGA-SuperNOV...ly%2Bevga&th=1


Jack
My System SpecsSystem Spec
5 Days Ago   #3
Megahertz07

Windows 7 HP 64
 
 

As you mentioned, ATX is always powering the MB with the 5V, even with the computer off.
I would just make a memory check. %windir%\system32\MdSched.exe
My System SpecsSystem Spec
.

5 Days Ago   #4
cooltouch

Win7 Ulitmate x64
 
 

Megahertz, I performed the memory check and it came back with no errors. Glad for that.

Jack, the power supply on this machine went south about a year ago, so the "new" one's only about a year old. It's a 500w unit, which is plenty for the sort of stuff I do. No gaming, for instance. This is primarily a digital audio workstation. I use it for writing music, which usually doesn't put too much of a demand on a system. My DAW software has a little box that shows disk and CPU use because if it gets too high it can cause stutters, clicks, and pops in the recording and playback. This machine is typically barely above idle in both disk and CPU usage, which is right where I like it.

I will check all the connections as you recommend, though. But again, I think it's probably not that. I swapped cases when I changed the power supply, so it was really not much different from assembling a new machine.

I'm gonna keep my fingers crossed for now, touch wood, and hope this was just a hiccup.
My System SpecsSystem Spec
2 Days Ago   #5
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1
 
 

Exactly what power supply do you have.

Please post a web site so we can see the specs of the power supply.

Jack
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Impending MoBo failure? AsRock 890GX Pro 3 failed to boot




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
mobo: biostar or asrock
im planning which to choose from biostar h61mgv3 or asrock h61m vs r2.0 i dont care much about prrformance, i care more in reliability and durability im not much of a hard core gamer. but i play atleast 5-8hrs a day. which board is better spec pentium g2020 4gb ddr3 1333 ram 500watt psu
Hardware & Devices
boot failure after transferring W7 HD to new mobo using sysprep
I have been trying to transfer my HD with W7 enterprise32 to a new motherboard (Asus p8z77V). I followed the nice tutorial illustrating the use of sysprep prior to the swap (method one), everything went fine but when I booted my sysprep system on the new mobo it booted in W7 for about 15 sec and...
Installation & Setup
AMD Asrock 890gx Extreme 3 Issue
Keep getting BSOD if I shut down the system for the day, switched on the next day. Always get STOP 0x0000000E error and then restart a few times, can go into Windows. Strange. Subsequent reboot does not cause this problem. :confused: Is Windows 7 . . . - x64 MSDN version - New hardware and...
BSOD Help and Support
New AM3 MoBo - 880G or 890GX?
Sorry for the long post, and it doesn't have anything to do with windows 7 as such, but I hope you'll bear with me :) I'm going to swap out my current 770G motherboard (MSI 770-C45) for one with integrated graphics so I can use the AMD SurroundView feature to run a third monitor. Rather than...
Hardware & Devices
asrock mobo / usb2
Hi all I have an asrock 775dual-VSTA and I recently upgraded to Windows 7 Ultimate, 32bit. Things seemed fine, but I realized my USB was performing very slowly. For example, it takes hours and hours just to upload a few albums to my iPod. I presume it's a motherboard driver problem....
Drivers


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:36.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App