Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: High CPU usage after upgrading 1GB to 2GB DDR400 PC3200

23 Nov 2009   #1
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 
High CPU usage after upgrading 1GB to 2GB DDR400 PC3200

Hi..
Uhmm I'm having a problem in my pc after upgrading my 1GB DDR400 PC3200 memory by adding another 1GB DDR400 PC3200.
Before I installed the new memory, loading after the bios only take 20-30 sec and the CPU usage is normal.
After installing the new memory the loading after the bios takes 2-3 mins and by just opening "my computer" the CPU usage is hitting at 100%.
I tried to install a fresh copy of my OS but still having the same problem.
Is there any incompatibility?

********
Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (2 CPUs)
Motherboard: ASUS P5RD1-VM
HDD: 320GB SATA
VCard: Radeon X550
********

Need Help. Thanks


My System SpecsSystem Spec
.
23 Nov 2009   #2
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Hi.

Update to the latest bios if you aren't running that yet.

ASUSTeK Computer Inc.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #3
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 

ok I'll try.

Thanks for the reply. ^_^
My System SpecsSystem Spec
.

23 Nov 2009   #4
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 

The BIOS is updated to 1104, but still having the same problem.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #5
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Now visit the maker of your ram modules for your specific ones. Find the Vdimm (ram voltage), frequency and timings. Set the bios accordingly.

If you need to know exact model of ram, use the spd tab of CPU-Z.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #6
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 

I used CPUz and this is the stats of both slot.

Imageshack - slot1
Imageshack - slot2
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #7
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Try setting the Vdimm in bios to 2.65v and see how it goes.

And also, show me a screenshot of CPU-Z memory tab.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #8
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 

My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #9
patuch

Windows 7 Ultimate 32-bit
 
 

I can't find where can I adjust Vdimm in my bios.
here is the list options of my bios.

****
Main Menu
____ Basic information about my system.

Advanced
____ USB Configuration
________ Module Version...

____ JumperFree Configuration
________ AI Overclocking

____ CPU Configuration
________ Manufacturer
________ Brand String...
________ Frequency...
________ FSB Speed...

________ Cache L1
________ Cache L2
________ Cache L3...

____ Chipset
________> Northbridge Configuration
____________ Boot graphics Adapter Priority [PEG/IGD]
____________ Current Memory Clock :200Mhz
____________ Surround view function [Disabled]
____________ UMA Framed buffered size [64MB]

_________________> Advanced NB
_______________________ DRAM 1T/2T Command [2T]
_______________________ Configure DRAM timing by SPD [Enabled]
_______________________ DRAM CAS Select [3.0 Clocks]
_______________________ DRAM tRP Select [30. Clocks]
_______________________ DRAM tRCD Select [3.0 Clocks]
_______________________ DRAM tRAS Select [8.0 Clocks]
_______________________ Refresh rate Select [7.3 us]

____________ Video Display Devices [Auto]
____________ TV Standard [NTSC]

________> Southbridge Configuration
____________ Azlia Link A [Azalia Only]
____________ Serial ATA Controller...
____________ Onboard Lan....

____ Onboard Devices Configuration
________ Serial Port Address [3F8/IRQ4]
________ Parallel Port Address [Disabled]

____ PCI Pnp
________ Plug and Play O/S [No]
________ PCI Latency Timer [64]
________ Allocate IRQ to PCI VGA [Yes]
________ Pallete Snooping [Disabled]...

Power
____ Suspend Mode [Auto]
____ Repost Video on S3 Resume [No]
____ ACPI 2.0 Support [No]
____ ACPI APIC 2.0 Support [No]

____> APM Configuration
________ Restore on AC Power Loss...

____> Hardware Monitor
________ CPU Temperature
________ MB Temperature

________ CPU Fan Speed
________ Chassis Fan Speed

________ CPU Voltage Selection [1.248v]
________ 3.3v Voltage [3.430v]
________ 5v Voltage [5.004v]
________ 12v Voltage [11.554v]

________ CPU Q-Fan Control [Disabled]

Boot
- ...

Exit
- ...

****
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2009   #10
torrentg

7600.20510 x86
 
 

Not sure, but set these too:

________ CPU Voltage Selection [1.248v]
________ 3.3v Voltage [3.430v] <<< make 3.3v
________ 5v Voltage [5.004v]
________ 12v Voltage [11.554v] <<<make 12v
My System SpecsSystem Spec
Reply

 High CPU usage after upgrading 1GB to 2GB DDR400 PC3200




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Svchost.exe Crazy High CPU Usage and Crazy High Memory Usage
There is a serious issue with svchost.exe on my windows 7 computer. My HP Touchsmart 300-1025 has windows 7 64bit installed and svchost is slowing down the computer and using very high cpu and memory usage. It is not a virus or malware. I know the computer is not infected because one the computer...
Performance & Maintenance
Very high physical memory usage, no high usage programs running
Hello everyone, I've been having a very weird problem recently, in which I BELIEVE is involving high physical memory usage. Sometimes I will be doing things such as playing a game, or watching a stream, and my computer will run fine for a little while. But at random times, my computer will majorly...
Performance & Maintenance
Stuttering and high CPU usage while downloading at high speeds
I've been having this problem now for an year or so now. It started when I upgraded my connection from 8/1 ADSL to 100/10 cable (so the problem wasn't noticeable even if it was there before) and when I download at high speeds (in steam, for example) my CPU usage jumps to 80% and higher, and my pc...
Network & Sharing
Very high CPU usage, causing very high laptop CPU temps (90c idle)
This problem began yesterday. I noticed my CPU was at 90C constantly with very high CPU usage (>50%). I had no major programs running. I rebooted several times and the program persisted. 1. I went into safe mode and everything was normal. So this rules out hardware issues. 2. I reformatted and...
Performance & Maintenance
Windows 7 random CPU usage and high physical memory usage!!!
Ok, I am literally KILLING myself over this! I installed Windows 7 64Bit over XP around a month ago and it was so good that I recommended it to my brother who was previously on XP too. We got him a copy of the 32bit version as he has only 2gb of memory, and he installed it on his machine....
Performance & Maintenance


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:31.
Twitter Facebook Google+ Seven Forums iOS App Seven Forums Android App